Uzman önerilerine göre 2 yaşından önce bebeklere çikolata vermek sağlıkları açısından pek uygun değildir. İçerisinde bulunan madde sebebiyle gece verilen çikolata bebeklerde hiperaktiviteye neden olarak uyumalarını zorlaştırabiliyor.
Uzmanlar tarafından bebeklere ilk 24 ay çikolata verilmesi tavsiye edilmiyor. Çikolatanın içerisinde bulunan teobramin maddesi, 24 aydan küçük bebekler için faydalı bulunmuyor. 24 aylık süreçten sonra ise aşırıya kaçmayacak şekilde bebeklere gönül rahatlığıyla çikolata verilebilir.
Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi besinler. Kafein bebeği sinirli yapabildiği gibi kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini de engeller. Çay hiç besleyici değeri olmadığı gibi çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde hiç yeri yoktur, 1 yaşından sonrada verilmemelidir.
Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde 24 ay öncesindeki bebeklere çikolata zararlı olabileceği yönünde kesişmiştir. Çikolataların içinde bulunan “teobramin” isimli madde bebeklere zarar verebileceğinden 2 yaş altı bebeklere çikolata yedirilmemesi en doğru karardır.
Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir. Tütsülenmiş balık ve mangalda pişen et türü yiyeceklerde 8 aylık bebeğinizde ciddi sağlık sorunların doğmasına sebep olabilir.
İlk 10 dakika içinde: Modumuzu yükseltiyor ve bizi canlandırıyor. Çikolatanın içinde bulunan triptofan, serotonin üretimine yardımcı oluyor. Bu da kendimizi daha mutlu, daha enerjik, daha hayat dolu hissetmemiz demek.
Balı yulaf ezmesine veya yoğurda karıştırıp yedirebileceğiniz gibi tost veya krepin üzerine de birkaç damla damlatarak da bebeğine yedirebilirsiniz. Ayrıca hazırlayacağınız kek, kurabiye gibi hazırlayacağınız yiyeceklere şeker yerine bal ilave edebilirsiniz.
Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir. Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Bebekler 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Ayrıca yüksek tuz içeren salça, her türlü şarküteri ürünü, hazır soslar, salamura zeytin, turşu ile tuz içeriği yüksek peynirleri de 1 yaş bebeklerde yasak gıdalar olarak bebeğinizin beslenmesine eklememeye özen gösterebilirsiniz.
Sonuç olarak 9. Aydan sonra bebeklere lahmacun. verilebilir.
Çikolatanın alerjen besin bakımından zengin olması bu durumların nedenidir. Çikolatada bulunan yaygın alerjen şunlardır: Süt: Süt alerjileri özellikle çocuklarda yaygındır ve neredeyse tüm çikolatalar süt içerir. Süt alerjisi olanların çikolata seçerken süt içermeyen bir çikolata yemesi gereklidir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Bazı insanların çikolataya alerjisi olmaktadır. Çikolata alerjisi olan kişilerde deride kızarıklık, kol ve omuzlarda sivilce gibi yan etkiler görülebilir. Özellikle hassas, alerjik bünyesi olanlar çikolata tüketimine dikkat etmelidir. Özellikle kalitesiz çikolatalar bu kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.
Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Çikolatanın içinde bulunan palm yağı, insanlarda CD36 adında bir proteini uyandırıyor. Uzmanlar bu proteinin vücuttaki tümörlerin yayılmasına ve hastalığın daha ölümcül olmasına sebep olduğunu söyledi. Yeni bir araştırmaya göre kanser hastalarının çikolata, bisküvi ve ekmek yemesi hastalığı daha kötü duruma getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri