Bu terimin ilk kullanıcısı olduğu düşünülen Antik Yunan döneminde yaşayan Sicilyalı Yunan Archehestratus'tur. Bu terimi, M.Ö. dördüncü yüzyılda yazdığı Akdeniz Bölgesindeki gıda ve şarapları tanıttığı “Gastronomia” başlıklı kitabında kullanmıştır.
Mutfak terimi ilk kez Joseph Berchoux'un 1801'de "Gastronomi" adlı şiirinde geçmiştir. Fransız tarihçi Pascal Ory, gastronomiyi yeme ve içme kurallarını kurulmasının, bir "masa sanatı" olarak tanımlar ve onu iyi yemek pişirmek (bonne mutfağı) ve çok iyi yemek pişirmek (haute mutfağı) diye ikiye ayırır.
Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçen gastronomi ilk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanmıştır.
"Gastronomi" ilk olarak 1801 yılında Fransa'da kullanıldığı düşünülen ve etimolojik olarak Yunan'ca "Gastro" yani mide ve kanun anlamına gelen "Nomos" kelimelerinin birleşiminden meydana gelir kısaca "Yemek Kanunu" olarak çevrilebilir.
Fransa'da ortaya çıkan ve burdan dünyaya yayılan gastronomi kavramı en çok Fransa'yı ve burda yaşayan insanları etkiledi.
İlgili 28 soru bulundu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Hakkında
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; 2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye'de kurulan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programıdır.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
1808 yılında Manuel des Amphitryons gastronomi kavramını bir çalışma alanı olarak tanıtmış ve gastronomi biliminin gelişimini değerlendirmiştir. 1814 yılında İngiltere'de gastronomi terimi hızla benimsenmiş, The School for Good Living isimli kitapta ''yemek için kurallar'' olarak tanımlanmıştır.
Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır. Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
GASTRONOMİ LAFI
Bu kavramın ilk tanımını yapmış olan kişi, Brillat-Savarin.
Gastronomi kelimesi Fransızca kökenlidir. - Frenkler yemek pişirme sanatına, güzel, leziz ve ustalıklı yemeklerle uğraşmaya gastronomi diyorlar.
Ayrıca gastronomi; yiyecek içeceklerin nasıl, ne kadar, ne zaman, ne şekilde ve hangi bileşimlerle yenilip içileceğini inceleyen ve bu doğrultuda rehberlik eden bir “bilim dalıdır”.
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
Gıda maddelerini hazırlayıp pişiren, tat ve lezzetini kontrol edip sunana da aşçı denir. Aşçılık terimi anlamı olarak yemek yapma yeteneği ile yemek pişirme işini yapmadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitim ve öğretim süresi 4 yılı kapsamaktadır, eğitim ve öğretim süresinin ilk yılı diğer bölümlerle ortak olup, dersler müfredatta yer almaktadır. Dersler zorunlu ve seçmeli alan dersleri, teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler. Kariyer.net bir grup şirketidir.
Türkiye'de 2019 yılı itibarıyla 209 devlet ve vakıf üniversitesinde 48 fakülte, 16 yüksekokul olmak üzere 64 farklı üniversitede 124 adet tercih edilebilen gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bulunmaktadır.
Türkiye'de en popüler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümü olan üniversitelerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Yaşar ...
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Hırvatistan merkezli gastroloji sitesi Taste Atlas, 2022 yılında dünyanın en iyi mutfakları ve en iyi geleneksel yemekleri olmaya hak kazanan ülkeleri ve yemekleri açıkladı. Toplamda 95 ülkenin yer aldığı en iyi mutfaklar listesinde Türkiye 7 sırada yer aldı.
1 – Gaziantep
Gaziantep Türkiye'nin en çok sevilen aynı zamanda gastronomi turizminin günden güne gelişme gösterdiği önemli şehirlerinden biri. Bu sebeple de yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist gastronomi turu yapmak için Gaziantep'i ziyaret ediyor. Şehir 291 özgün yemek çeşidine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri