Meslek seçimi kavramı, çeşitli envarterler yoluyla kişinin ilgili meslekler için yeterli olup olmadığını belirler. En popüler meslek seçimi ölçümleri ise yeteneğe ve kişiliğe göre meslek seçimleridir. Kişiliğe göre meslek seçimi, bireyin kişisel özelliklerine dayalı bir ölçüm hazırlar.
Doğru meslek seçimi yapmak için kendinizi tanımalı, hedeflerinizi bilmeli ve isteklerinizi gözden geçirmelisiniz. Ayrıca kişilik özellikleri, ilgi alanları ve yetenekleriniz de size rehber olacaktır. Siz de hangi mesleği seçmeliyim diye soruyorsanız kendinize uygun işi bulmanız için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz.
1. Kişinin ilgi alanları: Kişinin hangi alanlarda yetenekleri ve ilgileri varsa, onun için en uygun mesleklerin arasından seçim yapılması gerekir. 2. Eğitim ve beceri seviyesi: Kişinin ne kadar eğitim almış olduğu ve hangi becerilere sahip olduğu, hangi alanlarda çalışmaya uygun olduğunu belirlemek için önemlidir.
Hayatta bu kadar büyük bir yer kaplayan çalışma alanı, bireyin kişiliğine, değerlerine ve ruhuna hitap etmiyorsa mutsuzluk ve hastalık getirir. Kişinin yaptığı işten memnun olmaması hastalıklara karşı direncini düşürür, anksiyete seviyesini yükseltir, depresyona yol açar ve yaşam tadını kaçırır.
İlgili 29 soru bulundu
Kamu çalışanları; asker, polis, gazeteci, canlı yayın sunucusu, borsacı, pilot ve madencilik mesleklerini, Türkiye'nin en stresli mesleği olarak görüyor.
1. Fırıncılık. Az ekmek tüketsek de bunu sıfırlayamayacağımıza göre bu meslek asla ölmeyecek.
En nihayetinde eyleme geçer, yıllar sonra o mesleğin erbabı oluruz. Esas muhakeme ve karar verme mekanizması ve alınan eğitimlerle meslek seçimi yaşları ortalama 13 yaşından sonra gerçekleşse de kişinin yetenek ve ilgilerini ilk kez tanıdığı çok önemli bir dönem vardır: Çocukluk Dönemi.
Dolayısıyla, meslek seçimi yaparken tutkulu olduğunuz konuları ve faaliyetleri belirlemek gerekir. İlgilendiğiniz ve hevesli olduğunuz bir mesleği sürdürmek, sizi daha motive edecek ve işinizde daha başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. Meslek seçerken sabır ve disiplin yönlerinizi de değerlendirmenizde yarar var.
İnsan odaklı çalışmayı gerektiren pazarlama, hukuk, danışmanlık, hekimlik, öğretmenlik, hizmet sektörü gibi alanlar için yüksek duygusal zeka sahibi olmak avantajdır. Mesleki başarıyı desteklemektedir.
Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
Meslek seçiminde kararsızlık yaşamamak ve doğru mesleğe yönelebilmek için ilk yapılması gereken kişinin kendini keşfetmesidir. Bu keşfe ne kadar erken başlarsanız deneme yanılma ve değişikliğe yönelme şansınız o kadar yüksek olacaktır.
Ancak, ülkemizde meslek seçimi daima bireyin yetenek ve ilgileri doğrultusunda yapılmamakta, rastlantılar, işsizlik, aile baskısı, çevre koşulları ve ekonomik olanaksızlıklar, bireyin meslek seçimini etkilemektedir.
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerin başında uzman doktorlar yer alır. Bunun yanı sıra avukatlık, pilot, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, noter, diş hekimi, mimar ve polis gibi meslekler günümüzde çok fazla tercih ederler.
Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.
Tercih başvurusu, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden bireysel olarak yapılacaktır. Ancak, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden bireysel başvurunun değişik nedenlerle yapılamaması durumunda öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüğüne velisi tarafından Ek-1 Form doldurularak müracaat edilecektir.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Ergenlik döneminde duyulan güvensizlik ve kararsızlık, atlatılan büyüme ve gelişme krizleri, aniden beliren fizyolojik değişiklikler; dünyayı değiştirme ümidi, ortamından uzaklaşma arzusu, macera yaşamı isteği gibi özellikler gençlerin meslek tercihlerini etkiler.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olan meslek sahibi 16 yaşını doldurmuş genç işçiler; sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla, belirtilen sınırlamalara bağlı kalmaksızın ihtisas ve mesleklerine uygun işlerde ...
İdeal meslek, bireysel tatmin, yaşam kalitesi ve toplumsal fayda sağlayan bir istihdam dalıdır. Belirlenmesinde kullanılan pek çok kriter bulunmaktadır ve bunlar aşağıda sıralanmıştır. İdeal meslek, bireyin eğitim düzeyine ve ilgi alanlarına uygun olmalıdır.
1-Kanalizasyon dalgıcı. Hindistan'ın Delhi şehrinde 'kanalizasyon dalgıcı' olarak görev yapan Devi Lal, günde yaklaşık 10 TL kazanıyor. 43 yaşındaki Devi'ye günlük kazancıyla kendine içki ısmarlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri