Gaitada gizli kan pozitif çıkarsa, kanamanın kaynağını belirlemek için ek testler gerekebilir. Gaitada gizli kan testi sadece kanın varlığını veya yokluğunu tespit edebilir, kanamaya neyin sebep olduğunu belirleyemez.
Gaitada gizli kan testi sadece kanın varlığını veya yokluğunu tespit edebilir. Kanamaya neyin sebep olduğunu belirleyemez. Kolon kanseri veya mide kanseri semptomları varsa dışkıda gizli kan testi önerilmez.
Gaita Gizli Kan Testi Nasıl Yapılır? Kişiden gaita örneği alınarak yapılan bu test diğer gaita testlerinden daha farklı bir şekilde uygulanır. Hastadan içine su ya da idrar karışmamış gaita örneği üç gün boyunca alınır. Alınacak olan gaita örnekleri her gün farklı saatlerde alınmalıdır.
Sigmoidoskopi / Kolonoskopi
Kalın bağırsağın son 1/3'lük kısmını ve rektumun tamamını örten tabakayı incelemeye yarar. Bu bölge çoğu polibin ve kanserin görüldüğü kalın bağırsak bölgesidir. Fleksibl sigmoidoskopi dışkıda (gaitada) gizli kan testi ile birleştirildiğinde pek çok kanser ve polibin tanınmasını sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Gaita sonuçları hasta şikayetleri doğrultusunda incelemeye tabi tutulduğunda dışkıda kan varlığı haricinde, mikroorganizma değerlendirilmesi, enfeksiyon gelişi, bağırsak flora yapısının incelemesi, parazit değerlendirilmesi, ph ölçümü, hazım testi gibi alt başlıklarda sonuçlar elde edilir.
Sonuçları birkaç gün içinde çıkan gaita testinde negatif sonuç dışkıda herhangi bir problem olmadığını gösterirken pozitif sonuçlar ise bazı enfeksiyon ve bakterilerin göstergesidir. Dışkıda zararlı bakteri ve enfeksiyonlar tespit edilirse doktor antibiyotik veya başka ilaçlar vererek enfeksiyon giderilmesini sağlar.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Yağ veya karbonhidrat gibi besin maddelerinin sindirimi bozulduğunda vücut tarafından emilmesi gereken yağ molekülleri, glikoz gibi yapıtaşları yeterince emilemez ve gaita ile beraber atılır. Gaita testleri sayesinde bu maddeler tespit edilerek sindirim problemlerinin tanısı konulabilir.
Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Sonuç: Pek çok hastalıkta yükselen CRP ve MDA, kolon kanserinde de serumda yüksek düzeyde bulunmaktadır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Ortalama 5 gün içerisinde hasta patoloji raporuna ulaşabilir. Erken tanı ve en iyi tedavi için patoloji sonucunu ihmal etmeyin, doktorunuza mutlaka danışın.
Gaitada lökositin görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi bir durumun olabileceğini düşündürmelidir.
Rahim Horuz, 'İdrar yollarını veya bağırsakları ilgilendiren bir kanser, erken dönemde idrarda veya dışkıda kanama şeklinde kendini gösterebilir. ' ifadelerini kullandı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Horuz, kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kolon yani kalın bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanserdir ve hem erkek hem de kadınlar arasında kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelmektedir. Ancak erken evrelerinde tanı konulup tedaviye başlandığında tedavisi en olanaklı kanserler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri