Garcia etkisi (tatsızlık-öğrenme teorisi), bir organizmanın birçok diğer organizmalarda gözlemlenen tat-koku uyaranları ile ilişkilendirdiği hastalık, zehirlenme gibi olumsuz deneyimler sonrasında, aynı uyaranların ortaya çıkması durumunda bunlardan kaçınması ya da onları reddetmesi olarak tanımlanır.
Bu durum bazen de küçükken annemizin peşimizden koşarak yedirmeye çalıştığı ama bizim ısrarla yemediğimiz bir besin veya yemeği hayatımızın geri kalanında da belki de tüketsek seveceğimiz halde tüketmek istememiz şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Bu gibi durumların bilimdeki adı ise garcia etkisi.
John Garcia geleneksel klasik koşullanma çalışmalarına farklı bakış açısı getiren Olumsuz Tat Koşullanması (Garcia Etkisi) dediği bir dizi çalışma gerçekleştirmiştir. Garcia yaptığı çalışmada, kendi kafeslerinde istekle su içen farelerin, radyasyon odasına konulduğunda su içmediklerini gözlemlemiştir.
Klasik koşullanmadaki Bitişiklik ilkesinin(Pavlov'a göre en etkili koşullanma için yarım saniye) her koşullanma için geçerli olmadığını ifade eden etkidir. Puding yedikten 8 saat sonra mide bulantısı ve kusma yaşayan insanın bir daha puding gördüğünde kusması.
İlgili 37 soru bulundu
Pygmalion etkisi veya Rosenthal etkisi, yüksek beklentilerin belirli bir alanda daha iyi performansa yol açtığına inanılan psikolojik bir olgudur. Efekt, kendi yaptığı bir heykele âşık olan bir heykeltıraş olan Yunan efsanesi Pygmalion'dan veya alternatif olarak psikolog Robert Rosenthal'dan almıştır.
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Tat kaçınma koşullamasında ise bir kez hasta olmak ve hastayken o yemeğin kokusunu almak ya da bir yemek yiyince üzerine hasta olunduğu zaman bir daha o yemeği yemekten çekinmek yeterlidir. Bu şekilde bir eşleşme sonucu kişiler tat kaçınma davranışı gerçekleştirir ve bu yalnızca bir kez meydana gelmez.
Garcia etkisi, Garcia tarafından ortaya çıkarılmış bir üst düzey koşullanmadır. Bu etkiye göre organizma, bir durumda yaşam tehdidi ile karşılaştığında o durumdan aşamalı olarak uzaklaşmak istemektedir.
Edimsel koşullanmada organizmanın kendiliğinden yaptığı davranışların koşullanmasıdır. Kendiliğinden ödevini yapan Faymanur'a babasının 20 Tl vermesi edimsel koşullanmadır. Dikkat ederseniz eğer kendiliğinden yapıyor. Gençay'a bayramda el öptü diye 10TL para verilmesi de bir edimsel koşullanmadır.
- Para kazanmak için çalışmak gerektiğinin bilincinde olunması, - Örümcek fobisi olan bir kişinin, örümcek olması muhtemel ortamlara girmemesi, - Başını okşatan köpeğe şeker verilmesi sonucunda, köpeğin şeker almak için başını okşatmak istemesi gibi örnekler edimsel koşullanmaya verilecek örneklerdendir.
Guthrie belli bir uyarıcıya karşı oluşan istenmeyen bir tepkiyi yok etmek veya yerine istenen bir davranışın oluşturulmasında yöntemin hep aynı olduğunu savunur. İstenmeyen tepkiyi başlatan uyarıcı veya uyarıları bulup, bu uyarıcıların bulunduğu bir ortamda yeni tepkinin gösterilmesini sağlamaktır.
García İspanyolca soyadıdır. İspanya, Amerika ve Filipinler'de yaygındır. İsim aslen Baskça kökenlidir ve "genç" sıfatından geldiğine inanılmaktadır.
Araştırmalara göre, davranışlarıyla sonucu kontrol edememe durumu bireylerde kan basıncında artma, kalp ritminde hızlanma ve bozulmalara yol açmaktadır. Abramson ve arkadaşları (1978) Heider'in yükleme kuramını temel alarak "öğrenilmiş çaresizlik" konusundaki modeli geliştirmişlerdir.
Öğrenilmiş çaresizlik, bir kişinin tekrar eden stresli durumlar yaşaması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumunun pekiştiği bireyler, bu stresli durumları değiştirme ihtimalinin olduğu zamanlarda bile aksine inanırlar. Çaresiz ve zor durumda olma halini genelleyip motivasyon kaybına uğrar ve harekete geçmezler.
İze Koşullanma (İz Koşullaması) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bu tür bir koşullanmada ise, aynı klasik koşullamadaki gibi önce nötr/koşullu uyarıcı (ZİL SESİ) verilir fakat doğal uyarıcı (ET) verilmeden önce kesilir. Sonrasında da koşulsuz uyarıcı (ET) verilir.
Tat duyusu ağız içerisindeki kimyasal maddelerin eriyik hale geçtikten sonra, sensoriyel organlar tarafından algılanması ile beyinde tanımlanan ve bizim beslenme sürecimizi düzenleyip yönlendiren temel duyudur. Bugün acı, ekşi , tatlı , tuzlu ve umami tat lar olarak tanımlanan 5 temel tat vardır.
İki koşullu uyarıcının aynı anda verilmesi durumunda organizmanın bunlardan birine tepki verip diğerine tepki vermemesi durumudur.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Buna göre eşik yöntemi var olan istenmeyen davranışın yavaş yavaş ortadan kaldırma ve istenen bir davranışa dönüşmesini sağlayan bir uygulamadır. İstenmeyen alışkanlık ve davranışı değiştirme yöntemi olarak uygulanır. Yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra eşik değişikliği yapılır.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
Koşullu Uyarıcı: Başlangıçta etkisiz olan fakat koşulsuz uyarıcı eşleştirilmesi sonucu koşullu tepkiyi uyandırır hale gelen uyarıcıdır. Pavlov'un deneyinde, zil daha önce öğrenilmiş koşullu uyarıcıdır. Çünkü zil sesi koşulsuz uyarım olan yiyecek uyarımı ile birleştirilip koşullu uyarım haline getirilmiştir.
Teorinin Ortaya Çıkışı Edimsel koşullanma ilk olarak daha çok "B. F. Skinner" olarak bilinen Burrhus Frederic Skinner tarafından tanımlanmıştır. Bu yüzden edimsel koşullanma Skinner koşullandırması olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri