Bazı durumlarda emekli maaşını başka bir bankaya taşımak da mümkündür. Ancak emekli maaşı üzerinde bir bloke varsa taşıma işlemi yapılmaz. Emekli olan kişinin kredi borcu bulunuyorsa maaşını başka bir bankaya taşıyamaz.
Yargıtay son kararında emekli maaşı bloke edilmiş milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda emekli maaşını teminat göstererek kredi kullanmış emeklilerin kredi ödemeleri geciktiği takdirde bankanın bloke ve kesinti yapma hakkının olmadığı yönünde tespitler yapıldı.
Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir.
Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Emekliler, maaşlarını farklı bir bankaya taşıyarak promosyon almaya hak kazanabilir. Ancak 2023'te emekli maaşı taşıma promosyonuna dair bazı şartlar bulunuyor. Örneğin; yeni bankanızla 3 yıllık bir taahhütname imzalamanız gerekir. Ayrıca sizden otomatik ödeme talimatı gibi koşulları da kabul etmeniz istenebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz. Bunun dışında mevcut bankadan alınan kredi kartına dair bir borcun da bulunmaması gerekir.
SGK banka değişikliği yapmak isteyen emekli vatandaşlar için bilgilendirmede bulundu. Buna göre; banka değişikliği yapmak isteyen emekliler, e-Devlet üzerinden talepte bulunabilir veya sosyal güvenlik il müdürlüğü / merkezlerine müracaat edebilir. Ancak kredi çekildiyse banka değişikliği gerçekleştirilememektedir.
Bir emekli , bankasını değiştirmek istiyorsa bunu bankalardan kolaylıkla yapabilr. Ancak kredi borcu olan bir emekli, maaşını taşıyamaz.
Özellikle bankadan kredi kullanan emekli, kredi borcuna istinaden banka hesabından yapılan kesintilere itiraz etmekten kaçınabilmektedir. Yazının devamında detaylarıyla açıklayacağımız üzere emekli maaşına bloke konulması veya maaş hesabından kesinti yapılması mümkün değildir.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Bankaya Borcu Olan Emekliler Promosyon Alamıyor.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Promosyon parası ile ana paranın borcu ödenemez. Ancak borç faizlemişse, o zaman sadece faiz kısmına ödeme yapılabilir.
Emekli kredisi kullanmak için bankanın sunduğu şartlar arasında, emekli maaşınızı ilgili bankaya taşımak yer alabilir. Bunun yanı sıra bankanın belirlediği yaş sınırını geçmiyor olmanız ve belgelenebilir emekli maaşınız olması gerekir. Kredi siciliniz bozuksa emekli kredilerinden yararlanamazsınız.
Emeklilerin kredi kullanma yaşı bankalara göre değişkenlik gösterir. Ancak genel ortalama olarak 80 yaşı üst sınır olarak kabul edilir. Örneğin 80 yaş sınırı uygulanan bir bankaya 78 yaşında bir emekli, kredi için başvuruda bulunursa en fazla 2 yıl yani 24 vadeli bir kredi kullanabilir.
Emekli Maaşı Banka Değişikliği Ne Kadar Sürer? Emekli maaşı banka değişikliği işlemi, genellikle 1-2 gün sürüyor. Yani taşıma işlemi, birkaç gün içerisinde yapılıyor. Emekliler, bir sonraki maaşlarını yeni bankalarından alabiliyorlar.
Emekli maaşı üzerine bloke koyma işlemi yasalarda yer almaktadır. Yasaya göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulamamaktadır.
Kredi kullanmak isteyen emeklilere, imzalayacakları kağıtları okumaları ve maaşlarıyla ilgili muvafakat vermemeleri" uyarısında bulunan Koçal, aksi halde sıkıntıya düşünce ve taksitlerin ödenmemesi halinde maaşa bloke konulabildiğini, borç bitene kadar maaş alamayacak duruma düşülebileceğini vurguladı.
Krediler ve icra dosyalarını gerekçe gösteren bankalar bloke koyarak emeklinin maaşını başka bankaya taşımasını engelliyor.
Bankamızdan birden fazla emekli maaşı alan müşteriler, 1 den fazla maaşı için promosyon talebinde bulunurlarsa ilgili maaşların toplam tutarına göre 1 kez promosyona hak kazanır.
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.
Yapı Kredi müşterisi iseniz Yapı Kredi Mobil, Bireysel İnternet Şubesi'nden kolayca taşıyabilirsiniz. Ayrıca 444 0 444 / 0850 222 0 444'ten Müşteri İletişim Merkezimizi arayabilir, sadece nüfus cüzdanınızla size en yakın şubemize uğrayabilir veya e-Devlet üzerinden SGK emekli maaşınızı Yapı Kredi'ye taşıyabilirsiniz.
İşte konu hakkında merak edilenler... EMEKLİ MAAŞI TAŞIMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? Emekli aylığı banka veya banka şubesi değişikliğini internet üzerinden bankaya gitmeden de yapabilirsiniz.
Çıkan tutar, taahhüdün bitimine kalan ay sayısı ile çarpılıyor. Örneğin; 750 lira promosyon aldınız ve taahhüdün bitimine 6 ay var. Kalan her ay için iade etmeniz gereken tutar 750/36 = 20,83 lira. Taahhüdün bitimine 6 ay kaldığı için, 20,83 x 6 = 124,98 lira iade yapmanız gerekiyor.
Üstelik emekli maaşını taşıyanlar 60 gün içinde 2 adet yeni fatura ödeme talimatı verirlerse 250 TL tutarında ek nakit ödül kazanırlar. Emeklilere toplamda en çok promosyon veren bankalardan biri Yapı Kredi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri