1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
Terk etmek kelimesi bitişik yazılmaz. Bu kelime ayrı olarak yazılmalıdır. Terk etmek kelimesinin doğru yazılışı terk etmek şeklindedir.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır.
TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre "terk etmek" sözü ayrı yazılır. Zira "terk" adı verilen eylemin ötesinde bir anlamı yoktur. Bu sözün birleşikmiş gibi gelmesinin sebebi ulama nedeniyle K harfiyle E harfinin ağızdan bir çırpıda çıkıp tek kelime gibi hissettirmesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir. Terketmek şeklinde ki yazılışı yanlıştır.
Terk etmek kelime grubunun sözcükleri ayrı ayrı yazıldığında herhangi anlam kaybı olmamaktadır. Bu sebeple "Terk etmek" kelimesi yazımının doğru şekli ayrı yazılmış halidir. Yani doğru yazımı 'terk etmek' şeklinde kabul edilmektedir. Kelimenin "Terketmek" şeklindeki yazılışı ise Türk dil kurallarına göre yanlıştır.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
haya etme / hayâ etme
Terk etme, çekinme, utanma.
Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
terk etmek ne demek? Bırakmak, ayrılmak.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
En çok merak edilen ve hem yazım hem de okunuşu kapsamında araştırılan sözcükler içerisinde sabretmek kelimesi gelmektedir. Bu bağlamda kelimenin doğru biçimde ele alınış hali, 'Sabretmek' şeklindedir.
Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur.
Terk edilmekten korkmak, bireylerin sevdikleri kişiden uzaklaşacakları düşüncesine karşı hissettikleri normal bir duygudur. Ancak terk edilme korkusunu yoğun bir şekilde yaşayan bireyler, hayatlarını ve ilişkilerini bu korku üzerine değiştirmeye veya inşa etmeye başlamaktadır.
TDK'ya göre terk etmek kelimesinin doğru yazılışı "terk etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
ebu / ebû Peder, baba, ata, eb.
vajina - Nişanyan Sözlük. İngilizce vagina “dişi cinsel organının ön kısmı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince vagina “kılıç kını” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *wāg-īnā- “yarık” biçiminden evrilmiştir.
TERKEDİLMEK – TERKOLUNMAK
Bırakılmak: Bir sanat eseri halkın takdîrine terkedilerek neşrolunduktan sonra sâhibiyle râbıtası kopmuş demektir (Hâlit Z. Uşaklıgil). 2. Vazgeçilmek.
arazi-i metruke / arâzi-i metrûke. Terk edilmiş, bırakılmış topraklar, araziler.
Dünya ve ahiret bir araya getirilemez. Ahireti kazanmak için, dünyayı yani haramları, mekruhları terketmek lazımdır. Dünyayı terk etmek, iki türlüdür: Birincisi, bütün haram olan şeylerle beraber, mubahları da yani günah olmayan lezzetlerin çoğunu da bırakıp, yaşamak için zaruri olan miktarını kullanmaktır.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
HAK ETMEK NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "hak etmek" kelimesi ayrı yazılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri