Kapalı kapta yer alan gaz molekülleri ve ağırlıklarından dolayı, kabın bütün yüzeylere uygulanan kuvvet gaz basıncı olarak ifade edilebilir.
Gazlarda basınç ise birçok unsurla bağlantılıdır. Gazların basıncının hesaplanmasında sıcaklık, bulunduğu kabın hacmi, gazın miktarı ve R sayısı önemlidir. Bunları formülle ifade edecek olursak: P.V=n.R.T. Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular. Buna gaz basıncı adı verilir. Kapalı kaplardaki gaz basıncı, gazın taneciklerinin hızı ile orantılıdır. Tanecik hızları artan gazların basıncı da artar.
Hareket halindeki gaz moleküllerinin (taneciklerinin), bulunduğu kabın cidarına (duvarına) çarpması sonucu meydana gelen etkiye, gazın basıncı denir. Bir silindir içindeki gaz, piston ile sıkıştırılırsa pistonun geri itildiği, ilk haline döndürülmek istendiği görülür ki, bu yukarıdaki olayın sonucudur.
Gazların basıncı ise gaz taneciklerinin, bulundukları kabın birim alanına uygulamış olduğu kuvvettir. SI birim sisteminde kuvvet N alan ise m2 olarak kullanılır. Basınç birimi olan N/m2 ise paskal (Pa) olarak adlandırılır.
İlgili 44 soru bulundu
Birim yüzeye etki eden dik kuvvete basınç adı verilir. Basınç “P” ile gösterilir. Basıncın birimi Pa'dır.
Kapalı bir kaptaki gaz basıncını ölçmeye yarayan ölçüm aletidir. "Basınç ölçer" olarak da adlandırılan manometreler, kendi içlerinde sıvılı ve metal manometreler olarak ikiye ayrılır.
Kapalı kapta yer alan gaz molekülleri ve ağırlıklarından dolayı, kabın bütün yüzeylere uygulanan kuvvet gaz basıncı olarak ifade edilebilir. Özellikle gazın ağırlığından dolayı oluşacak basınç düşük olduğu için çabuk şekilde imha edilir.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Gaz basıncı, gaz moleküllerinin bulundukları kabın çeperlerine çarpması sonucu oluşur. Dolayısıyla ne kadar fazla çarpışma, o kadar fazla basınç demektir. Denklemi yorumlayacak olursak; Molekül sayısı (N) ve sıcaklık (T) sabit tutulursa eşitliğin diğer tarafı değişmemelidir.
HACİM: Gazların hacimleri, içinde bulundukları kapların hacimlerine eşittir. Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır. Ancak dolum basıncını görebilmek için araca dolum yapılırken oluşan basınca bakmak gereklidir.
gaz miktarı, ● hacmi, ● sıcaklık ● basınç. Sabit sıcaklıkta belirli miktardaki bir gazın basıncı ile hacmi ters orantılıdır. Sabit basınçta, belirli miktar bir gazın hacmi gazın mutlak sıcaklığı ile doğru orantılıdır.
1. Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
basıncı da yükseklikle azalır.
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir.
Gazlar; yanıcı gazlar, oksitler ve inert gazlar olarak 3 gruba ayrılırlar.
- Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir.
Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır. Örnek olarak hava (hacimce yaklaşık olarak %21 O2 + %79 N2 içerir), saf azot gazı (N2), asal gazlar (He, Ne, Xe, Kr, Ar, Rn), karbon dioksit (CO2) ve kükürt dioksit (SO2) gibi gazlar (Birchall 1961).
Kaç Bölümde İncelenir? Birim yüzeye dik olmak suretiyle etki eden kuvvet basınç olarak adlandırılmaktadır. Basınç; katı basınç, sıvı basınç ve gaz basıncı olmak üzere üç grupta incelenir.
▶ Konsantrasyon yükseldikçe basınç da artar. ▶ Hacim arttıkça, gaz moleküllerinin konsantrasyonu azalır (molekül sayısı değişmez, ancak hacim arttıkça konsantrasyon düşer). ▶ Bu da daha az moleküler çarpışma ile sonuçlanır, bu da daha düşük basınca neden olur.
Barometre, atmosfer basıncını ölçmeye yarayan alet. Genellikle cıvalı (sıvılı) ve aneroid (havalı) olmak üzere yaygın olarak kullanılan iki çeşidi vardır.
Basınç ölçen aletler 2 farklı çeşit üzerinden ön plana çıkar. Bunlardan biri manometre ve diğeri ise barometredir. Fakat bu ölçüm aletleri maddenin değişik halleri üzerinden ele alınır ve kullanılır. Örneğin gaz ve sıvı akışkanların basıncını ölçebilmek için manometre kullanılır.
Atmosferdeki gazların uyguladığı basınca açık hava basıncı denir. Ayrıca atmosfer basıncı olarak da bilinir. Gazların mevcut ağırlığı, bir kuvvet uygulamasına sebep olur. Açık hava basıncının az olduğu noktalar; alçak hava basıncı, yoğun olduğu noktalar ise yüksek hava basıncı olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri