3. Gaybî kıssalar. Bunlar yedi ayrı sûrede anlatılan Âdem'in yaratılışı kıssasıyla kıyamet sahneleri, âhiret, cennet, cehennem, buralara girecek olanların durumu ve haberleri olup ibret için kıssa formunda anlatılmıştır. Kıssalar uzun ve kısa olarak da iki gruba ayrılır.
Kıssa; geçmişte olmuş bir olayı, daha sonra gelecek insanlara, ders verilmek istenen kısmını aktarma olarak ifade edilir. Söz konusu kelimenin kullanılış itibariyle, anlatma, açıklama, birinin izini takip etme, haber ve tarihi bilgi gibi anlamlara gelir.
Dinde ise kıssa, peygamberlerin ve dini yaymakla görevli nebilerin yaşadıkları olaylar şeklinde tanımlanır. Kuran'ı Kerim'de anlatılan kıssalar, hayal gücü değil aksine yaşanmış olaylardır. Bu olaylara, insanların ders çıkarması ve ibret alması adına ayetlerde kıssa olarak yer verilmiştir.
2. Kur'an'ın nüzûlü sırasında meydana gelen olaylar. Kur'an'da bu olaylar da kıssa formunda anlatılmıştır: İsrâ, mi'rac, hicret, Ahzâb, Bedir, Uhud, Hendek, Huneyn, Hamrâü'l-esed, Tebük savaşları ve seferleri, Bey'atürrıdvân ve Hudeybiye Antlaşması gibi.
Kıssa ya da mesel, ders çıkarılması gereken, eğitici hikâye veya masallara verilen addır. Kıssalar dinleyenler için ders, eğlence, bilgi edinme aracı olabileceği gibi, anlatan açısından dinleyicileri etkisi altına alma, eğlendirme, güdüleme, yönlendirme ya da kişisel manevi tatmin aracı olarak değerlendirilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir. Ancak bu peygamberlerden 25'inin ismi Kur'an'da yer almaktadır.
Gerçekte Kur'ân kıssaları amelî olarak meydana gelmiş tarihî olaylardır. İnsanlık değişmedikçe benzer olayların yaşanması mukadder olacağından Kur'ân muhatapları bu olaylarla uyarmaktadır.
Kur'ân'da detaylı olarak zikredilen kıssa ise Hz. Yusuf'un kıssasıdır ve Yusuf suresinde anla- tılmaktadır. Hz. İbrahim ise, Kur'ân'da Peygamber kıssaları denilince akla gelen ilk peygam- berlerden biridir.
Çok farklı rollerde olumlu ve olumsuz karakterlere yer verilmesi, sürükleyici anlatım tarzı, psikolojik ve sosyolojik tahlillere imkân veren örnek olayların anlatılması, bazı soyut ve manevi kavramları so- mutlaştıran anlatımları vb. özellikler kıssaların öğreticiliğini güçlü kılan yönleridir.
Ancak masdarlar mef'ul yerine de kullanıldığından ahsenü'l-kasas terkibi, “kıssaların en güzeli” mânasını da ifade eder. Hz. Yûsuf'un kıssası, hem bir tek sûrede (Yûsuf sûresi), hem de bütün tafsilâtıyla anlatılması bakımından diğer peygamber kıssalarına göre farklılık arzetmektedir.
şöyle bir fark vardır. Kıssa gerçek olaylardır. Kur'an-ı Kerim'de bu yüzden hikaye kavramı kullanılmamıştır. Fakat hikaye olmuş veya olabilecek bir olayın anlatılmasıdır (Şengül, 2002: 498).
Mucize; Peygamberlerin, peygamberliklerinin doğruluğunu teyit etmek için Allah tarafından yaratılan ve insanların bir benzerini getirmekten aciz kaldığı olağanüstü olaylara mucize denir.
Halk hikâyecisi veya vâiz anlamında terim. Kass kökünün ism-i fâili kāssın çoğulu olan kussâs hadislerde daha çok “bir olayı veya rüyayı anlatan, bir kimsenin izini takip eden, vaaz ve nasihat eden kimseler” anlamında kullanılmıştır.
İhsan iyilik anlamında kullanıldığında maddi ve manevi her türlü hayrı kapsar. Nisa suresinin 36. ayetinde iyilik Allah'a iman ve kulluğun hemen ardından emredilmiştir. Ayette ayrıca öncelikli olarak iyilik edilmesi gereken kimseler de sayılmaktadır: “Allah'a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın.
Kısasü'l-Enbiyâ (Kıṣaṣü'l-Enbiyā, KE)[1], adından da anlaşılacağı üzere peygamber kıssalarını konu alan siyer-i nebevî türünden bir eserdir. Başta Hz. Muhammed olmak üzere İslâm dininin doğruladığı diğer peygamberler ile 'Avac bin Annak, Harut ve Marut gibi Kur'an'da adı geçen bazı kıssaları da içerir.
'"Kıssa" edebiyatında "hikaye" anlamında kullanılır. Hikâye ise olmuş veya olması muhtemel olayları belirli bir takım noktaları ön planda tutarak anlatan edebiyat türü"dür.
Kur'an ayetleri Kur'ana göre muhkem ve müteşabih (alegorik) olarak ikiye ayrılır.
Hikaye, hakikati temsil ettiği için; temsili hikaye denir. Mesela, Efendimiz (asv) Allah'ın merhametini ve mağfiretini anlatmak için şu mealde bir temsili hikaye anlatır: "Bir adam çölde dinlenirken, devesini kaybeder.
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Hz. Âdem ile Hz. Muhammed arasında geçen zamanın yaklaşık altı bin sene olduğu yönündeki bugünkü bilimsel verilerle uyuşmayan bu görüşler, kanaatimizce efsanevi ata veya kurucu ata kültüyle bağlantılı tarihlendirmeleri dile getirmektedir.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Kur'an kıssalarında tarihî bilgiler ön planda değildir; şahıslar, zaman ve mekân gibi ayrıntılara girilmez; kıssanın mesaj ve ibret yönü önemsenmiş olup canlı bir tasvir-temsil üslûbu hâkimdir. Bununla birlikte Tevrat ve İncil'de Kur'an verileriyle örtüşen, tahrife uğramamış bilgiler de mevcuttur.
Bu sebeple Kur'an-ı Kerim'de "ahsenü'l-kasas" (kıssaların en güzeli) şeklinde adlandırılan Hz. Yusuf kıssası, geçmişten günümüze bütün İslam edebiyatlarının konusu olmuştur.
Kur'ân, okunduğu yere huzur, mutluluk ve bereket getirir. Okuyanlara sevinç verir; gam ve tasalarını dağıtır; insanı vesveselerden uzaklaştırır. Kur'ân okumayan gönül, huzur bulamaz, hayatından zevk alamaz ve kendisini vesveseler ağından kurtaramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri