Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
Gaitada normal ph değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. Gaita testi sonucunda çıkan pozitif değer normal kabul edilmemektedir.
Gaita testi, bağırsaklarda herhangi bir enfeksiyon ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek, sindirim sistemi ve gastrointestinal kökenli bir hastalık varlığının bulunup bulunmadığını belirlemek için dışkıdan alınan örnek ile yapılan testtir.
İlgili 33 soru bulundu
Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir. Bu kan kayıplarına; ülser, divertikulozis, polip kanamaları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hemoroid, diş eti kanaması ve burun kanaması yüzünden yutulan kan ya da kanseröz bir tümör yol açıyor olabilir.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Gaita kültürü: Özellikle kronik ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait şikayetlerde çeşitli mikrobiyolojik hastalık etkenlerinden şüphelenildiğinde, gaita kültürüne başvurulur. Bu yolla, gaita içinde ishale yol açabilecek enfeksiyon etkenleri kültürde çoğaltılarak tanı konur.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Gaitada kan olup olmadığı hakkında veri kit kullanımı sonrası yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirlenebilir. Evde yapılan gaitada gizli kan test sonucunun geçerliliği hakkında doğru bilgiye, uygulama sonrası hekime başvurarak ulaşılabilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanseri teşhisleri gaitada gizli kan bakılarak yapılabilir ise de, gizli kan negatif çıkarsa kesin olarak polip dışlanmaz. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 50 yaş üzerinde kadın ve erkek her bireyin kolonoskopi yapmasını önermektedir.
Kalın bağırsak kanserinin tanısında öncelikle ve öncelikle kolonoskopi birinci silahımızdır. Fakat kolonoskopiden önce büyük abdestte gizli kan taranması da mutlak yapılmalıdır. Bunu gaitada gizli kan adı altında laboratuvar listelerinde görmekteyiz. Bununla birlikte kan değerleri de bizim için önemlidir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) 'nizi Tüm Aile Hekimliklerinden Yaptırabilirsiniz. Bu program, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafınca yürütülen toplum tabanlı bağırsak kanseri tarama programının ulusal standartlarını kapsamaktadır.
Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Gaita Kültürü: Tifo ve shigella bakterileri incelenmektedir.
Doktorun gaita testi talep edip yönlendirmesinin ardından, steril bir kap verilmektedir. Daha sonra, bu kaba büyük tuvalet yapılır. Bu işlem sırasında büyük tuvalet ile idrarın kesinlikle karışmaması gerekmektedir ve buna çok dikkat edilmelidir. Hemen sonrasında ise büyük tuvaletten örnek alınıp labaratuvara götürülür.
Yağ malabsorpsiyonu tanısı için dışkıda yağın varlığı aranır. Yine kanda çölyak için testlere bakılabilir. Dışkı incelesmesinde pankreas enzim yetersizliği için fekal elastaz ve iltihabi barsak hastalığı için fekal kalptrotektin bakılabilir. Gerekirse hastalara endoskopi ve kolonoskopi yapılarak biyopsi de alınabilir.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Gaita incelemelerinde bu test özellikle kullanılır. Buradaki amaç parazit olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenmektir. Kişiden gaita örneği alındıktan sonra lamel üzerinde gaita örneği seyreltilir ve mikroskop sayesinde incelenir. Eğer ki gaita örneği kişiden sabah saatlerinde alınmış ise direkt inceleme yapılır.
Sigmoidoskopi / Kolonoskopi
Kalın bağırsağın son 1/3'lük kısmını ve rektumun tamamını örten tabakayı incelemeye yarar. Bu bölge çoğu polibin ve kanserin görüldüğü kalın bağırsak bölgesidir. Fleksibl sigmoidoskopi dışkıda (gaitada) gizli kan testi ile birleştirildiğinde pek çok kanser ve polibin tanınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri