"Ğ" harfi Türkçe alfabemizde 9. sırada bulunan bir harftir. Ancak her ne kadar alfabemizde yer alıyor olsa da dilimizde kullanılan kelimeler arasında "ğ" harfi ile başlamakta olan bir kelimenin varlığı söz konusu değildir.
"ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır.
Çünkü bu harf tek başına bir sese sahip değildir. Genellikle bulmaca tarzı aktivitelerde karşımıza çıkan ğ ile biten kelimeler sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir; ağ, böğ, yağ, sağ, dimağ, çırağ, büluğ, Elazığ, meblağ, yanardağ, Tekirdağ ve Uludağ.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de hiçbir kelime Ğ ile başlamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Sosyal medyada ise Ğ harfi tek başıma mizahi olarak kullanılır. Bu harf kullandığı kelimeleri ve anlatmak istediklerine göre öfke belirtmek, seslenmek veya mutlu olduğunu dile getirmek için kullanılır.
Diğer harfler gibi bir adı olmayan, bir kelime ile nitelendirilerek adlandırılan yumuşak g, sözcüklerin başında da yer almamaktadır.
Ses yolunda bir engele çarparak çıkan seslere ünsüz denir. Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
c, l, yumusak g, m, n, r, v, z harfleridir.
Giresun, Gümüşhane, Gelibolu, Gebze, Gaziantep ülkemizde G harfi ile başlayan şehirler ve ilçeler arasında yer alıyor. Bunun dışında ilk harfi G olan birçok kelime de günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. G harfiyle başlayan ve en çok kullanılan kelimeleri sizin için derledik.
G harfinden 6 tane ilimizin adında bulunuyor.
İsminin içinde 'g' harfi olan şehirler denildiğinde akıllara ilk olarak 'g' harfiyle başlayan iller geliyor. Güney Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden olan Gaziantep, fındık üretimiyle bilinen Giresun, Karadeniz illerinden Gümüşhane 'g' harfi ile başlayan iller olarak öne çıkıyor.
Türkçe'de "ğ" yalnızca yazımda vardır. Kendi başına söylenmesi olanaksızdır.
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor.
G ile başlayan birçok eşya ismi mevcuttur. G harfi ile başlayan eşyalar gazete, gitar, gırgır, gözlük, güveç, giysi, gömlek ve gemidir. Eşyaların bazıları her ne kadar aksesuar olarak kullanılsa da günlük hayatı kolaylaştıran eşyalar da mevcuttur.
yeni türk alfabesine geçince (bkz: 24 kasım 1928) farklı seslerin aynı harf ile gösterilmesinden okumayı sökmenin zor olmasından dolayı farklı sesler için farklı semboller geliştirilmesi gereğinden ğ alfabeye eklenmiştir.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
TÜRKİYE'DE İLLERDE EN ÇOK "A" HARFİ VAR!
"A" harfinden sonra en çok kullanılan harfler "İ", "E", "O", "Y" ve "K" şeklindedir. Türkiye'de bulunan şehirlerin yazılışında en az kullanılan harfler ise "I", "Ç", "Ş", "Ü", "Z" ve "Ğ" olarak sıralanabilir.
Türkçede d ile biten kelimeler genellikle Arapça, Farsça ve İngilizce kökenli harflerdir. Bu kelimelerin sonuna gelen d harfi TTK sözlüğüne girdiğinde t harfine dönüşmüştür. Bu nedenle sonu d olan harflerin sayısı azalmıştır.
Sonu Z İle Biten Kelimeler
Suçsuz, balyoz, körfez, köz, toz, az, biz, düz, caz, tez, cambaz, cansız, baldız, dipsiz, boynuz z harfi ile biten kelimelerden bazılarıdır.
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir.
Ğayn (غ; Arapça okunuşuyla غَيْنْ, ġayn), Arap alfabesinin on dokuzuncu harfi. Ebced hesabındaki değeri 1000'dir. Kamerî harflerdendir.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri