Ülkemizde ise üretimi yapılan bademin Doğu Karadeniz kıyıları ile çok yüksek yaylalar dışında her yörede bademin yetiştirildiği görülmektedir. Bademin yetiştirilmesi için Akdeniz ikliminin olması gerekir. Buna bağlı olarak badem ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Ancak odun kısmının kış donlarına daha dayanıklı olması nedeniyle kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde de yetişir.Nemli havadan ve soğuk rüzgardan hiç hoşlanmaz.
Uzun lafın kısası badem ağacı sıcak ve kuru iklimlerde yetişir, ancak soğuklama gibi (250-350 ve bazı çeşitler ise 500 saat içerisinde bu ihtiyacını giderir) belirli ihtiyaçları vardır ve bu nedenle tropik iklimlerde yetiştirilemez.
Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır. Badem ağır topraklarda yetişmesi güçtür .
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
İlgili 28 soru bulundu
Badem çok sağlıklı olmasından dolayı kişiler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ülkemizde ise üretimi yapılan bademin Doğu Karadeniz kıyıları ile çok yüksek yaylalar dışında her yörede bademin yetiştirildiği görülmektedir.
Bahçenizde hangi cins badem ağaçları var? Teksas, nomperyal, ferragnes, ferradual, drake, tuana. En verimli olan ferragnes.
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem ağacı, yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle Akdeniz iklimine hakim olan bölgeler, badem yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir. Badem erik, kiraz ve şeftali ile aynı ailede yer alıyor.
Badem ağaçları, çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilir, fakat ideal toprak Ph değeri 6.8 ila 8.5 arasıdır. Bununla birlikte badem ağaçları, su tutma problemleri olan ağır ve zayıf topraklarda verimli bir şekilde yetişmez. Derin ve yassı topraklar badem yetiştiriciliği için ideal toprak türleridir.
Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür. Büyüme mevsiminin sonunda yetersiz toprak nemi, bu mevsimin başlangıç döneminden daha az kritiktir.
Ülkemizde Datça dışında badem yetiştirilen pek çok bölge ve il bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Badem'in hemen hemen tüm çeşitleri Bursa'nın her rakımında rahatlıkla olabilmektedir.
Ülkemizde her yerde yetiştiriciliği yapılan badem bakım ve yetiştiriciliği kolaydır. Badem ağacının kaç yıl yaşayacağı fidanın anacına bağlı olmakta olup ortalama bir badem ağacının ömrü 25-60 sene olmaktadır.
Klasik anaçla üretilen badem fidanları dikimden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verim 7 yaşını geçtikten sonra başlar.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Nonpareil Badem Fidanı
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir badem ağacı, çeşitli nedenlerden dolayı ömür boyu meyve veremez.
Badem ağacının en büyük ihtiyacı Azot'tur. Birçok yetiştirici (yüzeye sperme veya sulama ile uygulama) yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular ve bu miktar yeterli kılınır.
Cevap: Devlet,10 dekar ve üzerindeki arazilere dönüm başına 100 ile 120 arasında (gemlik haric) geri ödemesiz destek yapmaktadır.Bunun için yapmanız gereken sertifikalı fidan ekerek faturasıyla beraber evraklarını tamamlayıp ilçe tarıma başvurmanız gerekmektedir.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
Ticari olarak badem nasıl yetiştirilir? Badem ağacı yetiştiriciliği en karlı 5 ya da 10 bitkiden biridir. Ancak, bu sonuç badem ağaçları için en uygun iklim koşullarının bulunduğunu varsayarak elde edilmiştir ve tabi bu koşullar her yerde bulunamaz ve dolayısıyla sağlamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri