✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar. Gastruladan önceki embriyoların yapısındaki blastomerlerin her biri yeni bir insana dönüşebilme yeteneğine sahipken gastruladan itibaren hücrelerin her birinin yeni bir insanı oluşturma yeteneği yoktur.
❖ Gastrula safhasında üç embriyonik tabakanın oluşması FARKLILAŞMA ,meydana gelen üç embriyonik tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezoderm) organların gelişmesine ORGANOGENEZ adı verilir. ❖ Histogenez (doku oluşumu) ve organogenez (organ oluşumu) gebeliğin ilk üç ayında gerçekleşir.
Gelişimin en belirgin değişimleri 3. ve 8. haftalar arasında görülmektedir. Bu dönem embriyonik dönem olarak isimlendirilmektedir. Fetal dönemde ise oluşmuş olan dokularda ve organlarda farklılaşma ve büyüme görülür.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
Dokular embriyonun ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından farklılaşırlar. Dokuların bu embriyo tabakalarından farklılaşmasına histogenez denir. Farklılaşmamış bir hücre topluluğunun gelişim sırasında bir organa dönüşmesine organogenez denir.
İlgili 21 soru bulundu
Tek hücreli canlılarda ise hücrenin farklılaşması ile basit düzeyde gerçekleşir. Tüm canlılar hareket edebilir. Bu hareket mekanizması bütün canlılarda aynı şekilde olmaz.
Sinir, kas, kan hücreleri farklılaşırken blastula evresindeki hücreler henüz farklılaşmamıştır.
Böcek yumurtalarında görülür . vegetatif kutuptan veya yumurtanın herhangi bir yerinden içeriye doğru girinti yaparak, ilk bağırsak boşluğunun (arkenteron) meydana getirir. Bu safhadaki embriyoya gastrula denir. Gastrula genellikle blastula büyüklüğünde olur.
Blastula oluşumundan kısa bir süre sonra, embriyonun alt kısmındaki hücreler blastula boşluğuna doğru hareket ederler. Böylece hücre tabakasının bir bölümü içeri doğru çökmeye başlar. Hücre göçü ile birlikte iki tabakalı embriyonun oluştuğu bu safhaya gastrulasyon, bu safhadaki embriyoya da gastrula denir.
Gastrulasyon (Gastrulatio), Bilaminer embriyonik diskin trilaminer embriyonik disk haline dönüşmesi olayıdır. Gastrulasyon embriyonik diskin epiblast tabakası yüzeyinde primitif çizginin oluşumu ile başlar.
Bir diğer örnek, bitkilerin kimi mezenkim hücreleridir. Bu hücreler de, herhangi bir hücreiyi, dokuyu veya organı oluşturacak şekilde farklılaştırılabilirler.
Laboratuvar şartlarında bir kök hücre diğer hücrelere (örn; sinir, kalp veya pankreas hücresine) dönüştürülebilir ve buna yönlendirilmiş (directed) farklılaşma denir.
Erişkin kök hücreler farklılaşmış dokularda bulunan ancak farklılaşmamış hücrelerdir ve her yaştaki insanda bulunurlar. İhtiyaç duyulduğunda bulundukları dokudaki değişik hücre tiplerine dönüşürler. Erişkin kök hücreler, organizma yaşadığı sürece kendi kopyalarını üreterek çoğalırlar.
Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur. Bu dönemin başında gastrulasyon oluşur ve embriyonik tabakalar meydana gelir.
Döllenme, zigot oluşumuna neden olur. Bir sonraki bölünme aşamasında mitotik hücre bölünmeleri, zigotu içi boş bir hücre topuna, yani bir blastulaya dönüştürür. Bu erken embriyonik form gastrulasyona uğrayarak, iki ya da üç tabakadan (germ tabakaları) oluşan bir gastrula oluşturur.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyo gelişiminde, embriyonik hücrelerin oluşturduğu, ortası sıvıyla dolu hücresel yapı.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması.
Biyolojide segmentasyon, sperm çekirdeğinin yumurta çekirdeğiyle birleştikten sonra oluşan bölünme yeteneğine denmektedir. Yumurta çekirdeği sperm çekirdeğini dölledikten sonra zigot yüksek bölünme yeteneğine kavuşmaktadır. Bu duruma yarıklanma ya da segmentasyon denmektedir.
Morula uterusa (rahime) doğru fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder, döllenmeden yaklaşık olarak 4 gün sonra rahime ulaşır ve bu sırada blastomerlerin arasına sıvı girer ve birikir. Bunun sonucu olarak iç tarafta sıvı dolu bir boşluk oluşur. İçinde sıvı dolu bir boşluk olan morulaya artık blastosist adı verilir.
Bu süreçler arasında mitoz bölünme, hücre göçü, hücre büyümesi ve hücre farklılaşması yer alır. Hücre farklılaşması, embriyodaki hücrelerin belirli bir doku veya organda yerine getireceği işlevlere özgü özellikler kazanmasıdır. Bu süreçte, hücrelerin genetik materyali aynı kalır, ancak gen ifadesi değişir.
SORU 10. Zigottan segmentasyon sonucu oluşan hücrelerin özelleşmesine farklılaşma denir.
Herhangi bir zamanda, herhangi bir hücrede, hücrenin genlerinin sadece bir kısmı kopyalanır. Bu hücrede kopyalanan bu genlerin belirli kombinasyonları bu hücrenin şeklini, yapısını ve aktivitesini belirler. Yani, gelişim sırasında farklılaşma farklı gen gruplarındaki transkripsiyonun seçici aktivasyonuyla sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri