Gazneli Mahmut aynı zamanda “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır.
Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdarı olan Gazneli Mahmud, Hindistan'ı İslamiyetle şereflendiren kumandandır aynı zamanda.
Gazneli Mahmud, 1000 yılından 1027 yılına kadar Hindistan'a on yedi büyük sefer düzenledi.1025-1026 yıllarında yaptığı Hindistan'daki Somnat Seferi'yle İslam dünyasında kahraman olarak tanınmakla kalmadı halife tarafından gönderilen menşur ile tarihte ilk "Sultan" unvanını alan kişi de oldu.
Sultan unvanı kullanan ilk kullanan, 11yüzyılın ilk yarılarında Gazne' de Hükümdar olarak bulunan Mahmut Gaznevi olmuştur. O dönemde Hilafetin Emevi ve Abbasi Sultanlarında bulunması dolayısıyla kendilerine Halife denmekteydi. Diğer İslam devleti emirleri ve hükümdarlarına da Sultan denilmiştir.
Sultan unvanını ilk defa 11. asrın ilk yıllarında, Gazne'de hükümdar bulunan Mahmud Gaznevî kullandı. Hilâfet, Emevî ve Abbasî sultanlarında bulunduğundan, bunlara mecazen halife, diğer büyük İslâm devletlerinin emirlerine, hükümdarlarına sultan denildi.
İlgili 35 soru bulundu
İlk düzenli ordunun temelleri atılmış, İznik'te ilk medrese kurulmuş, bakanlar kurulu oluşturulmuş, vezirlik ortaya çıkmış, siyasi evlilikler gerçekleşmiştir. Ayrıca Orhan Gazi, sultan unvanını kullanan ilk Osmanlı hükümdarıdır. 1357'de Orhan Gazi'nin ölümüyle yerine kardeşi Birinci Murad geçmiştir.
Eflâkî, Aydınoğlu Mehmed Bey'in Konya'daki Mevlevî şeyhi Sultan Veled tarafından törenle "gaziler sultanı" yapıldığını yazmaktadır (Menâḳıbü'l-ʿârifîn, I, 485). Mehmed Bey'in halefi Umur Bey de gazi unvanıyla anılır.
İslam devletlerinde hükümdara verilen ünvan. "Padişah, hakan, han, hükümdar" manalarındadır. Sultan tabiri, Müslüman hükümdarlarının bilhassa sünni kısmına ait bir ünvandır. Kelime, Süryaniceden alınmış olup, iktidar sahibi demektir. Daha sonraları hakimiyet, delil ve burhan manasına da alınmıştır.
Gazneli Mahmut ilk kez sultan unvanını kullanan hükümdardır. Aynı zamanda Put Kırıcı, Seyfüddevle, Alemin Aslanı Zamanın Yeganesi, Hindistan Fatihi gibi unvanları da kullanmıştır.
Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Bundan sonra hükümdarlıklarını Lahor'a çekilerek devam ettiren ve İslam dinini Hindistan'ın içlerine kadar yaymış olan Gaznelilerin son hükümdarı Hüsrev Melik'in Gurlular tarafından 1186'da esir alınmasından sonra Gazne Devleti kesin olarak sona erdi.
Gazne Devleti'nin kurucusu Alp Tigin'dir. Samanoğulları Devleti'nin Herat Valisi idi (955). Daha sonra Samanoğulları ile bozuşan Alp Tigin Gazne şehrine giderek bir devlet kurdu. Şehrin adından dolayı bu devlete Gazne Devleti denilmiştir.
Mustafa zamanında 1699 Karlofça Antlaşması ile gerileme devri başladı. 30- II. .Mahmut (1808-1839) 31 yıl. Babası I. Abdülhamit, 1826 Vaka-yı Hayriye, Yeniçeri Ocağının kaldırılması.
Sultan unvanı Osmanlı Devleti'nde ilk defa Orhan Gazi'nin sikkelerinde olmak üzere padişahlar tarafından kullanılmıştır (bk. PADİŞAH).
Gazneli Mahmud tahta geçtiği 998 yılından 1030 yılına kadar 32 yıl hüküm sürmüştür. Bu süre içerisinde göstermiş olduğu azim ve faaliyetlerle, Orta Asya'nın büyük ve güçlü bir devletine hakim olmuştur. İlk seferini 1000 yılında Sistan'da hüküm süren Seferîler üzerine düzenlemiştir.
Uzun yılları devletin gücünü koruyan Gazneliler, Selçuklu devletiyle girdikleri savaşı kaybetmişler, kısa süre sonra Hindistan'da bulunan gurular tarafından yıkılmışlardır.
Allah'ın aslanı: Hazreti Ali.
El Biruni ise
- 973 yılında doğmuştur. - Oldukça önemli bir bilim adamı olup matematik ve astronomiyle ilgilenmiştir.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Bu fetihten sonra ''Fethin Babası'' anlamına gelen Ebû'l-Feth (ابو الفتح), daha sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve Kayser-i Rûm (قیصر روم, "Roma İmparatoru") unvanları ile anıldı.
Osmanlı hükümdarları; bey, padişah, gazi, hakan, sultan, hüdavendigâr gibi unvanlar kullanırlardı. Padişah çocuklarına ise çelebi veya şehzade denilirdi.
Sultan II. Mahmud, 20 Temmuz 1785'te Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi. Babası, Sultan I. Abdülhamid; annesi ise I. Abdülhamid'in sekizinci hanımı olan Nakşidil Sultan'dır. Bütün hayatı boyunca kullanacağı "Adlî" mahlası, kendisine doğduğu zaman verilmiştir.
Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir.
TBMM'nin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ''Mareşal'' rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verişinin 84. yıldönümü törenlerle kutlanıyor.Sakarya Meydan Savaşı'nın kazanılmasından sonra, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya, Millet Meclisi, 19 Eylül 1921'de kanunla ''Müşir'' (Mareşal) rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verdi.Mustafa ...
1921'de Mareşallik Rütbesi ve Gazilik unvanı verildi. Vatan sevgisinin sembolü gazilerimizin 19 Eylül Gaziler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri