Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri. Yağda kızartılmış hamur işleri. Ekşi yoğurtlar.
En iyi seçenekler kepekli, çavdar ve yulaflı gıdalar, mısır ekmeği, bulgur ve pirinç ürünleridir. Yağsız mısır patlağı tüketilebilir. Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
MİDE DOSTU:
Midenizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız Ballı su buna çözüm olacaktır. Mide bulantısı ve mide ağrısına iyi gelir ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına bir bardak ballı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Gastrit ilaç ve diyet önerileri ile genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen iyi seyirli bir hastalıktır.
Aksine aç karna zeytinyağı içmenin, düzenli kullanımda etkili sonuçları olduğu görülür. Bunlar arasında reflü ve gastrit problemi olanlar, aç karna zeytinyağı içerek midesini rahatlatabilir. Ayrıca ülser oluşumunda midede yaşanan tahribatın önlenmesinde doğal bir savaşçıdır.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
BOL BOL SU İÇİN
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite de iyi geliyor. Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır. Gastrite ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biri de bol bol su içmektir.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Ödem oluşumunu engeller.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz.
Gastrit ve kolit hastaları marul tüketmesinde fayda vardır. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve vücudun onu zehirleyen toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur.
Gastrit tedavi edilir mi? Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri