Galeta unu, ekmeğin kabuğunun öğütülmesi ile elde edilir. Et ve balık ürünlerini kaplayarak kızartılmasında kullanılabilir veya köfte yapımında kullanılabilir.
Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın. Sonra servis edeceğimiz tabağa alalım.
Galeta Unu Ile Kızartılmış Hamsi'nin 1 Porsiyonunda 555 kcal bulunmaktadır. Galeta Unu Ile Kızartılmış Hamsi'nin 365 gramı 4.01 gram karbonhidrat, 16.01 gram protein, 7.84 gram yağ, 0.29 gram lif içermektedir.
Galeta unu, lezzetli ve çıtır çıtır bir kızartma için harika bir malzemedir. Bir karnabaharı ya da tavuk göğsünü galeta ununa bulayıp kızartarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Bizce denemeye değer! Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
O faydalar ise şu şekilde sıralanabilir. 1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gram olan galeta, hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir. Protein ve lif yapılıdır.
Hamsi balıklarının mısır unu ile iyice karışmasını sağlamak için teker teker mısır ununa bulanır. Bu arada mısır unlu hamsi tavasına farklı lezzetler sunmak istenirse mısır ununa bir miktar baharat katılabilir.
Tavada mısır unlu palamut kızartmasını yanında bol yeşillikli bir salata ile servis edebilirsiniz. Tavada mısır unlu palamut oldukça lezzetli bir balık kızartmasıdır. Palamutu bu şekilde yapabileceğiniz gibi arzu ederseniz fırında da pişirebilirsiniz. Sitemizde palamut ile ilgili çokça tarif bulunmaktadır.
Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür.
Galeta unu temelde ekmek kırıntılarından elde edilen bir çeşit pişirilmiş un aslında. Bayat ekmekleri değerlendirip, uzun süre tüketmenin de en şahane yolu diyebiliriz.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
“Galeta unu nedir?” ya da “galeta unu ne demek?” diye araştırdığınızda karşınıza bayat ekmeklerin kurutulup ezilmesiyle elde edilen bir un çeşidi çıkar. Pek çok kişinin evde kalan fazla ekmekleri kurutarak yaptığı galeta unu, farklı markalar tarafından çeşitli içerikler ile hazırlanarak satışa sunulur.
Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Patatesleri soyup kızartmalık doğruyoruz, bir tarafta da yağı kızdırıyoruz. Bir kaba galeta unu ve tuzu koyup iyice karıştırıyoruz. Patatesleri tuzlu galeta ununa koyup elimizle harmanlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Gerçekten lezzetli, afiyet olsun.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri