Enjeksiyon esnasında acı veya rahatsızlık olmamalıdır,eğer olursa hemen hekiminize veya hemşirenize başvurunuz. İğnenin porta girişi genellikle ağrısız olur.İlacı şimdi enjekte edebilirsiniz.Tedavi bitiminde iğne çıkarılır ve enjeksiyon yerinin üzeri küçük bir bantla kapatılır.
Port kateter takılması ağrılı bir işlem mi? Hastalar port kateter genel anestezi altında takıldığı için işleme ait ağrı hissetmezler.
Kateter sistemi lokal anestezi altında yerleştirilir. İşlem dakikalar içinde tamamlanır. İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz. Kateter sistemi yerleştirildikten sonra dikişler alınıncaya kadar hastanın banyo yapmaması uygun olur.
Uygulama yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika sürer. Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Port Takılması Riskli Mi? Port takılması sırasında komplikasyonların yaşanma riski küçük de olsa vardır. Kanama, karaciğer ve böbreklerin hasar görmesi, enfeksiyon, kanın pıhtılaşması ya da kateterin dolaşım sistemi içerisinde tıkanması gibi komplikasyonlar görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Operasyondan Sonra
Eğer portunuzdan düzenli olarak tedavi görmüyorsanız,portunuzun her 4-6 haftada bir yıkanması gerekmektedir.Bu işlem kataterin ve portun tıkanmamasını sağlamak içindir.
Kateter ve portların bakımı, yıkanması düzenli olarak yapılmalıdır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir.
Öncelikle, ultrason eşliğinde klavuz telle toplardamara girilir. Sonrasında lokal anestezi ile port kateterinin yerleştirileceği ciltaltı cebi oluşturulur. Bu cep ile boyundaki toplardamar arası lokal anestezi ile uyuşturulur.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı.
Uzun dönemde port işlev bozukluğu, port ile ilişkili venöz tromboz, enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4).
Göğüs üst bölgesi ciltaltı dokusuna port cebi açılarak port rezervuarı bu cebin içerisine yerleştirilir. Cilt altı dokudan ilerletilen port kateteri iğne giriş deliğinden çıkarılır. Damar içerisine daha önce yerleştirilen kılavuz tel üzerinden ayrılabilir damar kılıfı gönderilir.
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir. Kateterin ucu kalp ile büyük toplardamar bileşkesinde yer alır.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Plastik benzeri maddeden yapılmış ince bir boru (kateter) ile kalp boşluklarına ulaşılıp basınç kaydı yapılır; kontrast madde verilerek koroner arterler görüntülenir ve film kayıtları alınır. Bu işlem 20-30 dakika kadar sürer.
Port kateter, kalıcı bir damar yolu sağlanması için hastalara takılan bir aparattır. Kemoterapi ilaçları, damar dışına kaçması durumunda ciddi sorunlara neden olabilir. Kimyasal yanıklar ile hastaların zor günler geçirmesine yol açabilir.
“Portun kelime anlamı 'kapı' demektir. Hedef dokuya, organa veya hedef bölgeye ilacı ulaştırmak için yerleştirilen ince borulara ise 'kateter' denir. İşte bu kateterin ucuna bir hazne bağlanıp vücudun herhangi bir yerinde cilt altına yerleştirilirse bu hazne vücuda bir giriş kapısı oluşturur.
Kemoterapi ilacının etkili olabilmesi için yalnızca damar yoluyla değil bazen de ağız yoluyla verilerek etkili ve güvenli bir sonuç elde edilebiliyor. Kemoterapi uygulamaları, ağız yolu ile damar içi ya da kas içine, kimi zaman da direkt olarak tümör olduğu bölgeye ilaç vermek şeklinde olabiliyor.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
Santral venöz kateter (veya santral kateter) takılması için en çok tercih edilen ana toplar damarlar boyundaki veya köprücük kemiği altındaki ana toplar damar ve bunlar uygun durumda değilse kasıktaki ana toplar damardır.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
PORT KATETER
Steril bir gazlı bez kullanarak bölge dezenfekte edilir ve port kapakçığı açılır. İlaç verilmeden önce port kateterdeki kanı ve ilaç kalıntılarını temizlemek için uygun bir solüsyon kullanılabilir. Port kateter, tedavi sonrasında kapatılır ve steril bir bant veya özel bir port kapakçığı ile kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri