Gazlar sıcaklık düşürmekle sıkıştırılabilir. Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır.
GAZ, BUHAR VE KRİTİK SICAKLIK
Yüksek basınç ve düşük sıcaklıktaki gazlar, ideal gaz davranışından çok büyük oranda saparak sıvı hale geçer. Bir gazın sıcaklığı ne kadar yüksek ise sıvılaşması o kadar zordur ve gazı sıvılaştırmak için gereken basınç da o kadar yüksektir.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
➢ Amonyak, klor, kükürt dioksit, vinil klorür, propan, LPG ve dimetil eter (DME) gibi diğer gazlar oda sıcaklığında orta basınç altında yoğunlaşır ve genellikle sıvılaştırılmış gaz olarak sevk edilir veya depolanır.
İdeal gazlarda, moleküller arasındaki etkileşimler de ihmal edilir. Oysa bütün gazlar sıcaklıkları düşürüldüğünde sıvılaşır. Düşük sıcaklıklarda çekme kuvvetleri molekülleri birbirine yaklaştırır. Bu durumda gerçek bir gazın ölçülen basıncı; ideal gaz denkleminden hesaplanan basınçtan daha küçüktür.
İlgili 26 soru bulundu
Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir. Bu durumda moleküller arası uzaklıklar daha küçük yani moleküller arası kuvvetler daha büyüktür.
Çoğu gaz normal atmosfer basıncı altında basitçe soğutularak sıvı haline getirilebilir. Karbon dioksit gibi birkaç gaz için de ayrıca basınç altında tutma işlemi uygulanması gerekir.
Gazlar sıkıştırıldığında basınç azalır, hacim artar. 4 Gaza basınç uygulanırsa gazlar hemen sıvılaşır. Gaza basınç uygulanırsa moleküllerin hareketi durur. Gaza basınç uygulanırsa gaz molekülleri küçülür.
(Liquefied natural gas) sıvılaştırılmış doğalgaz veya LNG, doğalgazın saflaştırılması ve atmosferik basınçta yaklaşık olarak -163°C'de yoğunlaştırılmasıyla elde edilen sıvıdır. Bir birim/hacim LNG buharlaştırıldığında 600 birim/hacim doğalgaz elde edilir.
Sıvı basıncının değeri hesaplanırken basınç değerine etki eden değişkenler, göz önüne alınmaktadır. Kabın şeklinin ve hacminin bir önemi olmamaktadır. Sıvı basıncı; sıvının derinliğine, yer çekim ivmesine ve öz kütlesine bağlı olmaktadır. Derinlik arttıkça, sıvı basıncının arttığı bilinmektedir.
Doğal gaz için 1 bar basınçta çiğ noktası -161°C olup sıvılaştırma için doğal gazın sıcaklığının en az bu sıcaklığa kadar düşürülmesi gerekir. Bu amaçla kullanılacak eşanjör ve makinelerin verimleri ile ekonomiklik göz önüne alındığında 60-90°C üzerindeki sıcaklık farklarında tek kademeli soğutma yapmak uygun değildir.
İdeal Gaz: Moleküller arasında çekme itme kuvvetlerinin bulunmadığı ve moleküllerin öz hacimlerinin, moleküllerin serbestçe dolaştıkları tüm hacim yanında ihmal edilebilecek kadar küçük olan gazlara ideal gaz denir. Gazlar, 1 atmosferden daha küçük basınçlarda ve yüksek sıcaklıklarda ideal davranışa yaklaşırlar.
Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir. Erime ve donmada olduğu gibi, yoğunlaşma da kaynamanın tersidir. Dolayısıyla bir maddenin kaynama sıcaklığı ile yoğunlaşma sıcaklığı eşittir.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
Havanın Linde yöntemi ile sıvılaştırılması işlemi, atmosferden alınan hava, çok kademeli bir kompresör ile yaklaşık 150-200 bar basınca kadar sıkıştırılır. Kompresörden çıkan sıcak gazlar soğutma suyu ile soğutulur. Böylece (2) noktasında normal sıcaklıkta ve yüksek basınçta bir hava elde edilir.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş gerçekleşirken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Sıvılaştırılmış doğal gazın taşıma maliyetini düşürmek adına, gaz soğutularak sıvı faz haline getirilmektedir. Bu sayede taşınması oldukça kolaylaşır. LNG, çoklu yalıtım sistemine sahip olan tanklarda soğuk bir şekilde depolanmaktadır.
Doğal gazın sıvılaştırılması aşamasında, bünyesindeki ağır hidrokarbonlardan arındırılması, LNG'nin boru doğal gazına kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahip olmasını sağlamaktadır.
LPG, petrol veya doğal gazdan üretilmektedir.
Sıvı halde, basınç altında ve ortam sıcaklığında depolanır. Bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Bu gazlar, normal şartlar altında gaz halindedir. Basınç altında sıvılaştırılır.
1. Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Soğutma işleminden geçirilen doğal gaz, sıvılaştırma sonucunda 600 kat küçülerek enerji ihtiyacı olan yerlere kolayca taşınabilir.
Sıvılaştırılmış doğalgaz veya uluslar arası kabul edilmiş adı ile kısaca LNG esas komponenti Metan olan doğalgazın aşırı soğutularak -162 C'de sıvı haline geçirilmiş şeklidir. -162 C'de doğalgaz yoğunlaşarak sıvı haline geçtiğinde (LNG) gaz halindeki hacimden yaklaşık 600 defa daha az hacim kaplar.
Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder, bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri