Ganaj (Çikolatalı Pasta Kreması)
Ganaj -Ganaş- Ganache nedir? Tatlıları süslemek, pastaların içini doldurmak – dışını kaplamak, pötifurlar hazırlamak için kullanılan bir çeşit pastane kreması.
Ganaj veya Ganaş (Fransızca: ganache), pasta, kek, şekerleme, bisküvi ve kurabiye arasına veya üzerini kaplamak veya süslemek için kullanılan bir kremadır.
krema iyice ısındıktan sonra içine çikolata parçaları karıştırılır ve iyice eriyene kadar çırpılır. çikolatalı pastaların çoğunda kullanılan krema türü. benmari usülü eritilmiş çikolata ve krema birleşimi.
Pastaların, keklerin üzerini kaplayarak bir ressamın elinden çıkmışçasına güzel bir tablo oluşturan nefis çikolata katman... Son ve vurucu dokunuş olan bu güzellik ''ganaj (ganache)'' adıyla biliniyor. Temelde iki malzemenin doğru ısıda eritilip, dinlendirilmesine dayanıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Sütlü ganaj yapımı:
Sütle ganaj yapımı için boş bir cam kaba çikolataları boşaltın ve benmari usulü çikolataları eritin. Üzerine tereyağı ve süt ilave edin. Ardından ganajı, homojen olana kadar karıştırın. Sütlü ganajınız hazır!
Pasta süsleme için hazırlayacağımız ganajda; 300 g sütlü çikolata. 400 g beyaz çikolata.
Ganajdaki krema yerine süt kaymağı kullanabilirsiniz. Krem şanti yerine ev yapımı pasta kreması kullanabilirsiniz. Ganaj yerine çikolatalı sos da yapabilirsiniz.
Ganaj pasta, kek, bisküvi ve kurabiye arasına ya da üzerlerini kaplamak veya süslemek için kullanılan bir krema çeşididir. Ganajı pasta kreması olarak kullanabilirsiniz. Ganaj yapımında sütlü, beyaz veya bitter çikolata da kullanabilirsiniz. Bu tarifteki ganajı, orta boy bir pasta yaparken 4 katına çıkartabilirsiniz.
Soğuyan kekin üzerine önce sade sonra da nutellalı kremayı sürün. Borcamı streç filmle kaplayıp en az iki saat soğutun. Ganaj : Kremayı kaynama noktasına getirip ocaktan alın. Çikolataları doğrayıp kremanın içine atın, bir çimdik tarçını da ekleyip iyice karıştırın.
Diğer yarısına nutellayı ekleyip kekin üzerine yayın. Biraz donduktan sonra yaklaşık 40 dakika buzdolabında, ganajı iyice çırpıp üzerine yayın. Şimdiden kolay gelsin.
Üzerine kabuk bağlamasın. Tamamen soğuduktan sonra ağzını kapatın ve oda ısısında bekletin ve kullanın (resim 2) Hemen kullanmayacaksanız. 2 hafta bu şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ganaj veya Ganaş (Fransızca: ganache), pasta, kek, şekerleme, bisküvi ve kurabiye arasına veya üzerini kaplamak veya süslemek için kullanılan bir kremadır. Ganajın yapımında kullanılan temel malzemeler kuvertür çikolata ve süt kremasıdır. Krema önce ısıtılır ve çikolata üzerine dökülür.
Tereyağı kreması pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağının uzun uzun çırpılmasıyla hazırlanır. Bunu da hem pastanın içine hem de dışına kullanabilirsiniz. Hatta dilerseniz tereyağı kremasına gıda boyaları ve aromalar karıştırarak eğlenceli bir sunum ve farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.
Fırından çıkardığımız pişen keki bir kaç dakika beklettikten sonra dilimleyip sosumuzu döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuduktan sonra dolaptan çıkardığımız krem şantiyi üzerine sürüp iyice soğuyan ganajı da üzerine döküp buzdolabında bir kaç saat beklettikten sonra servis yapıyoruz .
Tereyağını derin bir kaba alıp mikserle krem gibi olana kadar çırpılır, ardından yavaş yavaş pudra şekerini ekleyip, kıvam alana kadar çırpılır. Kıvam alınca istenilen uç sıkma torbasına eklenir ve sıkma işlemi başlatılır.
Kremanızı kaynatmamalısınız kaynar olması ganajın yapısını bozar ve krema kesilir kullanılamaz hale gelir bu yüzden sadece ısıtmaya özen gösterin fokur fokur kaynatmayın. Kremanız hafifçe ısınırken bir yandan da kuvertür çikolatanızı bir bıçak yardımıyla doğrayın.
Ganaj yapımı için bitter, sütlü veya beyaz kuvertür çikolata kullanılabilir.
Kremayı derin bir tencerenin içerisinde ısıtmaya başlayalım. Yanlarından ısınmış hatta yanları köpük köpük kaynamaya başlayınca, tencerenin altını kapatalım. Çikolataları, sıcak kremanın içerisine koyalım ve eriyene kadar karıştıralım. Tatlı ya da pasta için kullanmadan önce, buzdolabında kıvamlanmasını bekleyelim.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür. Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur.
Eğer sosunuzu cıvık bulursanız, ayrı bir bardağın içine 1-2 tatlı kaşığı nişasta koyun, üzerine su ekleyin. Karıştırıp altı açık olan tencerenize ilave edip karıştırın. İstediğiniz kıvamı aldığında altını kapatın. Tatlı süslemelerinizde kullanın.
Alkollü veya tereyağı kremalı Leonidas çikolatalarını en ideal haliyle tatmak istiyorsanız, serin bir yerde saklamanızı ve soğuk (doğrudan buzdolabından çıkararak) yemenizi öneririz. Saf çikolatalarımız ile pralin, ganaj veya krema dolgulu çikolatalarımız için ise en ideal saklama ısısı 15° ile 18°C arasında olmalıdır.
Ganaj Kaplamalı Kakaolu Pasta Tarifi İçin Malzemeler
Ara kreması: 2 paket sıvı krema (500 ml) 2 çorba kaşığı kakao.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
"Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?" derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri