Katı, sıvı ve gaz yakıt olmak üzere üç farklı yakıt türü vardır. ➢ Taş kömür, odun, linyit ve antrasit gibi yakıtlar katı yakıtlara örnek olarak verilir. ➢ Benzin, motorin ve gaz yağı sıvı yakıtlara örnektir.
Gaz yağı ya da taş yağı (İngilizce: lamp oil, kerosene, veya paraffin), rafinerilerde benzinden sonra elde edilen teknik ve endüstriyel adıyla kerosen denilen bir sıvı yakıttır.
Sıvı yakıtlar: Sıvı yakıtlara birçok örnek vermek mümkün. Bunlar içerisinde benzin, motorin, gaz yağı, ispirto ya da biyodizel sıvı yakıt olarak bilinir. Genel olarak petrolün yeraltından çıkarılması ile beraber, özel olarak işlenmesi eşliğinde kullanılır hale getirilir.
2. Sıvı Yakıtlar (Akaryakıtlar): Ham petrol ile fosil kömürü katranından elde edilen maddelerdir. Kömürden elde ediş maliyeti ham petrolden elde ediş maliyetinden çok daha fazladır.
İlgili 21 soru bulundu
Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
Sıvı yakıtlara benzin, dizel yakıtı, fuel oil, gaz yağı ve alkolü örnek verebiliriz.
Katı, sıvı ve gaz yakıt olmak üzere üç farklı yakıt türü vardır. ➢ Taş kömür, odun, linyit ve antrasit gibi yakıtlar katı yakıtlara örnek olarak verilir. ➢ Benzin, motorin ve gaz yağı sıvı yakıtlara örnektir.
Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir.
Bunlar benzin, dizel, elektrik ve LPG (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı)'dır. Ülkemizde en çok kullanılan yakıt türü araçlar; benzin, elektrik, motorin, LPG'li araçlardır.
Örneğin; petrol, motorlu taşıtlarda LPG yakıtı ve mazot olarak kullanılır; kömür, termik santrallerde elektrik enerjisinin üretilmesi amacı ile evlerin ısıtılmasında; doğalgaz, ısınma ve sanayi alanında kullanmaktadır.
Enerji elde edilmesi için kullanılmakta olan bir takım yakıt çeşitleri bulunmaktadır. Bu yakıtlar katı yakıt, sıvı yakıt ve gaz yakıt olarak sayılmaktadır. Sıvı yakıtlar benzin ve mazot gibi yakıtlar iken gaz yakıtlara doğal gaz örnek olarak verilebilir.
2. Sıvı yakıtlar
Benzin, motorin(mazot), gaz yağı, fuel oil, ham petrolün rafinerilerde ayrılmasıyla üretilir.
Gaz yağı veya taş yağı olarak bilinen refinelerde benzinden sonra elde edilen teknik adıyla kerosen denilen sıvı yakıttır. Gaz yağı öncelerde sadece gaz lambalarında aydınlatma amacında kullanılan bir yakıttır.
Gaz yağı, petrolden imbikleme yöntemi kullanılarak elde edilen bir karışımdır. Sıvı ve yanıcı bir maddedir. Günlük hayatta gaz yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Araçlarda oluşan zift lekelerinin temizlenmesinde, traktör ve jet gibi araçlarda yakıt olarak ve boya kalıntılarının giderilmesinde kullanılmaktadır.
GAZYAĞI NERELERDE KULLANILIR
ZİFTLENMİŞ ARAÇLARDA VE REÇİNE TEMİZLİĞİNDE SIKLIKLA KULLANILIR. MOTOSİKLET ZİNCİRİ TEMİZLİĞİNDE SIKLIKLA KULLANILIR. SENTETİK BİR BOYAYI İNCELTEBİLMEKTEDİR. FABRİKALARDA BULUNUN MEKANİK PARÇALARIN TEMİZLİĞİNDE VE PASLI DEMİRLERİN TEMİZLİĞİNDE KULLANILIR.
Sıvı yakıtlar genel olarak ham petrolün damıtılması ile elde edilirler.
Mazot, damıtmanın en ağır ve yoğun olduğu tarafıdır. Dizel veya hafif mazot, araçların dizel motorlarında, tarım makinelerinde, teknelerde ve merkezi ısıtma kazanlarında kullanılır. Orta-ağır mazot, bahçecilikte ve endüstriyel ısıtmada seraları ısıtmaya yarar.
LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu ve kaynama noktası yaklaşık 0°C olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında bulunur.
Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Akaryakıt Yangınları Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
LPG sıvı değil Gaz dır. LPG nin ilk hali Gaz olduğu için cevabımız d oluyor,LPG nin son hali sıvıdır. LPG,Fuel Oil,Mazot,Gaz yağı gibi yakıtlar Fosil yakıtlardır.
Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda, ortalama olarak %43 benzin, %18 fuel oil ve motorin, %11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı, propan veya propan-bütan karışımı), %9 jet yakıtı, %5 asfalt ve %14 diğer ürünler elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri