Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir.
Birinci adım: Gaz ve fren pedallarını tanıyın. Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın.
Bağırsaktaki gaz bazı kişilerde ağrıya neden olur. Ağrı, kolonun sol tarafında olduğunda kalp hastalığı ile, sağ tarafında toplandığında ise, safra kesesi taşları veya apandisit ile karıştırılabilir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Gaz sıkışmasının önlenmesi adına evde doğal yöntemler de oldukça etkili olmaktadır. Doğal besinlerin içerisinde; kimyon, zencefil, sirke, tarçın, rezene tohumu gibi bitkiler bulunmaktadır. Vücutta yer alan gaz birikimi önlemek adına egzersiz yapmak, gaz sıkışmasını önleyebilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Gaz sancısının süresi kişiden kişiye ve gaz sorunun neden geliştiğine bağlı değişkenlik gösterir. Bazı sancılar dakikalar içerisinde gaz çıkarma ile geçerken bazı sancılar ise günlerce sürebilir.
İştahsızlık: İştahta azalma görülme yemek yeme isteğinin olmaması durumudur. Sindirim Sorunları: Kişi sindirim sisteminde bağırsaklarda sorun yaşar ve genellikle tuvalete çıkmakta zorlanır. Kişinin gaz çıkarması da bu durumda oldukça zor olabilir. Ateş: Apandisit iltihabında vücutta yüksek ateş görülebilir.
Gaz sancısı çoğu kadında hafif bir rahatsızlık yaratsa da bazı kadınlarda karın, sırt ve göğüs bölgesine yayılan orta dereceli ya da şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Kişiler ayrıca şişkinlik ve mide ya da bağırsak krampları hissedebilir.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Strese bağlı sindirim dengesizliği, bağırsakta bir miktar gaz sıkışması ile birlikte görülme eğilimindedir.Bazen, baskı o kadar şiddetlidir ki diyaframa doğru uygulanır ve reflüye neden olur.Bulantı kolayca tedavi edilebilir, ancak strese bağlı olduğunda tekrarlama olasılığı yüksektir.
Gaz sancılarına ve karın ağrılarına sıcak su torbası koymak, ağrıların dinmesine yardımcıdır. Sancı olan bölgeye sıcak su torbası koyup 5 dakika bekletmek ağrının hafiflemesini sağlar. Sıcak bitki çayları da sindirimin rahatlamasına ve gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Tabii ortak şekilde ilk olarak aile hekimine başvurulur. Eğer durum bir ciddiyet teşkil ediyor ise o vakit çocuk karın ağrısı konusunda Çocuk Hastalıkları Uzmanı üzerinden ilgili bölüme gidilir. Yetişkinler konusunda ise karın ağrısı için genel cerrahi bölümü bu sorunlara bakar.
Eğer karın ağrısı şiddetli acı veriyorsa ya da ağrının yanı sıra ateş, eklenmedik ani kilo kaybı, ciltte sarı görünüm, kalıcı mide bulantısı, kusma, kanlı dışkı, karın şişmesi, ya da karın bölgesine temas edince aşırı hassasiyet gibi belirti ve semptomlar gözlemleniyorsa, birey mutlaka tıbbi yardıma başvurmalıdır.
Maden suyu mide gazına iyi gelir mi? Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Siz de böyle bir sorundan muzdaripseniz bir su bardağı içme suyunun içine bir yemek kaşığı sirke ekleyip içebilirsiniz. Sirkeli su gaz sıkışması problemini çok kısa sürede çözer. Böylelikle şişkinlik ve ağrı gibi belirtiler yok olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri