Boyun fıtığı için en ideal yastık ise visco malzemelerden üretilen yastıklar olduğu söylenebilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
İlgili 21 soru bulundu
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.
D vitamini, Magnezyum ve omega-3 yağ asitleri gibi mineraller ve vitaminler de önemlidir.
Boyun fıtığı için doğru yastıklar visco,ortopedik,lateks yastıklar önerilmektedir. Boynunu destekleyen ve baskıyı eşit bir şekilde dengeleyen yastıklar seçilmelidir. Ne çok sert ne de çok yumuşak yapıya sahip olmalıdır aksine orta sertlikte boyun kısmını destekleyen yapıya sahip olmalıdır.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Genelde boyun kısmında fıtık ya da düzleşme gibi sorunları olan kişiler için ortopedik yastıklar idealdir.
Sert ya da yüksek yastıkta uyumak, sabit bir pozisyonda uzun süre kalmak, ani boyun hareketleri yapmak, boyun tutulmasına yol açan başlıca nedenlerdir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Masaj: Profesyonel olarak yapılan masajlar bel ve boyun fıtıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak bilinçsiz bir şekilde, ev ortamında bu tür masajlar yapılmamalıdır. Çünkü yapılacak yanlış ve aşırı bir hareket fıtık ağrılarının çok daha azmasına neden olabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sıcak su torbası kullanılarak yarım saat boyunca sıcak su uygulaması yapılabilir. Bu uygulama da ağrıları dindirecektir. Bel fıtığına iyi gelen bir başka uygulama da sarımsak kürüdür.
Karahayıt kaplıcalarının iyi geldiği rahatsızlıkların başında romatizmalı hastalıklar geliyor. Ortopedik problemler, bel ve boyun fıtıkları, kireçlenme, kadın hastalıkları, stres kaynaklı rahatsızlıklar ve uykusuzluk bu kaplıcada şifa bulabileceğin problemlerden.
Çoğu durumda ağrı aspirin veya asetaminofen gibi yaygın olarak kullanılan (reçetesiz satılabilen) ağrı kesicilere cevap verir. Eğer şiddetli ve sebat eden ağrınız varsa doktorunuz kısa bir süre için narkotik analjezikler de reçete edebilir.
Boyun fıtığı gibi bir çok rahatsızlığın ilerlemesini engelleyen yüzme sporu insanlarda olumlu sonuçlar veriyor. Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır.
Doğru yatış pozisyonuna göre seçeceğiniz doğru yastıkla boyun ağrısından kaçınabilirsiniz. Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir. Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte bir yastık boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en iyi tercihlerden biridir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Omurga için ideal yatış pozisyonları, sırtüstü ya da yan yatıştır. Yüzüstü yatma, bel çukurluğunun aşırı derecede artmasına yol açar. Bu nedenle önerilmeyen bir pozisyondur.
Dr. İbrahim Saraçoğlu, bel-boyun fıtığı ağrılarına acı elma yağını öneriyor. "Acı elma yağı bel-boyun fıtığı şikâyetlerine karşı ağrılar üzerinde etkilidir." diyen İbrahim Saraçoğlu, çarpma, burkulma, ezilme gibi durumlarda ağrılar üzerinde ise ardıç yağının etkili olduğunu söyledi.
Ağır vitamin B12 eksikliği kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmekte ve bu hastalarda ayak ile ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları his durumlarında bozukluklarda görülmektedir.
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi? Sırt ve bel bölgesine de uygulanan hacamat fıtığa bağlı ağrıları azaltmada ve kısmen fıtığın tedavisine de katkı sağlamaktadır. Hacamat kan dolaşımını etkileyen bir tedavi olduğundan bel veya boyun fıtığı gibi sağlık problemlerine dolaylı yoldan etki sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri