Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren bir külliyat olarak Dîvân'ında, 49 kaside, 410 gazel, 3 musammat, 46 kıt'a, 105 rubai ve 1 mesnevi olmak üzere toplam 614 şiir bulunmaktadır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
963/1556) Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biridir ve üç dilde (Türkçe, Farsça ve Arapça) eserler telif etmiş, şiirler yazmıştır. Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Karışıklığı ortadan kaldırmak üzere Fuzûlî mahlasını seçtim. Bu adı kimsenin sevmeyeceğini ve bu sebeple almayacağını tahmin ettiğim için adaşlık endişesinden kurtuldum. Ayrıca ben, Allah'ın inâyetiyle bütün ilim ve fenleri nefsinde toplamış bir insan olarak geçiniyordum. Mahlasım bu amacı da içine alır."
XVI. yüzyıl Divan şairi Fuzûlî, sanatçılık kudreti bakımından sadece yaşadığı dönemin değil, bütün Divan şiirinin ilk akla gelen simalarından birisidir. “Fuzûlî, edebiyatımızda halk tarafından en çok benimsenen şairlerden biri olmuş, geniş kitlelerce okunup beğenilmiştir.
Fuzûlî'nin Bağdat seferinden bir müddet sonra yazdığı bu mektup edebiyatımızda daha çok Şikayetnâme adı ile anılmaktadır.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
Fuzuli, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
LEYLÂ VÜ MECNÛN (FUZÛLÎ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan çift kahramanlı aşk mesnevisi.
ÖZ: 18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşa- yan Sâlim, 1804 yılında Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid adlı Farsça mensur ese- rini Muhâvere-i Rind ü Zâhid adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. Baştan sona kadar iki kişinin karşılıklı konuşmasından ibaret olan eser mensur münazara türündedir.
Meselâ, Hasanoğlu'nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı.
Su Kasidesi toplamda 32 beyitten meydana gelmektedir. Kasidede bulunan kelimeler aruz ölçüsüne uygun olan seslerden oluşturulmuştur. Su Kasidesinde Hz. Muhammed su olarak düşünülür.
Su Kasîdesi, Dîvân şiirinin sehl-i mümtenî denilen eşsiz bir misâlidir. Büyük Dîvân şâiri Fuzûlî, her kültürde mühim bir yeri olan su kavramından yola çıkarak Peygamber Efendimize olan sevgisini samimi, doğal ve “su gibi akıcı” bir üslûpla anlatmıştır.
Fuzûlî, bazı tezkirelerde "hamse" sahibi bir şair olarak anılır1. Fakat "hamse"sinin hangi eserlerden oluştuğu, bütün mesnevilerinin adları verilerek açıklanmaz. Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî'ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir.
Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid'inde toplam 75 rubai, 54 kıta, toplam 18 beyitlik 4 mesnevi, 3 beyit ve 1 mısra yer alır.
Fuzûlî'nin Osmanlı'ya bakışına geçmeden evvel, Osmanlı Fuzûlî'ye nasıl bakmıştır, bunu kısaca belirtmek gerek. Fuzûlî Şii'dir. Şia'ya olan bağlılığını her fırsatta dile getirmiştir, Hz. Ali ve Oniki İmam övgüsünde kasideler kaleme almıştır.
Fuzuli'nin bu dönemde yazılan “Şikâyetname” adlı eseri, edebiyatımızdaki ünlü bir mektuptur. Şikâyetname, Edebiyatımızda ilk edebi mektuptur.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 7, İstanbul 2011, 155-160. Biliyoruz ki edebiyatımızın lirik şairi Muhammed Fuzuli 400 yıldan beri yalnız şiirimize hâkim olmamıştır, onun yaratıcılığı halk edebiyatı ile de kırılmaz tellerle bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri