Kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.
2 yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taramadır. Son iki Gaitada Gizli Kan testi negatif olan 70 yaşındaki kadın ve erkeklerde tarama kesilmelidir.
21-29 yaş arasındakilerin üç yılda bir PAP smear testi yaptırması, 30-64 yaş arasındakilerin her yıl PAP smear testi ve 5 yılda bir HPV testi önerilir. 65 yaş üstünde son on yıldaki testlerde anormal bulgu yoksa taramaya gerek olmadığı düşünülmektedir.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor. Ayrıca 41 mobil araçla da kanser tarama hizmeti veriliyor.
Tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş polipleri ve erken dönem lokalize kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. 2 yılda bir gaitada gizli kan testi, 10 yılda bir Kolonoskopi ile yapılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.
Merkez büyüklüğü ve donanımı göz önüne alınarak kanser tarama, danışmanlık, eğitim faaliyetleri yürütülür. Bu faaliyetler için hedef nüfus göz önüne alınarak yıllık faaliyet planı hazırlanır.
İl Sağlık Müdürlüğü; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezi ) birimi tarafından ücretsiz ve randevusuz olarak yapılan kanser taramalarına halkımız büyük ilgi göstermektedir.
hekimleri aracılığı ile gaitada gizli kan testi yapıyor.
KETEM Birimlerimizde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütülmektedir. Kanser tarama programları kadınlarda 30 erkeklerde 50 yaşında başlamaktadır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Yapılan kolonoskopinin sonuçlarında polip gibi her hangi bir anormallik görülmeyen hastaların 5 yılda bir kolonoskopi taramalarını tekrarlamaları önerilir.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar, enfeksiyon ve kolon kanseri gibi hastalıkların tespiti için dışkıda parazit ve bakteri bulunup bulunmadığını belirlemek amacı ile doktor tarafından gaita testi istenebilir.
Gaitada gizli kan test yapabilmek için üç farklı gün ve saatte alınacak örneğe ihtiyaç vardır. Bu örnek toplama işlemi kan testi sonucu ile ilgili farklı zaman aralığı oluşturur. Genel olarak en fazla bir hafta içerisinde test sonucu hekim tarafından değerlendirilir. Bu süre laboratuvar testi için geçerlidir.
Gaita kültürü: Özellikle kronik ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait şikayetlerde çeşitli mikrobiyolojik hastalık etkenlerinden şüphelenildiğinde, gaita kültürüne başvurulur. Bu yolla, gaita içinde ishale yol açabilecek enfeksiyon etkenleri kültürde çoğaltılarak tanı konur.
Aile hekimleriyle yakın işbirliği içinde çalışan KETEM'ler, üç kanser tipine yönelik tarama ve erken teşhis hizmeti sunuyor: meme, serviks (rahim ağzı) ve kolon (kalın bağırsak).
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Hastane arkası, dolmuş duraklarının yakınında bulunan yeni yerine taşınan birimimizde 3 doktor, 1 hemşire, 1 ebe, 1 röntgen teknisyeni, 1 laborant, 2 tıbbi sekreter ve 1 hizmetli çalışmaktadır.
Patoloji sonuçları işlemin yapıldığı hastaneye başvurmadan E-Nabız sistemi üzerinden de takip edilebilir ve öğrenilebilir.
Kolorektal kanser tanısı nasıl konur? Kolorektal kanser tarama programı ile 50 yaş üzerindeki herkese KETEM merkezlerinde Dışkıda Gizli Kan testi taraması yapılmaktadır. Bu taramada pozitif sonuçlanan hastalar Kolonoskopi denilen kalın bağırsakların içini görmemize yarayan özel bir cihaz ile muayene edilmelidir.
CEA Kan Testi Nedir? CEA kan testi adından da anlaşılacağı üzere başta kolon ve rektum kanserleri başta olmak üzere pek çok organ tümörlerinin tespit edilmesinde kan örneğiyle birlikte uygulanan bir testtir. Modern tıbbi cihazlar üzerinden uygulanan CEA testi bu kapsamda garantili olarak sonuç sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri