Ek olarak araştırmalarla zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiği hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafiflettiği bulunmuştur.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
1) Elma Sirkesi
Her derde deva elma sirkesi mide asidini düzenleyici özelliği sayesinde gastrit için adeta bir kurtarıcı niteliğinde. Özellikle organik ya da ev yapımı elma sirkesi tercih ediyorsanız, düzenli olarak tükettiğinizde mide ile ilgili pek çok şikayete kısa bir zamanda veda edebilirsiniz.
Limon gastrite iyi gelir mi? Temelde mideyle ilgili bir sorun varken varsa nane ve limon tüketmek çözüm değildir. Hatta reflü, gastrit ya da ülser rahatsızlığında limon ve bol limonlu ürünler mide asidi salgısını artırır. Bu sebeple de midede ağrı, ekşime, yanma gibi belirtilerde artış olur.
En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada. yardımcı olur.
GASTRİT TEDAVİSİ
Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaç türü kullanılır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Muz, mide-bağırsak sistemini tahriş etmeden kolayca sindirilir. İçeriğindeki nişasta, bağırsak bakterileri için oldukça faydalıdır. Bu nedenle ishal, gastrit ya da mide ekşimesinden şikayetçiyseniz, muz tüketmelisiniz.
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirterek, “Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” dedi.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından korur. Lahana: Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. . Patates: Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri