Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir kök bitkisiydi.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
(1) Bu besleyici sebzenin günümüzde siyah, kırmızı ve sarı gibi birçok çeşidi bulunuyor ancak sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz havuç bildiğin gibi turuncu renkte olanı.
Siyah, turuncu, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere beş çeşidi bulunan havuç, sofralara renk getirir.
İlgili 43 soru bulundu
Siyah havuç, son yılların yükselen yıldızlarından biri olsa da aslında yıllardır bizimle olan bir lezzet. Şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılan siyah havuç, rengiyle her göreni şaşkına uğratsa, "Boya mı o?" diye düşündürse de aslında doğal bir ürün.
Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Mor havuç özellikle İç Anadolu bölgesinde Konya'da yetiştiriliyor. Mor havucun faydaları ise saymakla bitmiyor. Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş, gövdesinde yarıklar olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Kereviz alırken renginin soluk yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze olduğu anlamına gelir.
Havuç ailesinin pek tanınmayan üyelerinden biri de mor renkli havuçlar. Yemeklere verdiği renk nedeniyle mor havuç, ıslah çalışmalarının da etkisiyle tahtını zamanla sarı havuca bıraktı. Yabani havuç olarak bilinen beyaz havucun işte bu sarı renkli havuçlardan geliştirildiği tahmin ediliyor.
İlk turuncu havuçlar 16. yüzyılda, Hollanda Kraliyet Sarayı'nın rengi olan turuncuya uysun diye vatansever duygularla Hollanda'da üretildi. 17. yüzyılda Hollandalılar Avrupa'nın başlıca havuç üreticisiydı ve havucun tüm modern çeşitleri onların dört turuncu havucundan gelir: Early Half Long, Late Half Long, Scarlet ve ...
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Mor havuç özellikle kış aylarında tüketilen bir besindir. Adana Bölgesi'nde şalgam olarak da bilinen mor havuç insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Göz ve mide için oldukça faydalı olan mor havuç güçlü bir antioksidan görevi yapar. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
Çiğ olarak da tüketilebilen mor havuç, kendisine de mor ya da siyah rengini veren antioksidan maddeler içerir. Bu özelliği sadece sağlık değil kozmetik ve gıda renklendiricisi olarak da kullanılmasına neden olur. Kış mevsiminde topraktan çıktığından tüketimi de bu aylarda fazladır.
Siyah havuç: Kökeni Ortadoğu, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mayıs-Ağustos ayları arasında ekilen siyah havuç, ekimden 3 ay sonra hasat edilir.
- Kansızlık ve anemi hastalıklarına karşı siyah havuç tüketilmesi önerilir. - Kan dolaşımının daha sağlıklı olmasına yardımcı olurken kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Sarı Havuç Ve çeşitleri sarı veya açık sarı renktedir. Bu sebzenin ilk yetiştirildiği yer Orta Asya'dır. Dünya istatistiklerine göre, tüm havuç çeşitlerinden en popüler olanıdır. Sarı Havucun, görme yetisine faydalı bir etkiye sahip olan luteinin içeriği gibi bir çok yararlı niteliklere sahiptir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Havuçta nişasta çok az bulunmaktadır. Önceleri glisemik indeksi yüksek olduğundan, havuçtan kaçınmak önerilirdi. Oysaki havuç, düşük-orta glisemik indeksi olmasına karşın glisemik yükü düşük bir besin olarak sınıflandırılmaktadır.
Siyah havuç başta potasyum, çinko ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir sebze olmakla birlikte içeriğinde bol miktarda A, C ve K vitaminlerini barındırır. Lifli yapısıyla da dikkat çeken ve çok konuşulan siyah havuç faydaları şunlardır: Rengini de aldığı bol antioksidan oranı normal havucun tam tamına %30 katıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri