152 MAMULLER Üretim sonucunda oluşan ve satışa hazır hâle gelen mamuller bu hesapta izlenir. 150 ve 151 nolu hesaplar gibi sadece üretim yapan işletmeler tarafından kullanılır. Artışlar borç, azalışlar alacak tarafına kaydedilir.
151 hesabın alacağı karşılığı 152 hesap borçlandırılır. Satılan mamullerin maliyet bedeli 152 hesabın alacağı karşılığı 620 SMM hesabına borç kaydedilir.
152-Mamuller (üretim çalışmaları sonunda elde edilen ve satışa hazır hale gelmiş bulunan mamullerin izlendiği hesaptır.) 153- Ticari Mallar ( herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satmak amacı ile işletmeye alınan ticari mallar ve benzeri kalemler bu hesapta yer alır.)
151 Yarı Mamüller Hesabının İşleyişi: Maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderleri tutarları kadar bu hesap borçlandırılırılarak kaydedilir. Üretimi tamamlanan yarı mamüllerin maliyet tutarı bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok hesaplarına aktarılır.
151 YARI MAMÜLLER
maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden alınan pay kadar bu hesaba borç kaydedilir.
İlgili 30 soru bulundu
152 MAMÜLLER HESABI
152 Mamüller Hesabı: Üretim işletmelerinin çalışmaları sonunda elde edilen ve satışa hazır hale gelen mamullerin izlendiği hesaptır. 152 Mamüller Hesabının İleyişi: Üretimi tamamlanan mamuller yarı mamüller hesabından alınarak bu hesaba borç kaydedilir.
“153-Ticari Mallar” hesabının borç kalanı, işletmenin stoklarında bulunması gereken ticari malın parasal tutarını gösterir. Böylece muhasebe kayıtlarından ticari mal miktarı izlenebilir. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
150 Hesap İşleyişi
İlk madde ve malzemeler satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna kaydedilir.
150.
İşleyişi : Satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna, üretime verildiğinde, tüketildiğinde, satıldığında veya devredildiğinde ise hesabın alacağına kaydedilir.
159 muhasebe hesabı veya 159 hesap kodu olarak bilinen 159 hesap, yurt içi veya yurt dışından satın almak üzere siparişi verilen ürünlerle ilgili yapılan avans ödemelerinin takip edildiği muhasebe koduna verilen isimdir.
Daha önce saydığımız stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. 157 Diğer Stoklar Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir.
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
710.
Üretimde kullanılmayan ve satılan ilk madde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez. İşleyişi: Dönem içinde üretimde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150- İlkmadde ve Malzeme Hesabı"nın alacağına kay dedilir.
Buna göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alındığı ve "153. Ticari Mallar Hesabı"nda izlendiği belirtilen taşıtların, emtia niteliğinde olmaları nedeniyle, mezkûr fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesi mümkün değildir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Beşinci yı lın sonunda itfası tamamlanan kuruluş ve örgüt lenme giderleri "262 Kuruluş ve Örgütlenme Gi derleri Hesabı" ile "268 Birikmiş Amortismanlar Hesabı"nın ters kayıt yapılması suretiyle kapatılır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
¢ 170-178 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyeti Yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin dönem sonunda toplandığı hesaplardır. yıllara sari İnşaat devam ettiği sürece işle ilgili maliyetler dönem sonunda bu hesaplarda toplanır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
“525-Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabı” Muhasebe Sistemi Uygulama tebliğinde yer alan Tek Düzen Hesap planında 52. Sermaye Yedekleri grubu içinde yer almaktadır.
İdari personel ücretleri 792 kodlu hesapta; kira, elektrik, yakıt gibi masraflar 793 kodlu hesapta; kırtasiye giderleri 794 kodlu hesapta yer alacaktır.
Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir. NOT: Aktif hesaplar daima borç kalanı verir, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verir.
153 Ticari Mallar Hesabının İşleyişi: Satın alınan ticari mallar maliyet bedeli ile bu hesaba borç kaydedilir, aynı zamanda mallar için yapılan alış giderleri de borç olarak kaydedilir. Satılması veya herhangi bir nedenle işletmeden çıkmasında ise maliyet bedeli ile alacak kaydedilir.
160 İş Avansları Hesabı: Bu hesap, sosyal tesislerce, görevlendirilmiş personele verilen iş avanslarının izlenmesi için kullanılır.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır. İlgili hesaptaki alacakların vadesi 1 yıl kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri