Özel televizyon ve radyolarda spikerlik ya da sunuculuk yapanların bu mesleğe hangi yollardan geldiğine bakarsak, ya gazetecilik kökenli ya da bu alanda kurs bitirmiş olduğunu görmekteyiz.
Haber spikeri olmak için, üniversitelerin, Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Dolayısıyla haber spikeri olmak için hangi bölüm okunmalı sorusuna verilecek tek bir yanıt yoktur. Haber spikeri olmak için üniversitelerin; medya ve iletişim, gazetecilik, radyo-televizyon ve sinema bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gereklidir.
Spiker Kaç Yıl Okur? Spiker olmak için üniversitede 4 yıl boyunca eğitim alınmalıdır. Fakat Diksiyon Eğitimi, Spikerlik Eğitimi gibi mesleki sertifika programlarına katılan kişiler de spiker olabilir. Bu sertifika programları ise yaklaşık 2-3 ay sürer.
Bunun için Basın-Yayın, Medya-İletişim, Gazetecilik gibi bölümlerinden birini kazanmalısınız. Bölümleri için belirlenen taban puanlarını gireceğiniz üniversite sınavında tutturmalısınız. Daha sonra spikerlik eğitimi veren ülkenin en iyi spikerlerinin eğitim verdiği kurslara başvurunuzu yapmalısınız.
İlgili 20 soru bulundu
Muhabirlik için özel bir eğitim aranmaz, daha çok ikili ilişkiler önemlidir. Bununla birlikte, İletişim fakültelerinden mezun olanlar ya da meslek edindirme kurslarında eğitim alanlar, mesleki eğitim görmüş haber muhabiri olarak bu alanda çalışabilir.
eleman.net verilerine göre, Haber Spikeri 2023 yılında ortalama 29.900 TL maaş alıyor.
İyi bir spiker anlaşılması kolay, net ve belirgin bir sesle konuşur. Dinleyicilerin takip etmesine yardımcı olmak için orta düzeyde bir konuşma hızı ve cümleler arasında duraklamalar kullanırlar. Spikerler ayrıca kelimelerini iyi telaffuz eder ve seslerini arka plandaki gürültüden duyulabilecek şekilde yansıtırlar.
Gazetecilik, sözel kategoride yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Gazetecilik okumak isteyenler 64 farklı tercih seçeneğine sahip. Bu bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “gazeteci” ünvanı verilir.
Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi ayrımına dikkat çeken Arıkan, Hukuk Fakültesinden mezun olan bir kişinin spikerlik, muhabirlik ya da gazetecilik mesleğini rahatça yapabileceğini ifade ederek, "İletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra iş bulma zorluğu yüzünden insanlar medya sektörüne pek sıcak bakmıyor.
Spiker, Türkçede konuşmacı anlamına gelen “Speaker” ifadesinden dilimize geçen bir kelimedir. Televizyonlarda haber bültenlerini sunan kişiler, haber spikeri olarak tanımlanırken radyolarda haber bültenlerini ve programları sunan kişilere de radyo spikeri denir.
Bir televizyon spikeri, samimi aynı zamanda kibar, sempatik ama ölçülü, efendi görüntülü olmalıdır. Kuşkusuz içe dönük bir kişilik bir televizyon spikeri için uygun değildir. Tam tersine dışa dönük, renkli ama asla iddialı olmayan bir kişiliği olması avantajlıdır. Aslında iddialı bir tip hiçbir zaman hoş görülmez.
Spiker veya sunucu, radyoda, televizyonda, bir eğlence yerinde programı sunmak, açıklamak, takdimcilik ve anonsörlük yapan görevlidir. Spikere (bu kelimenin aslı<<speaker>>olup İngilizcedir) yerine göre anonsör, yorumcu ve takdimci de denir.
Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.612 ile ₺3.218 arasında maaş alıyor. Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.612 ile ₺2.824 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.908 ile ₺3.104 arasında olacaktır.
Müdür olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müdür maaşı 2023 verilerine göre ortalama 46.800 TL civarındadır.
Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Sporciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar spor spikeri olarak çalışabilmektedirler. Fakat bu bölümleri okumayan kişiler de gerekli mesleki eğitimleri aldıkları ve mesleki yetkinliklere sahip olursa spor spikerliği yapabilir.
MEB spikerlik sunuculuk sertifikası aynı zamanda uluslararası geçerliliğe de sahiptir, İşverenlerin dikkatini çekersiniz, İş bulma süreciniz kısalır, Yeni bir kariyere adım atabilirsiniz.
Spikerler, radyo, televizyon, reklam veya tanıtım gibi alanlarda çalışabilirler. Metinleri doğru bir vurgu ve tonlama ile okuyarak dinleyicilere bilgi aktarımı yaparlar. Spikerlerin diksiyon, ses kontrolü ve etkileyici bir ses tonu konusunda uzman olması önemlidir.
Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir. Gazetecilerin genellikle iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler, politik bilim, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarda lisans veya yüksek lisans dereceleri vardır.
Türkiye'de, yeni başlayan bir kameramanın aylık maaşı ortalama 15.000 TL'den başlayarak, tecrübeli bir kameramanın maaşı 35.000 TL'ye kadar çıkabilir.
eleman.net verilerine göre, Kameraman 2023 yılında ortalama 31.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kameraman , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 25.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri