Göz dibi (fundus) muayenesi; gözün 'retina' isimli ağ tabakasının ve optik sinirin incelendiği muayenedir. Aynı zamanda oftalmoskopi, fundoskopi veya retina muayenesi olarak da adlandırılabilir. Retina, optik sinir ve maküla isimli bölgenin incelenmesi bu muayene ile mümkündür.
Retina , makula ve optik diskin yapılarının gözlenmesi amacıyla yapılan işleme oftalmoskopi veya incelendiği anatomik bölgenin adıyla fundus muayenesi (fundoskopi) denir. Bu işlem için kullanılan cihaza oftalmoskop adı verilir. Tam bir fundus muayenesi için göz bebeklerinin genişletilmesi (midriyazis) şarttır.
Fundus ortası boşluk gösteren bir organın giriş yerinden en uzakta kalan dip kısmına fundus denir. Buradan yola çıkılarak; gözde fundus, göz organının en dip kısmında kalan optik sinir, makula, retina, ve retina kan damarı ile vitreus gibi göz dibine ait yapıların tümüne verilen isimdir.
Renkli fundus fotoğrafı, retina optik disk, maküla ve arka kutuptan oluşan gözün en iç yüzeyinin fotoğraflanması işlemidir. Fundusa ait fotoğrafların elde edilmesi, incelenmesi ve karşılaştırılması retina hastalıklarının izlemi ve tedavisi açısından son derece önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur.
fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
Rahmin bölümleri, 2 tüpün bağlandığı yerin üst kısmında kalan fundus, üst 2/3 lük kısım gövde, alt 1/3 lük kısım ise rahim ağzı olarak adlandırılır.
Fundusun Değerlendirilmesi
Fundusun seviyesi (fundal yükseklik) belirlenir. Plasentanın doğumundan hemen sonra fundus, orta hatta umblikusun 2 cm. altında yer alır. Doğumdan itibaren 12 saat içinde fundus, umblikus seviyesine yükselir. Doğumu izleyen birinci gün, fundus umblikusun 1 cm altına iner.
Fundus kardianın üstündeki kısımıdır, diyaframın sol kubbesine komşuluk eder. Genişlemeye müsaittir ve gaz, sıvı veya yemek tarafından genişletilebilir. His açısı (incisura cardialis) fundusla yemek borusu arasında bulunur. Korpus fundusla pilor arasında yer alan, organın en büyük bölümüdür.
kontrakte olan kadınlara göre, uterusu kontrakte olmayan kadınlarda toplam loşia miktarının daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,001). Elde edilen bulgular doğrultusunda postpartum kanamayı azaltmada etkin olan fundus masajını doğum sonu dönemde ebeler tarafından uygulanması önerilmektedir.
Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir. Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder. Örneğin 24 santimetre ölçmek ise o zaman 24 haftalık hamileliği gösterir.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Sarı nokta hastalığının belirtileri, genellikle önce bir gözle başlayan çizgileri, cisimleri dalgalı ve kırık görmeyle giden, görme bozulmasıdır. Ancak iki gözümüz olduğundan, çoğu hasta ilk hastalanan gözdeki kanamaların ve görme bozukluklarını çok ileri safhaya kadar hissedememektedir.
"Sarı nokta hastalığı erken tedavi edilmezse görme merkezleri kaybediliyor. Özellikle pandemi dönemindeki iki yıllık süreçte hastalarımız kontrollerini aksattığı için çok sayıda görme kayıpları yaşadık ve bunların maalesef telafisi yok. İhmal edilirse görme kaybına, kalıcı körlüklere neden olabiliyor.
Sarı nokta hastalığı ilerleyici özellik gösterir. Bu anlamda, hastalığın erken evresinde ortaya çıkan semptomlar hasta tarafından fark edilemeyebilir; ileri dönemde semptomların daha da şiddetlenmesiyle hastalık tanınabilir. Sarı nokta hastalığı ilerleyici olsa da; tamamen körlüğe yol açmaz.
Gebelik ayı fundus yüksekliği, fetal hareketler, fetal kalp atımları ve son menstruasyon tarihi göz önüne alınarak hesaplanır. Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar.
Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür. Plasentanın rahmin ön duvarında yerleşmesi plasenta anter gebelik ya da bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmaz.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Hamilelik ilerledikçe rahmin tepe noktası, yani fundus, neredeyse bir küre şeklini alır. Bu haftada rahmin tepe noktası, göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Göbek deliğinizin altındaki işte bu noktaya elinizi koyarak 17 haftalık bebeğinizi hissedebilirsiniz.
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır.
Uterus masajının uygulanması: Kadınlar sırt üstü pozisyonda ve bacakları dizlerinden hafif bükülmüş şekilde yatırıldı. Birinci gruptakile- re, uterusun fundusu elle tespit edildikten sonra uterus fundusuna dairesel hareketlerle masaj (TDFM) uygulandı.
Vaginadan löşi denilen kanlı akıntı gelmeye devam eder. Loşinin rahatsız edici bir kokusu yoktur. Mikroplar için çok uygun bir besleyici ortam oluşturur. Bu yüzden enfeksiyon etmenlerinin yerleşmesine son derece uygundur.
Loşia ilk 8 saatten sonra normal mentruasyon akıntısı gibidir. Miktarı çok fazla ve parlar kırmızı renkte olmamalıdır. Pis kokulu olmamalıdır. İçinde büyük doku parçaları olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri