⦁ Annelerin de bebeklerin de hayatını zorlayan kolik derdinizi kundaklama ile biraz dindirmeniz mümkün. ⦁ Sancılı ve gazlı bebeklerin ağlama nöbetlerini durdurur. ⦁ Bebek kundaklamak doktor kontrollerinde de kolaylık sağlar. Bebeklerin tartılma ve kan alım işlemleri çok daha rahat bir şekilde yapılır.
Doğumu takip eden ilk günlerde bebeğin tam oturmamış vücut ısı dengesini kurmasına yardımcı olur, bebeği sıcak tutar. Gaz sancısına iyi gelir. Kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.
Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez.
Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Kundak, bebeğin ihtiyaç duyduğu bu hissi ona tekrar yaşatarak hem güvenli hem de sıcak bir ortam oluşturur. Doğum sonrasında anne karnının sıcaklığına ve darlığına alışan bebeği kundaklamak, onun bir anlamda dış dünyaya alışma sürecini kolaylaştırır.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Bebeği kundaklarken geniş, yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Kundak üst vücudu sıkıca sararken alt vücudu yani bacakları serbest bırakmalıdır. Kundak bezi kare ise üst kısmı katlanır ve bebeğin omuzu kat yerine gelecek şekilde yerleştirilir. Önce bir kol, düz veya kıvrılmış olarak kundak beziyle sarılır.
Kundaklama konusundaki en büyük risk, bebeklerde kalça çıkıklığına neden olabilme olasılığıdır. Bebekler kundaklandığında bel bölgesini çok gevşek sarmaya dikkat etmek gerekmektedir. Bebekler çok sıkı kundaklandığında nefes alma sorunları yaşayabilir. Bebekler kundaklandıktan sonra hareket kabiliyetleri kısıtlanır.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır.
Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, Süt emmeye başladıktan sonra şiddetli şekilde ağlayarak emmeyi bırakıyorsa, Arkaya doğru geriniyorsa bebeğiniz gaz sancısı yaşıyor olabilir.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Kullanım Şekli: 0 - 1 yaş günde 1 veya 2 kez 20 damla, 1 - 3 yaş günde 1 veya 3 kez 20 damla, 3 yaş ve üstü günde 2 ile 4 defa 20 ile 40 damla yemeklerden sonra ağız yoluyla alınır.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa ya da sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Yarım kundak nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Kundaklama esnasında örtünün altta kalan ucu bebeğin bacakları serbest kalacak şekilde yukarı doğru örtülür. Bu yöntem kalça çıkığı gibi problemleri engellemeye katkı sunar.
Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 5 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebeğin beslenmesi ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlanır. Sarılık olmuş yeni doğan bebekler günde 8 ile 12 kez aralığında mutlaka emzirilmelidir.
Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri