Diyaframın yırtıldığında vakum girişinden araç stop halinde iken manifoldta gaz kaçırmasına yol açmaktadır.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
Lpg dönüşüm kitlerinin içerisinde bulunan regülatörün içerisinde ayrıca diyafram adı verilen bir yapı bulunmaktadır. Diyafram ise aracın manifolduna doğrudan bağlantılıdır. Bu sebeple de manifoldun sağlamış olduğu vakuma uygun olarak diyafram esner. Bu hareket LPG'nin akış miktarının stabil kalmasını sağlar.
Bu arızanın tespit edilmesi için ise yedek su deposunun kapağının açılarak içerisinde gaz kokusunun olup olmadığına bakmak yeterli olacaktır. LPG'li araçlarda yaşanılan bu sorun bazı araçlarda hararetin yükselmesine neden olurken, performansın ise düşmesine neden olmaktadır.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km.
İlgili 21 soru bulundu
Aracın beyni bozulursa, aracın performansı önemli ölçüde düşer. Tamir edilmeden kullanılmaya devam edilmesi aracın çalışmayacak şekilde arızalanmasına ve güvenlik sorunlarına sebep olabilir. Özellikle ikinci el araç alımında beyin arızası olup olmadığı cihazlarla kontrol edilmelidir.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
Yurt dışında çoğu ülkede regülatör çalışma ömrünü doldurup arızalandığı durumda LPG servislerinde diyafram tamir takımı değişimleri yapılmaktadır.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir.
Karın içindeki organların yırtılmış bir diyaframdan yukarı doğru göğüs boşluğuna çıkması (fıtıklaşma) sonucu hastada karın üst bölgesinde ağrı, bulantı, yemek sonrası hazımsızlık, bulantı ve kusma görülebilir. Fıtık içerisinde mide veya bağırsağın sıkışması ile kangren oluşabilir.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Diyafram ayarları, fotoğraflarınız için alan derinliğini, yani bir resimdeki odaktaki en yakın ve en uzak nesneler arasındaki aralığı etkiler. Fotoğrafın odaktaki öznesinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak için arka planı bulanıklaştıran sığ alan derinliği, geniş bir diyafram açıklığıyla elde edilir.
Regülatörün belirlenmiş bir değişim süresi yoktur.
Bu sorunlardan en çok karşılaşılanı Lpg beyni (regülatörü) donmasıdır. Lpg regülatörü motor suyu ile ısınarak çalışır. Otomobillerin motor suyunda başka bir arızadan kaynaklı olarak hava oluşunca lpg regülatörüne su ulaşmaz. Su ulaşmayınca da regülatör donar.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Yani aracınızda hiçbir sorun yokken bir gün yakıt aldığınızda lpg dolum ağzından gaz kaçırma görülebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken, dolum ağzının değiştirilmesidir. Ancak değişim imkanı o an için mümkün değilse yapılması gereken, anahtar gibi bir nesne ile dolum ağzına bastırmaktır.
Manifold vakumuna göre diyafram esner ve basıncın akış miktarına göre stabil kalmasını sağlar. Regülatörün basınç ayarı üzerinden bulunan alyen veya plastik vidasından yapılır. Sağa doğru çevirirseniz basınç azalır, sola doğru çevirirseniz basınç artar.
Motora yaz kış 1/3 oranında antifriz karışımlı saf su konur. Acil durumlarda saf su yerine normal su da konabilir fakat bu durum zamanla soğutma sistemi içinde kireçlenmeye sebep olur.
LPG'de ise tam yükte karışım fakir olup, CO ve HC emisyonları düşmekte, buna karşılık NOx artmaktadır. Bu durum bazı çevrelerce yorumlanırken, NOx değerlerindeki artışın benzinde olduğu gibi yanma esnasında oluşan yüksek sıcaklığa bağlanmaktadır.
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Karbüratör kelebeğinin hava alması ve lpg beyninin tam ısınmaması da, aracın çekişinin düşmesinde etkili olur. Yazın kış lastiği kullanılması durumunda ve aracın yükü olağandan fazla olduğu durumlarda veya dik yokuşlarda da ,çekiş düşer.
LPG yakıtının oktan sayısı, benzine göre daha yüksek olduğundan, yüksek sıkıştırma oranlarında LPG ile çalışıldığında motor gücü artmakta ve yakıt tüketimi azalmaktadır [3].
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri