Zorunlu olmasa bile staj yapmak isteyen tüm öğrenciler için sigorta bildirimi ve prim ödemesi yasal olarak zorunludur.
Staj yapan öğrencilere 5510 sayılı kanun gereğince zorunlu staj sigortası yapılması gerekmektedir. Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir.
Eğitim ve öğretim hayatlarını tamamlayarak çalışma hayatına başlamadan önce, staj yapan kişilere staj çalışmalarını yaptıkları süre boyunca sigorta yapılması zorunludur. Buna staj sigortası denir. Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir.
Gönül staj yapan kişi, diğer çalışanlardan farksızdır. Dolayısıyla gönüllü stajyer maaşı, en az asgari ücret tutarında olmalıdır.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
İlgili 24 soru bulundu
Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek SGK belgenizin dökümünü alabilirsiniz. Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.
Gönüllü stajların ara tatil ya da yaz tatillerinde yapılması tavsiye edilmektedir. Aynı yıl içinde birden çok staj yapılmak istenirse ancak bir staj için sigorta primi Üniversite tarafından ödenebilir, diğer staj(lar) için İş Kazası ve Meslek Hastalıkları primini öğrenci kendisi ödeyebilir.
Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Madde 5-(1) Öğrencilerin isteğe bağlı staj çalışmaları zorunlu olmayıp, pratik çalışma deneyimi kazanmak, uygulama yeteneklerini geliştirmek ve iş yaşamına uyum sağlamak için bu staj yönergesi hükümleri uyarınca yapacağı isteğe bağlı stajlarını ifade eder.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Bahsedilen personelin sigorta yükümlülüğü eğitim kurumuna aittir, işveren yalnızca belirlenen tutar oranında maaş öder. Eğitim programları dışında iş öğrenmek isteyen kişiler, şirketlerin stajyer ilanlarına başvuru yapabilir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Gönüllü Staj: Profesyonel Gelişim Birimi tarafından takip edilen KREDİSİZ stajdır. Bu tip stajlarla ilgili Profesyonel Gelişim Birimine başvurabilirsiniz. Zorunlu Staj: Mühendislik Fakültesi tarafından takip edilen, mezuniyet yükümlülükleriniz arasında bulunan, KREDİLİ stajdır.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Madde 3 – (1) Gönüllü staj en az 20 iş günü, en fazla 30 iş günü süreyle ve aynı akademik yıl içinde 1 (bir) defa yapılabilir. (2) Öğrencinin tüm eğitim-öğretim döneminde en fazla 2 (iki) kez gönüllü staj yapma hakkı vardır. (3) Gönüllü stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılması esastır.
Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır.
Gönüllü staj sürecinize başlamadan önce sigorta yaptırmanız gerekiyor. Sigorta, stajın başlama ve bitiş tarihleri, tatiller hariç iş günleri (Cumartesi de dahil) sayılarak belirlenir. Geçmişe dönük sigorta yapılamaz.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Hakkında, iş deneyimleri, eğitim ve staj, gönüllülük deneyimleri, dil becerileri, hobi ve ilgi alanları; ESC gönüllülük projelerinde başvuran gönüllü adayının kendini tanıtmasındaki önemli başlıklardır. Tüm bunlara Europass CV üzerinde net biçimde yer vermelisin.
Öğrenci hareketlilik faaliyetine katılmaktan vazgeçtiyse, hakkından feragat ettiğine dair dilekçe vermelidir. Aksi taktirde bir sonraki başvurusunda sıralama puanından 10 puan kesinti yapılır.
Gönüllü stajları için yazdıkları dilekçe Fakülte Yönetim Kurulu ya da Yüksekokul Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra Kariyer Merkezi'nden gönüllü staj başvuru formlarını temin edebilirler. Gönüllü Stajlar için öğrenciler Devlet Hastaneleri'nde uygulamaya çıkamazlar. Gönüllü staj süresi 20 iş günüdür.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri