Gazelleri makamla okuyan kişilere "gazelhan", gazel yazan usta şairlere ise "gazelsera" adı verilir.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla aşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Tevhid: Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzumelere “tevhid” denir. Divan edebiyatı nazım türlerinden gazel, kaside ve mesnevi biçimlerinde kaleme alınmışlardır. Nutuk: Tekkelerde tarikat ulularının özellikle eğitici mahiyette olmak üzere söyledikleri şiirlere verilen addır.
Dönemin şiir hocası Zâtî (ö. 1546) çok gazel yazan şairlerdendir. Yine bu dönemde ondan fazla gazel yazan şair ise devrin şair padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'dır (ö. 1566). 17 yüzyılda Nâilî (ö. 1666) yukarıda işaret ettiğimiz Sebk-i Hindî ekolü yolunda şiir yazmıştır.
Deyim. [1] Boş ve gereksiz şeylerle karşısındakini kandırmaya çalışmak.
İlgili 15 soru bulundu
"Hariçten gazel okumak" deyimi, bir konu hakkında yeterli bilgiye ya da deneyime sahip olmadan, dışarıdan yorum yapmak anlamında kullanılır.
Beytin her iki mısraını kafiyeli yapma anlamında edebiyat terimi.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir.
Divan Edebiyatında 7777 gazeliyle en fazla gazel yazan Edirneli Nazmî'dir. 2779 gazel ile Kanunî Sultan Süleyman ikinci; 2197 gazel ile Halepli Edîb üçüncü, 1800 gazel ile Balıkesirli Zatî dördüncü olurken Gelibolulu Mustafa Âlî de 1549 gazeliyle beşinci sırayı elde eder.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
İlk beytine “matla beyit” son beytine “makta beyit” denir. İlk beyitten sonraki beyte “hüsn-i matla”, son beyitten beyte “hüsn-ü makta” denir. Gazeldeki en güzel beyte “beyt'ül gazel” denir.
Gazel veya kasîdenin birbiriyle kafiyeli olan ilk beyitlerine matla' adı verilir. Birbirinden bağımsız olarak yazılan müfred şeklindeki beyitler dîvanların en sonunda müfredât başlığı altında bulunur.
Nesip (Teşbib)
Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür. Genelde 15-20 beyit olur. Şair bu bölümde betimleme yapar.
Gazel isminin anlamı: Konusu aşk ve şarap olan manzume.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
gazel - Nişanyan Sözlük. Arapça ġzl kökünden gelen ġazal غزل “flört etme, aşk sözleri, aşk şiiri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġazala غزل “yün eğirdi” fiilinin faˁal vezninde masdarıdır.
Gazel, Arap edebiyatında görülen bir türdür. İlk örnekleri Cahiliye şi- irinde görülmüştür. Başlangıçta kasidenin giriş kısmında birkaç beyit ola- rak yer alan gazel, Emeviler döneminde tür boyutuna ulaşmıştır.
İstanbul'a gidişinden sonra şöhret olmuştur. Urfa'da yaşadığı dönemde çok iyi bir medrese eğitimi aldığı eserlerinden anlaşılmaktadır. Nâbi'nin Urfa'da geçen yılları hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Yalnızca Nâbi'nin Urfa'yı sevdiği, Urfa üzerine gazeller yazdığı bilinmektedir.
Divanda gazeller kafiye ve rediflerinin son harfinin Arap alfabesindeki sırasına göre dizilir. Yani elif'ten başlayıp ye harfine kadar. Her harften en az bir şiir olması şarttır.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
*İlk beytine matla, son beytine makta denir. *İlk beyitten sonraki beyte "hüsn-i matla" (ilk beyitten güzel olması gerekir), son beyitten öncekine "hüsn-ü makta" (son beyitten güzel olması gerekir) denir. *En güzel beyte beytül gazel (şah beyit) denir. *Son beyitte (maktada) şairin mahlası (takma adı) yer alır.
Gazelin iki mısraı kafiyeli olan (musarra') ilk beytine “matla'”, matla'dan sonra gelen beytine “hüsn-i matla'”, son beytine “makta'” ve makta'dan önceki beytine de “hüsn-i makta'” denir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
bir şiirin en güzel beyti. gazelde matla'dan sonraki beyt.
Beyit, kafiyeli iki mısradan meydana gelirse "beyt-i musarra"; bir gazelin en seçme beyti olursa "beyt-ül gazel"; bir kasidenin en güzel beyti olursa "beyt-ül kaside"; içinde şairin adının ya da mahlasının bulunduğu beyitse "tac tâc beyit"; bir kasidenin ya da gazelin ilk beyti "matla" ve son beyti ise "makta" adını ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri