Sinirleriniz hasar görmüştür. Sinirleriniz veya sinirlerinizin etrafındaki kılıf hasar görmüştür. Bu, örneğin ciltte uyuşmaya veya karıncalanmaya neden olabilir. Aynı zamanda ağrı olabilir ya da belirli kaslar hareket ettirilemeyebilir.
Periferik sinir sisteminin bir bölümünü oluşturan sinirlerin birkaçında aynı zaman diliminde oluşan hasara polinöropati denmektedir. Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesine neden olan bir hastalık olan polinöropatide, nörolojik kayıplar ortaya çıkmaktadır.
ICD-10 kodu: G63 Polinöropati, başka yerde sınıflandırılmış hastalıklarda.
Bazı durumlarda, altta yatan neden tedavi edilirse polinöropati semptomları azalabilir veya tamamen geçebilir. Ancak bazı durumlardaysa, özellikle hastalık ilerlemişse, sinir hasarı kalıcı olabilir.
Polinöropatinin önemli bir nedeni ilaç kullanımıdır, bazı ilaçlar sinirleri olumsuz etkileyebilir, ilaçların kesilmesiyle hastalık yavaş yavaş düzelir.
İlgili 42 soru bulundu
Polinöropati hastalığında vücuttaki sinirler fonksiyonlarını kaybeder ve ortaya nörolojik kayıplar çıkar. Hastalık sırasında duygu ve hareketleri kontrol etmemizi sağlayan sinirler hasar görebileceği gibi, otonom sinirlerin hasar görmesi de mümkündür.
Polinöropatinin tedavisi, temel olarak altta yatan hastalığın veya sinir hasarına neden olan sebebin tedavisi şeklinde oluyor. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da duruma göre kullanılabiliyor. Eğer tablo, şeker hastalığına bağlı geliştiyse kan şekerini kontrol altına almak en önemli adım.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Nöropatik ağrı için uygulanacak tedavi, neden olan mevcut hastalığın süresiyle ilgili değildir. Diyabetik nöropatide olduğu gibi hastalık devam etse de çeşitli yöntemlerle nöropati kontrol altına alındığında belirli bir süre sonra nöropati tedavisi kesilirken, diyabetin tedavisi ömür boyu sürer.
Polinöropati için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve esneme. Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme ile kaslarınızı ısıtmanız gerekir.
2002'de saatte 100 km hıza ulaşan G63 AMG modeli, otomobil tutkunlarının beğenisine sunuldu. 2005'te ise ilk süper şarjlı G55 AMG versiyonu üretildi. G55 AMG, bir önceki versiyonla aynı yakıt tüketimine sahip olmasına rağmen kullanıcılara daha fazla motor gücü sundu.
G-kodu, CNC makineleri için bir programlama dilidir. G kodu “Geometrik Kod” anlamına gelir. Bu dili bir makineye ne yapacağını veya bir şeyi nasıl yapacağını söylemek için kullanırız. G kodu komutları makineye nereye hareket edeceğini, ne kadar hızlı hareket edeceğini ve hangi yolu izleyeceğini bildirir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Diyabetle ilişkili bir tür sinir hasarı olan diyabetik nöropati cinsel sorunlara neden olabilir. Cinsel organlarda uyuşma, ağrı veya his kaybı da oluşabilir. Bu, erektil disfonksiyona (ED) yol açabilir.
Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır. Bu tip ağrılar hasar oluşumundan bağımsız şekilde ilerler ve uzun süre devam eder.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen bu nöropatiler, çocukluk çağında başlamakta ve ilerlemektedir. En sık görülen örneklerden biri Charcot- Marie-Tooth hastalığıdır.
Periferik nöropati kendiliğinden düzelen bir durum değildir. Mutlaka kaynağı bulunmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde bir çok vakada zaman içinde kötüleşerek vücut içinde yayılmaya ve daha ağır komplikasyonlara yol açmaya devam eder.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
Polinöropatinin yaygın olarak bilinen nedeni şeker hastalığıdır. Bunun ile birlikte hipotiroidizm, alkol kullanımı, kemoterapi için kullanılan ilaçlar, kanser hastalıkları, enfeksiyon, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, B1, B12 vitamin yoksunluğu ve ağır metal zehirlenmesi gibi türlü sebepler olabilmektedir.
Sinirleriniz veya sinirlerinizin etrafındaki kılıf hasar görmüştür. Bu, örneğin ciltte uyuşmaya veya karıncalanmaya neden olabilir. Aynı zamanda ağrı olabilir ya da belirli kaslar hareket ettirilemeyebilir. Şikayetler genellikle bacaklarda başlar.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri