Galeta ununun son kullanım alanı da hamur işleridir. Beyaz un yerine galeta unu tercih edilip, daha lezzetli ve genellikle daha uzun süre bayatlamayan kek ve poğaçalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız poğaça ve börekleri galeta ununa bulayıp, daha gevrek ve çıtır da yapabilirsiniz.
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
İrmiğinde birleştirici özelliği var ve köfte yaparken yine galeta unu yerine ne kullanılır diye düşünüyorsanız irmik kullanabilirsiniz. Yarım kiloluk kıymaya 3-4 yemek kaşığı irmik koyarsanız yeterli olacaktır.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır.
İlgili 31 soru bulundu
2. Ekmek içi veya galeta unu
Kullanacağınız ekmeğin kabuğunu köfte harcına kullanmayın. Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
"Evde biriken ekmekleri değerlendirmenin bir yolu da, kendi galeta ununuzu hazırlamaktır." Ekmekleri ince dilimlere ayırıp bir tepsiye dizin ve iyice kuruncaya kadar 1-2 gün bekletin. Daha sonra fırında her iki tarafını da kızartın ve rondoda un haline gelinceye kadar çekin.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
İçine sadece az miktarda baharat ve ekmek yerine uygun miktarda mısır unu katılır.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Pasta Unu (Pastry Flour): Ağartma işlemi yapılmadan elde edilen unlardır. Tart hamurları, kurabiye, bisküvi ve muffin yapımı için idealdir.
Nohut unu: Yoğun bir yapıya sahip olan nohut unu, beyaz una kıyasla yapışkan bir dokuya sahip olduğundan iyi bir bağlayıcıdır. Nohut ununu özellikle tuzlu hamur işlerinde, poğaça ve ev yapımı tuzlu bisküvilerde, krakerlerde, kreplerde kullanabileceğiniz gibi köfte harcına galeta unu yerine de ekleyebilirsiniz.
Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır. Bayat ekmekleri muhafaza etmenin ve değerlendirmenin en güzel yöntemlerinden de biridir.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor. İrmikli köfte yapması kolay, lezzetli, yumuşacık bir köftedir.
Çünkü irmikle hazırlanan köfte tarifleri çok daha ekonomik, çok daha lezzetli oluyor, "Ben köftenin kıvamını tutturamıyorum" diyenlerin de yardımına koşuyor. Sözün kısası, irmik, dahil olduğu her tarif gibi köftelere de çok yakışıyor!
Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca daha uzun süre tokluk sağlayacağı için beslenme düzeninde kaçamaklardan uzak kalabilirsiniz.
Yoğurma kabına kıyma alınarak üzerine soğan rendesi, dövülmüş sarımsak, baharatlar ve tuz eklenir. İyice yoğrulan köfte harcı şekil verilerek bir saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Köfteyi hazırlamak için bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, siyez unu, tuz, karabiber ve kimyonu karıştırıp güzelce yoğurun. 15 dakika dinlendirdikten sonra küçük yuvarlak toplar halinde köfte harcını yuvarlayın. Sıvı yağ eklediğiniz tavada kızartın.
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Galeta unumuzun bittiği zamanlarda bayat ekmekleri fırında kıtırlaştırmak için pişirip, robottan geçirip galeta unu yapıyoruz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır veya istenen herhangi bir şekil verilir. Parçalar galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsi üzerine dizilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt kısımlar kızarana kadar pişirilir.
2 su bardağı su. 1. 5 su bardağı şeker. Tarifimizde un kullanmıyoruz hazır galeta unu yerine bayat ekmekleri kurutup robotta çekip bu nefis tatlıyı yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri