Romatizmal hastalıklar, hem eklem (artrit) ve hem de kas (yumuşak doku) kaynaklı hastalıkların ortak adıdır. Romatizmal ağrılar sıklıkla osteoartrit, romatoid artrit, gut ve yumuşak doku romatizmalarının habercisidir. Bu ağrılar genellikle serttir, sızlar ve rahatsızlık verirler. Hastanın hayat kalitesini düşürürler.
Romatizma aşağıdaki yedi özelliğe göre ayırt edilir:
Etkilenen bölgede hareket ile birlikte gelen ağrı Etkilenen bölgeye dokununca hissedilen ağrı Etkilenen kısımların özellikle hareketsiz kalındığında sertleşmesi. Hafif egzersiz sonrası semptomatik düzelme, ancak şiddetli egzersiz sonrasında kötüleşme.
Toplumda oldukça sık görülen kas ve yumuşak doku romatizmasında genellikle hastalarda çift taraflı, ancak bir tarafta daha fazla olan ağrı görülür. Sıklıkla boyun, omuzlar, sırt, göğüs, bel, kalçalar ve dizlerde ağrı hissedilir.
Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık. Özellikle sabah uykudan sonra kötüleşen, istirahat sonrası eklemlerde tutukluk.
Sıklıkla eklem yakınmaları romatizma olarak algılanır. Ancak eklem ağrısı dışında da birçok belirtiler romatizmanın işareti olabilir. Ayrıca her eklem ağrısı romatizmal bir nedenden kaynaklanmayabilir. Bazen bir başka hastalığın belirtisi romatizmal hastalığı taklit edebilir.
İlgili 35 soru bulundu
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Birden fazla eklemde oluşan ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik, sabahları veya otururken meydana gelen kas sertliğiyle birlikte hassasiyet, ateş, yorgunluk ve hareket kısıtlılığı romatizmanın yaygın belirtileri arasında gösterilir.
Birincil belirtiler olarak eklemlerin şişip hassaslaşması ve eklemlerde sıcaklık hissedilmesi olarak verilebilir. İltihapları romatizmanın belirtileri arasında sabahları uyanmanın ardından hareket edilmediği durumlarda eklemin sertleşmesi, yorgunluk hissi, ateşlenme ve yemek yemek istememe gibi durumlar sayılabilir.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
Soğuk havalar romatizmanın daha belirgin olmasına neden olur
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabilir.
– C-Reaktif Protein testi (CRP): Aynı ESR gibi vücüdun bir yerinde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplı romatizmanın varlığını belirler. Kanda yüksek CRP seviyesi iltihaplı eklem romatizma hastalarında genelde yüksek olur ancak ESR gibi her zaman romatizma olmasına rağmen seviyesi yüksek de olmayabilir.
Romatizma ağrılarında sıcak kompres ağrıları hafifletip, gergin kasları zayıflatmaya yararken, soğuk ise uyuşturma etkisi ile ağrı hissini köreltmeye ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.
Tanıda romatizma testi olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve CRP testleri kullanılır. Radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Halk arasında romatizma tahlilleri olarak bilinen, eklem sıvısı ve doku örneği alınabilir.
Aspirin veya NSAİİ' lara ek olarak ağrıyı hafifletmek için basit ağrı kesiciler de (analjezikler) yardımcı olabilir. Bu ilaçlar parasetamol (vermidon, parol, tamol vb.), ve metamizol (novalgin, adepiron) içerir. Parasetamol ve metamizol aç ya da tok kullanılabilirler.
Romatizmal ağrıların tedavisinde ultrasonik ses dalgaları, ağrı kesici, lazer ışınları, kas güçlendirici elektrik akımları, yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamaları, egzersiz programları, manyetik alan uygulamaları, traksiyon ve masaj gibi başlıca fizik tedavi uygulamaları kullanılır.
Genel olarak eklem ve kas ağrılarına neden olan romatizma, bacaklarda da aynı şekilde kendini göstermektedir. Sabahları artan eklem sertliği, bacakları hareket ettirirken hissedilen ağrı ve bacak kaslarında güçsüzlük şikayetleri sıklıkla görülmektedir.
Ekleme ait belirtiler: Tutulan eklemlerde ağrı, şişlik, eklem üzerinde sıcaklık artışı ve harekette kısıtlılık olur. Sabahları veya istirahatle o eklemlerde en az bir saat süren katılık (tutukluk hissi) vardır. Eklem dışı belirtiler: Halsizlik, hafif ateş ve kilo kaybı olabilir. Anemi ve yorgunluk sıktır.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.
Çocuklarda 3-4 aylık gibi erken dönemlerde bile romatizma görülebilir. Çeşitli romatizmal hastalıkların sık görüldüğü yaş değişmekle birlikte 18 yaşına kadar herhangi bir dönemde romatizma belirtileri ile karşılaşılabilir.
Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Laboratuvar Testleri
Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur. Ancak RF, romatoid artrit dışında, özellikle infeksiyonlar ve diğer bazı iltihaplı romatizmalarda da kanda bulunabilir.
Araştırmalar, romatizmanın bebek, genç, yaşlı farkı gözetmeksizin 120 milyon insanın hayat kalitesini düşürdüğünü ortaya koyuyor. Romatizmaya sıcak veya soğuk havanın sebep olduğu düşünülse de uzmanlar bunun yanlış bir kanı olduğunu ve romatizmanın başta genetik faktörlerle aktarıldığını söylüyor.
Romatoid artrit kendiliğinden geçer mi? Romatoid artrit kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Romatoid artrit kronik ve ilerleyici bir romatizmal hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis edilip uygun tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri