Diş ipi kullanımı: Diş ipi ile diş fırçasının ulaşamadığı alanları temizleyerek diş taşı ve plak oluşumunu engellemeye fayda sağlayabilir. Gargara yapmak: Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası günde 1 kez gargara yapmak derinlemesine bir temizlik sağlar.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Düzenli olarak günde en az 2 kere diş fırçalamak, ağız ve diş yapısına uygun diş ipi kullanmak, bakterilerin azaltılması için taze sebze ve meyve tüketimi ve gargara kullanımı dişlerde plak oluşumunu azaltarak diş taşı oluşumunu azaltabilir.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar.
İlgili 25 soru bulundu
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Sağlık üzerine birçok etkisinin yanı sıra, limon daha beyaz dişlere sahip olmaya yardımcı bir dosttur. İçerdiği sitrik asit sayesinde diş taşına karşı mücadelede etkilidir, yani dişlerin sararmasına neden olan diş plağının inceltilmesine katkıda bulunur.
Diş taşı oluşumunun en önemli nedeni, ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmemesidir. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeniz ve diş ipi kullanarak diş aralarını ve yüzeyini temizlememeniz diş taşı oluşumu ile sonuçlanır.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
5-15 ml KLOROBEN ile her 1,5-3 saatte bir 30 saniye süre ile gargara yapılır. Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir. KLOROBEN'in kullanılması tavsiye edilmez.
Ağız gargarasını ağzınızın her yerinde dolaştırarak gargara yapmalı ve sonra tükürmelisiniz. Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız.
Diş taşının oluşmasını önlemek için diş hijyeninin sağlanması gerekir. Günde en az 2 kez dişlerini fırçalamalısınız ve diş fırçalama süreniz 2 dakikayı aşmamalı. Eğer dişlerinizi çok fazla fırçalıyorsanız bu da sağlığınız için iyi değildir. Günde 5 kereden fazla dişlerinizi fırçalamayın.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Dişi İnceltir mi? Diş taşı temizliğinin bilinen bir zararı yoktur. Dişleri inceltmez ve diş eti çekilmesine sebep olmaz.
Ağız içindeki bakteriler süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karşılaştığında ve uzun süre temizlenmediğinde plak oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları parçalayarak asitleri serbest bırakır.
Kolaylıkla yapabileceğiniz bir diğer diş beyazlatma işlemi de sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
Dişlerinizi genellikle iki şekilde beyazlatabilirsiniz: ya peroksitlerle dişleri beyazlatarak ya da lekeleri çıkarmak için bir aşındırıcı kullanarak. Karbonat, dişlerinizin mine olarak bilinen sert dış tabakasına sürüldüğünde lekelerin çıkarılmasına yardımcı olabilen bir aşındırıcıdır.
Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır. İleri boyutlu hastalarda yapılan işlemlerde de zaten anestezi kullanıldığı için kişi herhangi bir ağrı ve acı hissi duymamaktadır.
Dişeti sınırının altına yerleşen plaklar doktor tarafından temizlenir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin ardından, hastalar da kendi ağız ve diş temizliğine dikkat ettiği taktirde bu sorundan kurtulmak, kısa sürede sağlıklı diş etlerine kavuşmak mümkündür.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Diş taşı temizliği ve beyazlatma işlemleri birbirinden farklıdır. Taş temizliği sırasında beyazlatma için ekstra bir işlem yapılmaz ama lekelerinden arınan dişler haliyle daha beyaz görünür. Aynı zamanda yapılan polisaj uygulaması da lekelerden arınmış daha parlak bir diş yüzeyinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri