1972: 25) Yani Gazali'ye göre bir şeyin kesin derecesinde bilgi sayılabilmesi için; öncelikle kişinin onu apaçık bir şekilde bilmesi ve ayrıca bu şeyin doğru olması gerekir. Yalnızca bunlar da yetmez aynı zamanda kişinin o şeyin doğruluğuna inanması gerekir.
39 Şu halde Gazâlî iki tür bilgi kabul etmektedir: Varlığın görünüşlerine ait olan bilgi ki buna akıl ve duyu organlarıyla ulaşılır. Diğeri varlığın iç yüzüne ve özüne ait olan bilgidir ve bu bilgiye de akıl üstü kuvvetler olan ilham ve keşf yoluyla ulaşılır.
Gazzâlî İslam inanç felsefesi olan Kelâm'ın daha çok akaid kısmına önem vermiş ve akıl yerine sezgiyi ön planda tutmuştur. Mantık ve münazara ilkelerini kullanmıştır. Bununla beraber Kelam ile tatmin olmayan Gazzâlî tasavvufa yönelerek aklın yerine mükaşefeyi koymuştur.
Bu bakımdan Gazali mantığın tanımı üzerinde önemle durmaktadır. Ona göre mantık, doğru tanım ve kıyası, yanlış tanım ve kıyastan ayıran kanun, kesinlik ifade eden bilgileri, kesinlik ifade etmeyen bilgilerden ayıran bir ilimdir; yani mantık, diğer bütün ilimlerin ölçüsü ve terazisi konumundadır.
“Ahlâk” diyor Gazali: “Nefiste yerleşmiş bir melekedir. Ondan herhangi bir fikri zorlama olmaksızın (insan) eylemleri kolaylıkla ortaya çıkar.” Ona göre akıl ve din açısından övülen ve güzel sayılan işler bu melekeden meydana gelirse, buna güzel ahlâk, kötü işlerden gelirse, ona da çirkin ahlâk denir.
İlgili 20 soru bulundu
(1) Nedensellik bir alışkanlığa dayanır. (2) Bu alışkanlık nesnelerin veya olayların ard arda gelmesi sonucu oluşur. (3) Bu ard arda gelme süreklilik ya da tekrarlılık gerektirir. (4) Nedensel ilişki objelerin kendisinde değil zihinde meydana gelen bir ilişkidir.
Mısırlı âlim ve fikir adamı. İhvân-ı Müslimîn teşkilâtının kurucusu Mısırlı fikir ve mücadele adamı.
Gazzâlî'nin (ö. 505/1111) başta tasavvuf ve ahlâk olmak üzere fıkıh, kelâm gibi ilimlere bilhassa amaçları bakımından yeni yaklaşımlar getiren önemli eseri. Gazzâlî'nin (ö. 505/1111) kendi düşünce hayatının gelişimini özetlediği, dönemindeki İslâmî inanç ve düşünce hareketlerini değerlendirdiği eseri.
Gazâlî (ö. 1111), İhyâ-u ulûmi'd-dîn adlı eserinde ilimleri, öncelikle şer'i ilimler ve gayr-i şer'i ilimler olarak ikiye ayırmıştır. Ardından hem şer'i ilimleri hem gayr-i şer'i ilimleri övülme ve yerilme kıstasına göre gruplamıştır. Övülen ilimleri zaruri ve faziletli olarak iki kısma ayırmıştır.
Fakat ilim Allah rızası için olmaktan başka bir amacı kabul etmedi” demektedir.1 Gazâlî'nin, meşhur bir âlim ve sufi olarak bilinen, Ahmed adında bir erkek kardeşi ve birkaç tane kız kardeşi olduğu rivayet edilir.
İmam Gazzali Cevahirul Kuran // Gazali Bilim ve Felsefeyi Bitirdi (!)
Gazali'nin akıl eleştirisinden vardığı sezgiciliğinin kaynağı Allah'tır ve Gazali kesin bilgiye Allah'ın yardımı ile ulaştığını söylemektedir. Gazali'de farklı konumlarda karşımıza çıkan sezgi, duyu ve akıl bilgisinin üstünde yer almasına rağmen sınırlıdır.
İkincisi, Gazzâlî, seçkinlere, yani bilimle ilgilenen insanlara yönelik tutumunda da dünyalık ve tecrübî bilgiye karşı durur; en gerçek bilginin içsel aydınlanmayla, mistik deneyimle elde edilen ve Tanrı'ya ulaştıran bilgi olduğunu söyler ve bu dünyanın sanal olduğunu ima eder ve dünyalık bilgi için çalışanları kınar.
Gazali'nin fikirlerine bakıldığında felsefe ve tasavvuf etkileri görülmektedir. Ancak onun düşünce hayatında önemli bir yerde olan bilgi meselesinde amaçlanan hakikatin bilgisine ulaşmaktır. Kesin bilgi olan hakikatin bilgisine tasavvuf yolu ile ulaşılacaktır düşüncesini savunur.
Gelenekselci felsefenin üç büyük hocasından biri sayılan Schuon'un Kalp Gözü, Metafizik, Kozmoloji, Manevi Hayat ismiyle dilimize kazandırılan eseri, ilk olarak 1950 yılında L'Oeil du Coeur1 adıyla Paris'te yayımlanmış olup ya- zarın erken dönem eserlerinden biridir.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Özet: İmam Gazâlî ve İbn Rüşd gibi İslam bilginleri, İslam dininin temel inanç esaslarını tevhit, nübüvvet ve ahiret olarak sıralamışlardır.
İmam Gazali (r.a), eşari mezhebindendir. Müteşabihatı tevil konusunda son görüşü Selef'in görüşüdür.
Dolayısıyla Gazâlî, Cibril hadisi çerçevesinde ihsan makâmıyla diğer iman ve İslam boyutları arasında kurulan bir bütünlükten bahseder. Bu da hem onun hem de sünnî ulemânın ekseriyetinin şeriat merkezli tasavvuf anlayışını ifade eder.
Ebû Bekir er-Râzî dışında nasları açıkça inkâr eden bir İslâm filozofu bulunmadığına göre filozofların söz konusu üç meseleyle ilgili nasları te'vil ederken ileri sürdükleri görüşler Gazzâlî tarafından dinî nasların ve hükümlerin inkârı şeklinde yorumlanmış ve filozoflar bu yüzden tekfir edilmiştir.
İkincisi ise kalp gözüdür. Kalp gözü manevi olduğu için insan kalbiyle gerçekleri bütün açıklığıyla kavrar." sözüyle bu yaklaşımı savunmuştur. Gerçeklik sezgi ile bir kerede ve tam olarak kavranır, akla dayanan bilgi ise asla tam ve kesin olamaz düşüncesi bu felsefelerin ana tezidir.
İbn Rüşd ise eserinde, "hem aklın bilgi için yetersizliğini söylüyorsun, hem bunu söylerken mantığa başvuruyorsun" diyerek Gazali'yi eleştirmiştir. Kitapta Gazali'den alıntılar yapılmıştır ve her alıntıyı İbn Rüşd'ün eleştirisi takip eder.
İmam Gazali (ö.505/1111)
Gazali, İslam'ın en stratejik bölgesi olan doğusunda, Kindi'nin (ö.252/866) başlatıp Farabi'nin (ö. 339/950) ve İbni Sina'nın (ö.428/1037) ivme kazandırarak devam ettirdiği din ile felsefenin birliğini temin etme hareketiyle dini felsefe yoluyla aklileştirme sürecinin sona erdiricisidir.
Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi ve Ebü'l-Kâsım el-Cürcânî'nin müridi Ebû Ali el-Fârmedî (ö. 477/1084) bazı kaynaklarda Gazzâlî'nin şeyhi olarak kabul edildiğine göre Gazzâlî'nin daha yirmi yedi yaşına gelmeden tasavvufî hayata yakın bir ilgi duyduğu anlaşılmaktadır.
Künyesi Ebu Hâmid, lakabı Huccet-ül-İslam ve Zeyneddin'dir. Gazali nisbesiyle meşhurdur. Müctehiddi. İctihadı, Şafii mezhebine uygun oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri