İŞLETMELERDE STAJ YAPAN ÖĞRENCİLERE 3308 SAYILI KANUNUN 25. MADDESİ GEREĞİNCE NET ASGARİ ÜCRETİN EN AZ %30'U KADAR HARÇLIK BANKA YOLUYLA ÖDENMEK ZORUNDADIR... NET ASGARİ ÜCRET: 2.825,90 TL. ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ: 268,31 TL. AGİ HARİÇ KALAN NET ASGARİ ÜCRET: 2.557,59 TL.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; yiyecek- içecek işletmeleri, endüstriyel mutfaklar, turizm işletmesi belgeli tesislerin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, yolcu gemilerinin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, eğlence tesislerinin yiyecek-içecek ve mutfak ...
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Lisans derecesini alabilmeleri için 45 (kırk beş) iş günü olarak belirlenen stajlarını yapmak zorundadır. Öğrenciler, ikinci sınıfın sonundan itibaren staj komisyonu tarafından onaylanan yerlerde stajlarını yapabilirler.
Öğrenciye Ödenmesi gereken ücret: (30 gün çalıştığı durumda) 1.650,11 TL'dir. İşletmelere; 20'den az personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.100,08 TL. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 550,04 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla ücret alıyor. 5500 lira olan asgari ücretle birlikte en az staj ücreti 1650 lira oldu.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Bu kapsamda, Turizm Fakültesi öğrencilerinin mezuniyete hak kazanabilmeleri için gerekli ders ve laboratuvar çalışmaları ile “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü” için altmış (60) iş günü diğer bölümler için otuz (30) iş günü staj uygulama çalışmalarını başarı ile tamamlamaları zorunludur.
Stajda öğrendiklerinizle ileride olası krizlerde nasıl yola çıkmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. İş anlamında kendinizi geliştirmenin ve okulda öğrendiklerinizi pekiştirmenin en iyi yollarından biri “yaşayarak öğrenmek”tir. Bunun yolu da staj yaparak bir kurumda ne olduğunu deneyimlemektir.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla ücret alıyor. 5500 lira olan asgari ücretle birlikte en az staj ücreti 1650 lira oldu.
Bir staj defterleri oluyor, siz onaylıyorsunuz. Ama gönüllü staj ise en az asgari ücret ödenmesi gerekli.
2023 stajyer maaşı da asgari ücretin zamlanması ile birlikte arttı. Mevcut'ta 1.650,11 TL olan stajyer maaşı asgari ücrete yapılan yüzde 55 zam ile birlikte 2.557,67 TL'ye yükseldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ulusala Staj Programının 2023 yılı başvurularını bugün itibarıyla açıyoruz. Ayrıca, yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakamı, 2023'ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz." dedi.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
A3) Yazın ve kış yarıyıl tatili sırasında staj yapılabilir. İlkbahar ve güz dönemlerinde veya final döneminde staj yapılamaz. Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız.
Zorunlu Çalışma Stajı Nedir? Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Stajyerlere ödenmesi gereken en az tutar, 2023 yılı asgari ücretine göre yeniden belirlenmiştir. 2023 yılı için stajyer ücretleri şu şekildedir: 20'den az çalışanı olan iş yerleri için 1.276,02 TL. 20 ve daha fazla çalışanı olan iş yerleri için 2.552,04 TL. Mühendislik fakültesi öğrencileri için 2.977,38 TL.
Bu programa göre öğrenciler 'staj' adı altında 4 gün işyerlerinde çalıştırılırken, sadece 1 gün okulda ders görecek. Öğrencilerin sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. Ayrıca yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre staj ücretinin tamamı da devlet tarafından ödenecek.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar. Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri