D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
D1 ehliyeti alan herkes minibüs, kamyon ve midibüs gibi araçları kullanabilir. Bu ehliyetle kullanılabilecek araçların taşıma kapasitesine göre farklılık gösterebileceğini de ekleyelim.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir.
D1 SINIFI EHLİYET NEDİR? D1 sınıfı ehliyet, minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetin kapsamı sadece minibüsten oluşmasa da, aslen minibüs kullanmak isteyenlerin D1 ehliyeti alması zorunludur. D1 sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.. B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
İlgili 28 soru bulundu
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
Yalnızca otobüs kullanmak isteyen kişilerin değil aynı zamanda minibüs kullanma yetkisine sahip olmak isteyen kişilerin başvurması gereken ehliyet tipi D sınıfı ehliyettir. Ancak otobüs şoförlüğü yapmak isteyenlerin D sınıfı sürücü belgesi alması zorunlu tutulmuştur.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanma hakkını elde edilen sürücüler olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda diye bir ehliyetinin süresi dolduğu zaman, nüfus müdürlüğü üzerinden başvuru yapılması gerekir. Böylece gerekli süreç bu kapsamda tamamlanarak kişi yeniden süreyi uzatabilir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Yolcu taşımacılığı için gerekli ehliyet grubu D grubu içerisinde yer alır. Otobüs, minibüs kullanmak isteyen kişiler D, D1,DE, D1E belgeleri yeterli olacaktır. D sınıfı ehliyet türünün içerisinde ise otobüs, minibüs, yarım otobüs, römorklu otobüs gibi araçları içerir.
Minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken D1 sınıfı ehliyet, kendine özel bazı şartlar içeren bir ehliyet türüdür. Özellikle minibüs kullanmanın diğer araçlara göre daha zor olmasından ötürü, ehliyetini almak için de sürücülerin ekstra özelliklere sahip olması gerekiyor.
D, D1, D1E ve DE ehliyeti almak için adayların teorik derslerle sınavlardan muaf olması, yalnızca direksiyon eğitimi alıp uygulama sınavına girerek ehliyet alabilmesi mümkündür. Bu adımları takip ederek belge almanız için gerekli olan tek şey, sürücü kursuna yazılmaktır.
Minibüsler, 3.5 – 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçlara denmektedir. Yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade eden araç türüdür.
D sınıfı ehliyet nasıl alınır? -En az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Bu ehliyet sınıfına direk başvuru yapılmamaktadır. -D sınıfı ehliyet alacakların teorik sınavına girmesine gerek yok.
D1 ehliyete sahip olabilmek için öncelikle en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Ardından D1 sınıfı ehliyet alınması mümkündür. Bu ehliyet sınıfında tecrübe şartı aranmaktadır. Bu ehliyet sınıfına direk başvuru yapılmamaktadır.
Kalan diğer tüm sınıfların ücreti ise aynıdır. B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
"D1E" sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir. D1E sınıfı ehliyet ile M, B, BE, B1, D1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.
A1-7.500.- TL. D (Otobüs) sınıfı 8.900- TL. 100 ceza puanı: 4.000.- TL. 2016 yılından önce B sınıfı ehliyeti olanların D sınıfına müracaatlarında ödemeleri gereken tutar 6.900.- TL. dir.
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Minibüs (D1 sınıfıdır), Römorklu Minibüs (D1E sınıfıdır), Minibüs ve Otobüs (D sınıfıdır), Römorklu Minibüs (DE sınıfıdır)
D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri