Kabul edelim, garsonluk dünyanın en zor mesleklerinden biri. Ayakta sürekli koşturarak geçen uzun çalışma saatleri, dünyanın en fazla sabır isteyen işlerinden biri oluşu, herkesi memnun etme çabası ve bu arada karnı aç müşterilerin dünyanın en zor müşteri klasmanında ilk sırada oluşu...
Pek çok iş kolay değil ama garsonluk ya da servis elemanı olmak da göründüğü kadar kolay değil! Sürekli ayakta olmayı ve yüksek enerji gerektirir. Sürekli getir-götür yapmak, beklerken bile ayakta durmak, her zaman dikkatli olmak şarttır.
Garson, restoran, kafe, bar, otel gibi yiyecek, içecek servisi yapılan işletmelerde müşterilere servis yapmakla görevli personeldir. Garsonluk, işletmenin yüzüdür. Bu yüzden sorumluluğu yüksek bir iştir. Garsonlar, giyimiyle, konuşmasıyla, ilgisiyle işletmeye gelen müşterilere iyi bir deneyim sunmak zorundadır.
Garsonluk günümüzde oldukça popüler mesleklerin başında gelir. Bu nedenle servis elemanı yetiştirmek için Milli Eğitime bağlı çeşitli sertifika programları düzenlenir, ayrıca online eğitimler de alınabilir. Garsonluğu meslek olarak benimseyen kişiler bu eğitimlere katılabilir.
1 - Müşteriyi oturtmadan masayı temizleyin. 2- Temiz olun. Aşırı parfüm, sigara ya da ter kokmayın. 3- Müşteriye surat asmayın, azarlar gibi ya da fazla laubali konuşmayın.
İlgili 23 soru bulundu
Kabul edelim, garsonluk dünyanın en zor mesleklerinden biri. Ayakta sürekli koşturarak geçen uzun çalışma saatleri, dünyanın en fazla sabır isteyen işlerinden biri oluşu, herkesi memnun etme çabası ve bu arada karnı aç müşterilerin dünyanın en zor müşteri klasmanında ilk sırada oluşu...
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
7.1.Öğle ve akşam yemeklerinde masaların ve salonun düzenini sağlamak 7.2.Yemek önce ve sonrası salonlarının, masa, sandalye vs. temizliğini yapmak.
Garson olmak için belli bir eğitim almaya gerek yoktur. Fakat üniversitelerin İkram Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi alanlarda gibi bölümlerini bitiren kişiler garson olarak çalışabilir.
Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları kapsamında haftada 45 saat çalışır. Garsonun haftada 45 saatten fazla çalışması halinde saat başına % 50 zamlı kısmını fazla mesai alacağı davası açarak alma hakları vardır.
Servis Elemanı (Garson) Eğitimi Süresi
2184 saatlik eğitim yaklaşık olarak 22 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
Garson olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Garson maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.160 TL civarındadır.
Müşteri diğerlerini beklemeden boş tabağının alınmasını isterse garson derhal almalıdır. Boşlar alınırken önce yemek tabakları sonra salata tabakları,sonra ekmek ve tereyağı tabakları alınmalıdır. Yani büyük tabaklar en altta,küçük tabaklar en üstte toplanmalıdır.
Garson Eğitimi, yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları, yiyecek ve içecek servisi, hesabın takdimi ve tahsili işlerini yapan ve yapacak olan kişilere verilen kurs programıdır. çalışabilirler. Toplam 8 Saat'tir.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Bir örnek vermek gerekirse; komiler, servis öncesinde masanın düzenini kontrol eder, kirli tabakları, çatalları kaldırır ve masayı siler. Garsonlar ise servis öncesinde müşterilerden sipariş alarak çalışan komi arkadaşa iletirler.
Garson, servis görevlisi olarak verilen siparişleri mutfağa iletip tabakları da müşteriye ulaştırır. Komi ise hem mutfak hem de serviste yer alarak mutfak ile garson arasındaki iletişime aracılık eder. Garson, iletilen siparişleri mutfak komisi aracılığıyla şef ve aşçılara iletmiş olur.
Komi ve Garsonun Görev Olarak Farkları
Garsonlar, servis öncesi müşterilerden siparişi alarak komiye iletirler. Yani müşterilerle bire bir muhatap olan taraf garsondur. Komiler sadece siparişi mutfağa iletmekle ve mutfaktan getirmekle yükümlüdür.
Şef garson olmak için lisans düzeyinde Turizm ve Otelcilik bölümleri başta olmak üzere, ilgili bölümlerde eğitim almış olmak önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra başvuru yapılan işletmenin şartlarına bağlı olarak lise ve ortaöğretim düzeyindeki diplomalar da yeterlidir.
garsona yapılan bir görgüsüzlüktür. bu kural genel olarak kalburüstü yerlerde çok geçerli olsa da siz her şeye rağmen hiçbir yerde yapmamaya özen gösterin. aynı şey alışveriş esnasında bir mağazada denediğiniz kıyafetleri katlamak, asmak gibi alışkanlıklar için de geçerli.
Muhtemel bir işvereni, işletmenin müşterilerine en iyi hizmeti vermek ve tekrar gelmelerini sağlamak için gerekenlere sahip olduğunuza ikna etmek istiyorsanız, garsonluk özgeçmişinizi profesyonel bir şekilde hazırlamalısınız.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri