Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
En iyi seçenekler kepekli, çavdar ve yulaflı gıdalar, mısır ekmeği, bulgur ve pirinç ürünleridir. Yağsız mısır patlağı tüketilebilir. Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri. Yağda kızartılmış hamur işleri. Ekşi yoğurtlar.
İlgili 31 soru bulundu
Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Gastrit ilaç ve diyet önerileri ile genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen iyi seyirli bir hastalıktır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
Bazı uzmanlara göre gastrit tedavi edilebilir, ancak genellikle verilen ilaçlar gerekli sonuçları sağlamaz ise bu tür doğal yöntemlere başvurabiliriz. Maydanoz midenizin mukoza tabakasını yatıştıran birçok anti-iltihap özelliğe sahip olduğundan, güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Tokluk hissinin erken oluşmaya başlaması, mide ağrıları yüzünden yemeye devam edilememesi gibi sebepler yüzünden gastrit hastalığının başlamasıyla beraber kısa vadede gözle görülür bir kilo kaybı yaşamanız muhtemeldir.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Gastrit tedavi edilir mi? Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır.
Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz.
Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri