Galeta ununun hammaddesi olan ekmek, yüksek oranda su içeriğine sahip olduğu için bozulma riski oldukça fazla ve dolayısıyla da raf ömrü kısa olan bir ürün.
Hazırladığınız galeta ununu hava almayan kapaklı bir kavanoz içerisinde uzunca bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Galeta Tarifi. Galeta, bayatlamayan ekmek türüdür. Sert ve kıtır yapılı olması nedeniyle çay saatlerinde kurabiye gibi de tüketilebilir.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
O faydalar ise şu şekilde sıralanabilir. 1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gram olan galeta, hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir. Protein ve lif yapılıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, raf ömrü geçmiş bir üründe, özellikle bakteri ve küfler ile bunların toksinleri bulunabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, raf ömrü geçmiş bir ekmeğin, galeta ununa dönüştürülmesinin insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğu anlaşılıyor.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır. Başka bir öneri de irmik.
Galeta unu, Hindistan cevizi, ceviz eklenip onlarla da karıştırılır. En son vanilya ve kabartma tozu eklenip yağlanmış tepsiye dökülür. 170 derece soğuk yada 2-3 dakika ısıtılmış fırına verilir. Kekimiz pişerken süt ve şeker iyice çırpılır.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Kızartma ve hamur işlerinde örnek olarak kek, börek, pasta, köfte, fırın ürünlerinde, tavuk soslarında, balık soslarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Özellikle yemeklerde sos olarak pişirilip kullanılması yemekleri daha lezzetli ve daha fazla tüketilir yapmaktadır.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Mutfaklarda sıklıkla tercih edilen beyaz unu, uygun saklama koşullarında 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Tam buğday, çavdar ve yulaf unları ise beyaz una göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle bu tip unları en fazla 6 ay içinde tüketmeniz gerekir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
4 - İçine Yumurta Mutlaka Girmeli. Yumurtasız Köfte Kayış Gibi Olur! Yumurta köftenin piştikten sonraki kıvamını veren en önemli malzemedir. Yumurtasız köfte kayış gibi olur.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır. Ama bu kıymanın yağlı bir kıyma olması gerekir, “köftelik kıyma” ile yaparsanız olmaz.
2. Ekmek içi veya galeta unu
Köftenin harcına ekleyeceğiniz ekmek mutlaka bayat olmalıdır. Kullanacağınız ekmeğin kabuğunu köfte harcına kullanmayın. Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur.
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
'Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açıyor.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Aslında köfte bildiğimiz köfte; tek fark galeta unu veya ekmek içi yerine irmik kullanılması.
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri