Fuzulî Dîvânı, Hive, Tebriz, Bulak, Taşkent, Kahire ve İstanbul başta olmak üzere pek çok kültür merkezinde Arap harfleriyle basılmıştır. Bu baskılardan bir kısmı Külliyat-ı Dîvân-ı Fuzûlî şeklindedir. Külliyat içinde başta Leylâ vü Mecnûn olmak üzere diğer eserlerine de yer verilmiştir (İpekten 1996).
Fuzuli'nin Arapça divanını gün yüzüne ilk çıkartan E. Berthels'tir.2 Yazdığı makalede divandan iki kasideyi de Rusçaya tercüme etmiştir. Aynı yazma kaynak- tan yararlanarak Azerbaycan'da Hamdi Araslı, yazma nüshadan çinkograf usuliyle 1958 yılında "Matla'u'l-İ'tkad ve Arapça Kasideler" adıyla yayımlamıştır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
*Şiirlerini Azeri Türkçesiyle yazan Fuzûlî; Arapça ve Farsçayı bu dillerde kusursuz eser yazabilecek ve şiir söyleyebilecek derecede öğrenmiştir. *Fuzûlî, kasideler de yazmakla birlikte en çok, gazel türünde şiirler yazmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
963/1556) Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biridir ve üç dilde (Türkçe, Farsça ve Arapça) eserler telif etmiş, şiirler yazmıştır. Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Fuzûlî'nin Heft-Câm ya da Sâkî-nâme adıyla bilinen Farsça, tasavvufi ve alegorik mesnevisi. 327 beyitten oluşan ve mütekârib bahrinin “Fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl” kalıbıyla yazılan eserin yazım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Heft-Câm, manzum, kısa bir mukaddimeden sonra yedi kısım ve bir hâtimeden oluşur.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren bir külliyat olarak Dîvân'ında, 49 kaside, 410 gazel, 3 musammat, 46 kıt'a, 105 rubai ve 1 mesnevi olmak üzere toplam 614 şiir bulunmaktadır.
Elimizdeki Arapça Dîvân'a ait şiirler 11 kaside ve 1 yarım kasideden oluşmaktadır. Günümüze ulaşan tek nüshası Leningrad'daki Asya Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Arapça Dîvân'daki şiirler 465 beyitten ibarettir.
Fuzûlî'nin Bağdat seferinden bir müddet sonra yazdığı bu mektup edebiyatımızda daha çok Şikayetnâme adı ile anılmaktadır.
Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı.
Meselâ, Hasanoğlu'nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Türk filolog ve yayıncı Mehmed Fuad Köprülü, divanı 1924'te yayınladı. Divan, 1948 yılında Türk edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı tarafından İstanbul'da basılmıştır (ikinci baskı - 1961). Fuzuli'nin divanı, eski bir el yazması esas alınarak 1961 yılında AMİA Edebiyat Enstitüsü'nde derlenip yayınlanmıştır.
Bu anlayış çerçevesinde yetişen ve döneme damgasını vuran XVI. yy şâirlerinden Fuzûlî ve Bâkî'nin şiirleri, dönemin şiir anlayışının tespiti bakımından oldukça önemlidir.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur.
Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî'ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir.
Çoğunlukla kaside nazım şekliyle yazılır.
Fuzuli TDK sözlük anlamı yersiz ve gereksiz demektir. Bu kelime aynı zamanda bir şair lakabı olarak biliniyor. Fuzuli kelimesinin anlamları arasında gereksiz yapılan işler de yer alıyor. Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor.
Adını şair Fuzûlî'den almıştır. Düzlük arazide, Aras Nehri kolu olan Köndelençay'ın (Azerice: Göndələnçay) sağ kıyısında yer alır. Bakü'den 318 km uzaktadır.
Fuzûlî'nin Osmanlı'ya bakışına geçmeden evvel, Osmanlı Fuzûlî'ye nasıl bakmıştır, bunu kısaca belirtmek gerek. Fuzûlî Şii'dir. Şia'ya olan bağlılığını her fırsatta dile getirmiştir, Hz. Ali ve Oniki İmam övgüsünde kasideler kaleme almıştır.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
Farsça Eserleri.
1. Dîvân. Fuzûlî bu divanı ile, Farsça'yı herhangi bir klasik İran şairi kadar iyi bildiğini ortaya koymuştur. Bu şiirlerde en çok Hâfız-ı Şîrâzî ile Molla Câmî'nin etkisinde kaldığı hissedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri