Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor. Bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu.
Söz konusu videonun daha önce Dominik Cumhuriyeti, Haiti ve Venezuela'da çekildiğine ilişkin çeşitli paylaşımlar yapılmış. Fakat söz konusu videonun Gabar Dağı'nda çekildiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmuyor. Sonuç olarak; Videonun Gabar Dağı'ndan çıkan petrolü gösterdiği iddiası yanlış.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar'da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mayıs'ta Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak'ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini duyurmuştu.
Kısa süre önce Gabar'da ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler bölgenin diğer noktalarında çekildi.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar'da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar Dağı'nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak'ta sevinç ile karşılandı. 1850 rakımlı Gabar Dağı'nın zirvesinde 1 milyar varil rezerv alanına sahip Şehit Aybüke Yalçın petrol sahası düzenlenen törenle açıldı ve üretime geçildi.
Sahada 2770 metre derinlikteki sondaj çalışmalarının tamamlandığını belirten TPAO, bunun Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olduğunu ve 2023'ün ikinci yarısında sahadaki petrolü taşıyacak boru hattının kurulacağını söyledi.
Petrol rezervinin bulunduğu Gabar Dağı bölgesinde ekiplerin çalışma yürüttüğü artezyen kuyusundan petrol çıktı. Şırnak Valisi Osman Bilgin, 2. Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası'nda gazetecilerle bir araya geldi. Bilgin, burada yaptığı açıklamada, Şırnak'ın artık bir petrol şehri olduğunu belirtti.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Standart bbl´in hacmi daima 42 U.S. gallon´udur veya metrik hesap üzerinde 158,987 litredir. 1 Mbbl 1000 bbl, 1 MMbbl ise 1.000.000 bbl´dir. Türkçede ticari anlam dışında kısa olarak 1 bbl´e varil denir, aynı anda yaklaşık 159 litre kastedilir.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
☘️Muazzam Tarihi atmosfere sahip güvenlik nedeniyle 30 yıldır yalnızlığa terkedilmiş Şırnak ta Gabar dağının eteklerinde bulunan Bulmuşlar (Xurse) Köyü Yıkılmaya yüz tutmuş. Köye girişler güvenlik nedeniyle 30 yıldır yasaklı.
Türkiye'de Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları bulunurken, karada ve denizde arama çalışmaları da sürdürülüyor. İhtiyacının henüz yaklaşık 7'de 1'ini üretebilen Türkiye'nin üretimi ise yıllar içinde önemli artış kaydetti.
Küresel petrol rezervleri her geçen gün azalıyor. Petrol piyasasının başlıca aktörleri olan İran'ın 241, Sudan'ın 211, Suriye'nin ise 196 yıl kadar yetecek petrol rezervi kaldı. Türkiye'nin petrol rezervinin ömrü ise 16 yıl olarak hesaplandı.
Kasım 2008'de açılan Sarıkız-2 kuyusuyla bin 843 metrede petrol bulundu. Sarıkız-2 kuyusundaki çalışmalara ağırlık veren şirket, 1843 metreden son 20 günde stok tankerlerine 30 gravite Arabistan petrolü kalitesinde 1500 varil petrol çıkardı.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Orada 21. kuyu açıldı. Artezyen dediğimiz, yani bir su kuyusundan yoğun bir petrol çıktı.
Terörden temizlenen Gabar'da petrol üretimi artıyor her geçen gün artmaya devam ediyor. 2024 sonunda hedef günlük 200 bin varil. İhtiyacın yüzde 20'sini karşılayacak Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan çalışmalar tam gaz devam ediyor.
Halen dağ üzerinde pek çok petrol kuyusu mevcut olup, bunların çoğu aktiftir.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında. Yalnızca bu sahadan yapılacak üretim ile 1 yılın yarısında tüketimin karşılanabileceği düşünülebilir.
Dr. Ergün Yaşar'da bölgede yaklaşık olarak 38 noktada petrol sızıntısı gaz çıkışlarının bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı. 34 yıl önce Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde petrol arama faaliyetleri gerçekleştirildi. O dönem şirket tarafından petrol yok diye kapatılan kuyulardan ise gaz sızıntısı gerçekleşmeye başladı.
Nisan 2017 tarihinde Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol tarafından, 2016 yılının en büyük satın almasıyla özelleştirilen TP Petrol Dağıtım A.Ş, bugün faaliyetlerini Türkiye Petrolleri markasıyla sürdürüyor.
Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Dünya'daki kanıtlanmış petrol rezervi 2019 yılı içinde gerçekleşen tüketime rağmen yeni keşiflerle 2020 yılında bir önceki yıla göre artış sağlamış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri