Telefonla randevu için 182 numaralı telefon aranabilir. İnternet üzerinden randevu Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden açılan sayfadaki yönlendirmeler takip edilerek alınabilir).
Randevular direkt olarak poliklinik sekreterliğinden alınabileceği gibi, telefonla da alınabilmektedir.
MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) Gastroenteroloji Randevu Saati. Gastroenteroloji polikliniğine randevu cumartesi günleri sabah 10 da açılıyor MHRS den ya da 182 den randevu alabilirsiniz.
Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
İlgili 24 soru bulundu
Gastroenterolojiye hastalar genellikle dahiliye bölümü tarafından sevk edilir.
Gastroenteroloji teşhis yöntemleri
Gastroenterolojide endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, ERCP, gastroskopi, Ph-metri, sigmoidoskopi gibi yöntemlerden faydalanılır. Endoskopi işlemi ağızdan girerek, yemek borusunun, midenin ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir.
Bu muayene için hasta genellikle aç olmalıdır. Gece yarısından itibaren yemek yememek ve su içmemek gerekebilir.
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir. Gastroenteroloji cerrahisi birimi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenir.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı üzerine 3 yıllık bir eğitim süreci ile elde edilen çocuk hastalıkları yan dal uzmanlığıdır.
Gastroenteroloji Bölümü' nde ise endoskopi; ağız veya makat gibi sindirim boşluklarına açılan noktalardan girilerek yapılan görüntüleme işlemidir. Endoskopi tanı amacıyla kullanılabileceği gibi vücuttan örnek almaya yarayan işlemlerde de kullanılabilir. Bazı durumlarda tedavi için de kullanılabilir.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı
Gastroenteroloji; sindirim sistemi ağızdan başlayarak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Gastroenteroloji birimi çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenir.
Sağlıklı çalışan bir mide ile, sağlıksız çalışan bir mide arasında ayrım yapmaya yarayan güvenilir bir testler grubudur. Endoskopi gibi kateter kullanılan bir işlem değildir. Non-invazivdir. Sadece kan alınarak yapılan bir işlemdir.
Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Karın ağrısı, iştahsızlık, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik, erken doyma, kilo kaybı, dışkıda renk değişikliği, kanama, bulantı veya kusma, tuvalet değişiklikleri, göğüs kafesinde yanma gibi şikayetler bir sindirim sistemi hastalığına ait genel belirtilerdir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde kapsül endoskopi için alınan fark kullanılan kameraya göre değişiklik göstermektedir. Kapsül Endoskopi fiyatları 30.000tl – 50.000 tl arasında değişebilmektedir.
Hasta sol yana yatırılır. Dişlerinizle ısırarak tutmanız için ortası delik plastik bir dişlik (dişleri ve endoskopu korumak için) ısırtılır, endoskopi aleti bunun ortasından içeri ve aşağı doğru yemek borunuzun, mide ve on iki parmak bağırsağınızın içi değerlendirilir, görüntüler videoya kaydedilir.
Sindirim sisteminin cerrahi olmayan hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ise, dahiliye ve gastroenteroloji bölümleri ilgilenir. Gastrointestinal sistem dediğimizde, ağızdan anüse kadar olan bölüm anlaşılır.
''Bağırsak sorunu için hangi doktora gidilir?'' sorusu sıkça sorulur. Bağırsak hastalıkları bölümü, gastroenterolojidir.
Mide hakkında geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler. Ayrıca, Helikobakter pilori düzeyi ölçülerek de, bu mikrobun var olup olmadığı, varsa hangi düzeyde var olduğu tespit ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri