Füme et, çeşitli etlerin daha uzun süre içinde tüketilmesi için tütsüleme işleminden geçmesiyle hazırlanan et türüdür. Füme etler, özel olarak tütsüleme işleminden geçer. Bu işlem doğal ortamda odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise tütsüleme cihazları kullanılarak hazırlanabilir.
NEDEN FÜME ET? Füme; et ürünlerinin tütsülenerek daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Füme eti tütsüleme makineleri ile yaparak çiğ olan etin ömrü uzatılır. Füme etler aroma olarak da daha hoş ve harmoni oluşturan aromalara sahip olabilmektedirler.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür.
Dilimlenen etler tütsüleme tepsisine veya özel şişlere dizilir. Ateşten çıkan duman ile, etin kanı ve suyu akıtılır. Yanan ateş etrafında duran etler, tamamen tütsülenene kadar bu işleme devam edilir. Tütsüleme işlemi bittikten sonra füme et, özel konservelere veya füme poşetlerine sarılır.
İlgili 25 soru bulundu
Füme et, çeşitli etlerin daha uzun süre içinde tüketilmesi için tütsüleme işleminden geçmesiyle hazırlanan et türüdür. Füme etler, özel olarak tütsüleme işleminden geçer. Bu işlem doğal ortamda odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise tütsüleme cihazları kullanılarak hazırlanabilir.
Dana etinden özel olarak seçilip sinir ve fazla yağları temizlenip, tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınında pişirilir.
Tütsüleme de diyebiliriz. Ette tütsüleme temel olarak iki aşamada gerçekleşir, kürleme ve tütsüleme. Et, 15 gün kaya tuzunda bekler daha sonra 120 derecelik odun fırınında 24 saat pişer. Yani füme et çiğ et değil.
Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz.
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Dana Etlerinin En Lezzetli Kısımlarından Üretilen Dana Füme
Füme et dananın en güzel kısmından alınarak oluşan ettir.
Füme, tütsülenmiş et anlamına gelir ve tütsülenmiş etlere söylenir. Tütsü ile korunmaya alınmış olan etin hem tüketim ömrü uzar hem de et farklı bir renk ile farklı bir tada kavuşur. Füme, etin odun dumanında bekletilmesi ya da pişirilmesi işlemine verilen isimdir.
Füme et diyette yenir mi? Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir. Özellikle de sandviç ve omletler içinde yer aldığında kas kütlesinin artmasına yardım edecektir.
Oldukça düşük kalorili olan hindi füme, diyet listelerinden kuvvet antrenmanlarına kadar yer alan beslenme programlarında yer almaktadır. Hem günlük sodyum tüketiminizi karşılamak, hem de protein miktarınızı karşılamak amaçlı tüketebileceğiniz hindi fümeyi gün içerisinde istediğiniz öğünde tüketilirsiniz.
Et çeşitlerine göre değişecek olan bu süreler için kırmızı çiğ eti en fazla 3-4 gün buzdolabında muhafaza etmeniz uygundur. İşlenmiş emülsifiye ürünlerden olan sosis ve salamlar paket açıldıktan 5 gün sonrasına kadar dayanabilmektedir. Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir.
Etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkan füme et, tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olmakta lezzeti ile herkesi büyülemektedir. Özel olarak beslenmiş ve hazır hale getirilmiş tavuğun yağsız göğüs etinden elde edilen bu ürünümüz, özel yöntemlerle tütsülenmiş ve dilimlenerek servis edilmiştir.
Hindi füme hindi etinin göğüs kısmından yapılan ve tütsülenerek ön pişirmeden geçirilen bir ettir. Hindi füme özel baharatlar ile baharatlanarak bir süre dinlendirilir ve sonrasında fırına girerek ön pişirmeden geçirilir. Özel olarak tütsüleme işleminden geçen hindi eti hindi füme haline gelir ve tüketilir.
* Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır. Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir. Füme etleri dondurmak pek iyi bir fikir değildir.
Namet Piliç Füme, sağlıklı piliçlerden elde edilir. Çeşitli baharatlarla iste bekletilerek füme lezzetini alır. Kahvaltılarda sağlıklı ve hafif şarküteri ürünleri tüketmek isteyenler için harda bir tercih olan piliç füme, soğuk sandviçlere, salatalara da çok yakışır.
Kasap ve et şubelerinden alınan kuşbaşı etler, kıyma ve sakatatlar 2 ya da 3 ay saklanabilir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilir. Füme denilen etler kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır.
Lezzetli ve Özel Olarak Hazırlanmış Füme Antrikot
Füme et, çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlayan, eti çok daha lezzetli hale getiren bir işlemdir. Etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkan füme et, tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olmakta lezzeti ile herkesi büyülemektedir.
Füme dilin en yaygın tüketim alanı dilimlenip sade şekilde servis edilmesidir. Meze ya da şarap eşliğinde başlangıç olarak sunulur.
Fırını 200 dereceye ayarlayın ve açın. Fırın 5 dakika kadar ısındıktan sonra kaburgaları atabilirsiniz. Kaburgaları 35-40 dakika kadar kapalı şekilde pişirin.
Kuzu kaburga haşlama, soğan, patates, pul biber, karabiber, zeytinyağı ve ortalama 4 – 5 bardak su ile pişirilir. Tüm malzemeleri tencere içerisine ekleyin ve tencerenin yarısına kadar su doldurun. Ortalama 35 dakikada yemeğiniz hazır hale gelecektir.
200 gr 235,00 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri