Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Sık yemek yemek: Sık yemek yemek, mide asidinin üretimini azaltarak mide ağrısını azaltabilir. Yağ, tuz ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak: Yüksek miktarda yağ, tuz ve baharatlı yiyecekler tüketimi, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Herhangi bir mide komplikasyonunu önlemek için her gün en az 8-10 bardak su içilmeli. Sabahları ilk iş olarak 2-3 bardak ılık su içmenin düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olduğu ve hazımsızlık ve şişkinliği giderdiği bildirilmektedir.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında;
Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar. Tam tahıllar. Hindistan cevizi yağı Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler.
Tedaviye uyum ve düzenli kontrollerle gastrit tamamen iyileşebilir ve sağlıklı bir mideye sahip olunabilir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir. Gastritin tedavi edilmemesi üst sindirim sistemi kanaması ve kanser riskini artırmaktadır.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, etli tavuk, balık yemekleri ve pirinç pilavı ya da makarna tüketilebilir. Ayrıca sebze yemekleri kişinin mide hassasiyetine göre dilediği sebzeler arasından seçilebilir. Bol su tüketimi ve günde en az 45 dakika fiziksel aktivite de gastritin tedavisinde büyük önem taşır.
Ayrıca yoğurt, enfeksiyonun hızla yenilmesine izin vererek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Buna göre; Her gün 2-3 kase sade probiyotik yoğurt yemeniz, gastrit tedavisine yardımcı olacaktır. Ayrıca, yoğurdun içine muz ve bal da ekleyebilir ve bu şekilde günde 2-3 defa tüketebilirsiniz.
Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 veya 14 gün sürer ve aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Ek olarak araştırmalarla zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiği hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafiflettiği bulunmuştur.
Özellikle bağırsak kökenli karın ağrılarında nane içerikli ürünler tedavide kullanılabilmektedir. Ancak limon asit içerikli bir besindir. Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır.
Gastrit, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, mide ülseri ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide astarında veya astar hücrelerinde değişikliklere yol açarsa mide kanseri riskini artırabilir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Sigara ve alkolden kaçınılmalı, Kızartmalar, aşırı yağlı yemekler ve baharatlı gıdalar tüketilmemeli, Sucuk, salam, sosis gibi besinlerden uzak durulmalı Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile içeceklerden uzak durulmalı
Bal gastrite iyi gelir mi? Sabahları 1 çay kaşığı kadar tüketilen doğal ve gerçek balın, mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında olduğu belirtilmiştir. Mide asidinin düzenlenmesine katkı sağlayarak ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı yardımcı olabilir.
Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol, dexlansoprazolve pantoprazol bu etkiyi gösteren ilaçlardır. Asit blokerleri: Bu ilaçlar asit üretimini azaltmak için kullanılırlar. Bu ilaçlar histamin (H-2) blokerleri olarak da bilinirler. Gastrit ağrısını hafifletme etkileri vardır.
Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri