Galatasaray'ın ilk amblemi, 333 Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaraylıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi.
Galatasaray'ın simgesi olan "aslan" ise futbolcuları Nihat Bedik'ten geliyor.
Galatasaray'ın Aslanı
Galatasaray'ın simgesi olan aslan ise, futbolcuları Nihat Bedik'ten geliyor.
GALATASARAY'IN ASLANI:
Galatasaray'ın simgesi olan aslan ise, futbolcu Nihat Bedik'ten geliyor. Galatasaray kurulmadan 3 yıl önce dünyaya gelen Bedik, Galatasaray Lisesi'nde eğitimini sürdürürken spor hayatına başladı.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü karakter tasarımının özgünlüğü bir türün defalarca kullanılmasına olanak sağlıyor. Pek çok spor takımı, maskot olarak aslanı seçmiş olmakla birlikte, birbirinden çok farklı karakter tasarımları nedeniyle her biri özgünleşir ve o takıma özel bir aslan karakteri haline gelir.
``Aslan`` ismini verdiği teknesiyle yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde ``Aslan Nihat`` olarak çağrılan Bekdik, hayatını adadığı Galatasaray`a kendi lakabını simge olarak bıraktı.
Türkiye'nin 4 büyük kulübünden Galatasaray ''aslan'', Beşiktaş ''kara kartal'', Trabzonspor ''kaplan'' gibi güç ve asaleti temsil eden hayvan figürlerini, Fenerbahçe ise sevimli ''sarı kanaryayı'' lakap olarak benimsemiş durumda.
Fenerbahçe “Kanarya”, Beşiktaş “Kartal”, Galatasaray “Aslan”, Bursaspor “Timsah”, Trabzonspor “Kaplan”, İstanbul Büyükşehir Belediyespor “Baykuş”, Gaziantepspor “Şahin”, Eskişehirspor ve Samsunspor”Kırmızı Şimşekler”, Sivasspor “Yiğidolar”, Orduspor “Mor Menekşeler”, Manisaspor “Tarzan”, Gençlerbirliği “Kırmızı ...
Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri"diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve "Adımız Galata Sarayı olsun" derler.
Asım Sonumut, Reşat Şirvani, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil Ulus Bey'in de ortaklığıyla; Refik Cevdet Kalpakçıoğlu asbaşkanlığında Galatasaray Spor Kulübü kurulur.
Avcılığa ve hayvanlara merakı olan Sultan Abdülaziz'in yaptırdığı Boğa Heykeli aynı zamanda savaşta gücü simgeliyor.
Beşiktaş'ın kartal, Galatasaray'ın aslan, Bursaspor'un timsah ile özdeşleştiği Türk futbolunda sarı-lacivertli renkleriyle Süper Lig'in ilk şampiyonu olan Fenerbahçe'nin sembolü ise kanarya olarak dikkatleri çekiyor.
Fenerbahçe'nin kanarya sembolü, efsanevi futbolcularından Cihat Arman'a dayanıyor. Dönemin büyük kalecisi, 1940'lı yıllarda maçlara sarı kazağıyla çıkardı.
Dev akrep heykeli, Antalya Stadyumu'nun önüne yerleştirildi. Antalyaspor için yaptırılan 2 metre yükseklik ve 7 metre uzunluk ile genişliğe sahip dev akrep heykeli, kırmızı-beyazlı takımın maçlarını oynadığı Antalya Stadyumu'nun önüne yerleştirildi.
1923 - İZMİRSPOR KULÜBÜ SAHNEDE
Kulübün resmi renkleri ise “mavi-beyaz” olarak tescil edildi.
Fenerbahçe Kulübü'nün ilk amblemi, Fenerbahçe burnundaki ışık saçan beyaz feneri, renkleri ise sarı ile beyaz olmuştu.
İçinde herkesin Galatasaraylı olduğunu söylemek zor, ancak büyük ölçüde Galatasaray'ı tutuyorlar. Çünkü renklerini bir Alevi - Bektaşi babasından almıştır. Sarı kırmızılı gül, Gül Baba'nın Galatasaray'a hediyesidir.
İstanbul'a 1924 yılında dönen Cinol, Galatasaray Kulübü'ne geldiğinde, Servette takımının sloganını önce arkadaşlarıyla paylaştıktan sonra, bunu “re re re ra ra ra Galatasaray, Galatasaray Cim Bom Bom” olarak uyarladı.
Galatasaray'ın efsanesi "Taçsız Kral" Metin Oktay, vefatının 32. yılında anılıyor.
Başta Yunan ve Türk olmak üzere birçok spor kulübünün ambleminde çift başlı kartal vardır. Bunlardan bazıları: Türkiye'nin iki futbol kulübü, BB Erzurumspor ve Konyaspor ve Yunan spor kulüpleri AEK (İstanbul Atletizm Birliği) ve PAOK (İstanbul'un Panthesalonikios Atletizm kulübü) 'tur.
“Bunun göstergesi Trabzon'da yapılan 2 büyük Uluslararası organizasyondur. 2007'deki Karadeniz Spor Oyunları ile 2011'deki Avrupa Gençlik Olimpiyatları için kamuya açık şekilde yapılan seçme yarışması ile maskotlar hamsi olarak belirlenip, tescil edilmiş ve büyük beğeni kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri