Gaznelilerin kurucusu sayılan
Gazne Devleti'nin kurucusu Alp Tigin'dir. Samanoğulları Devleti'nin Herat Valisi idi (955). Daha sonra Samanoğulları ile bozuşan Alp Tigin Gazne şehrine giderek bir devlet kurdu. Şehrin adından dolayı bu devlete Gazne Devleti denilmiştir.
Mahmud Gaznevî veya Gazneli Mahmud (2 Kasım 971 - 30 Nisan 1030), (Farsça Yemin el-Devlet Mahmut) (Tam ismi: Yemin el-Devlet Abdülkasım Mahmut ibn Sebük Tigin), 998-1030 yılları arasında hüküm sürmüş olan Gazne Devleti hükümdarıdır.
Gazneliler Devleti Kurucusu
Diğer tüm Türk devletlerinden daha farklı coğrafyada yer alan Gazne devleti, 963 yılında Alp Tekin (Alp Tigin) tarafından kuruldu. Alp Tekin'in doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Samani emirlerinden olan Ahmet b. İsmail'e satılmış bir kimsedir.
Gazneli Devleti Sultan Mahmud'un otuz üç yıllık (998- 1030) saltanatında en parlak dönemini yaşamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Bundan sonra başkentlerini Lahor'da yaşatabilen Gaznelilerin son hükümdarı olan Hüsrevşah'ın oğlu Hüsrev Melik, Pencap çevresinde hüküm sürdü. Gurlular, 1186'da Hüsrev Melik'i ve oğullarını esir alarak, Gazne Devleti'ne son verdiler.
Sebük Tigin'in Pend-Nâme'sine (öğüt kitabına) göre kendisi Türkistan'da "Barsahlılar" kabilesindendir. Sebük Tigin, "Türk Köle" olarak Samanî Emiri Alp Tegin tarafından satın alınmıştır. Ebu'l Gazi Bahadır Han ise, Sultan Gazneli Mahmud'un babası Sebük Tigin'in kayı boyundan olduğunu belirtir.
Gazne Devleti, sarayda ve askeriyede yani aslında günlük hayatında çok eski bir Türkçe kullanmayı tercih etmiştir. Ancak resmi ve yazışma dili coğrafyanın da etkisi ile Farsça olarak belirlenmiştir.
Gazneliler Bayrağı
Ayrıca bayrak üzerindeki tavus kuşu gösterişe, heybete ve saltanata yorulmaktadır. Bir kaynağa göre, Gazneliler daha sonrasında Abbasi Halifeliği'nin meşrû mümessili olduklarını gösteren bir başka bayrağa geçmişlerdir. Bu yeni bayrak siyah olma özelliği taşımaktadır.
CEVAP : Gazne Devleti, sarayda ve askeriyede yani aslında günlük hayatında çok eski bir Türkçe kullanmayı tercih etmiştir. Ancak resmi ve yazışma dili coğrafyanın da etkisi ile Farsça olarak belirlenmiştir.Gazne Devleti, sarayda ve askeriyede yani aslında günlük hayatında çok eski bir Türkçe kullanmayı tercih etmiştir.
Sultan Mahmut Biruni için sarayımın en kıymetli hazinesi demiştir. Batı dillerinde Alberuni veya Aliboron olarak geçer. Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk kez bulan, ekvatorun uzunluğunu ve eksen eğikliğini çok az bir sapmayla hesaplamış, Dünyanın güneş etrafından dönüşünü bir yılda tamamladığından bahsetmiştir.
Gazne devleti, Alp Tekin tarafından 963 senesinde kuruldu. Afganistan'da kurulan devlet, ilk Türk-İslam devletlerinden birisidir. Gazne devleti kurucusu Alp Tekin ve yıkılma döneminin hemen öncesindeki Sultan Husrev Melik ile toplam 22 hükümdar yer almıştır.
İlk Müslüman Türk devleti Karahanlılar'dır.
Gazneliler Devleti'nin en büyük hükümdarı ve Hindistan fatihi olarak bilinen Gazneli Sultan Mahmut, 971 tarihinde doğdu. Döneminin büyük bilginlerinin yanında eğitimini aldı.
Gazneliler Devleti (963-1186) Kâbil yakınlarındaki Gazne'de kurulmuş, Afganistan bölgesinden Hindistan'a doğru uzanan bir serüven izlemiştir. Hem İslâm hem de Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan devletin temelleri Alp Tegin tarafından atılmıştır.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Bu teklife göre iblis sihirli bir boncuk olup tavus kuşunun ağzına girmiş oradan da Havva'nın karşısına çıkıp ondan yasaklı elmayı yemesini istemiştir. Hal böyle olunca bizim Tavus kuşu meziyeti ile övünürken bir bakmış ki sesi çıkmıyor. Ayaklarına bakmış; bir de ne görsün? Cehennemin pençesi ayağına geçirilmiş.
Tavuskuşu, Antik Yunanistan'da tanrıça Hera'nın simgesidir. Tanrıçaya hizmet eden çok gözlü dev Argos, Hermes tarafından öldürülünce, tanrıça devin gözlerini tavuskuşunun kuyruğuna serper. Ezidilik inancında Tanrı Azda tarafından yaratılan, kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrının simgesidir.
Bayrakta Arapça olarak kelime-i tevhid bulunmakta ve metnin altında bir kılıç yer almaktadır.
Gazneliler, İran asıllı Samani Devleti bünyesinde varlık gösteren Türk Boyları tarafından 968 yılında Kurulmuş, 225 yıl boyunca İç Asya'nın güneyinde varlılarını devam ettirip, Asya'da yaşayan diğer Türk Devletleri Karahanlılar, Selçulular ve Oğuzlar ile komşu olmuş, 1187 yılında, İran-Tacik asıllı Gurlular tarafından ...
Büyük Selçuklular Arapçayı din ve bilim dili, Farsça'yı edebiyat ve devlet dili, Türkçeyi ise saray ve orduda günlük konuşma dili olarak kullanıyorlardı.
Sünni mezhebe bağlı olan Gazneli Sultanlar aynı zamanda İslam Halifesine (Abbasi Halifesi) bağlı birer emir durumunda idiler.
1040 yılında Gazneliler ve Selçuklular arasında yapılan Dandanakan Savaşı Gazneli devletin başında bulunan Sultan Mesud Selçukluları egemenlik altına alması amaçlayan bir savaştır. Bu amaçla 1039 yılında Selçuklular üzerine ilk defa seferi düzenleyen Sultan Mesut Selçukluları mağlup etmiştir.
Sâmânîler (819-999) (Farsça: سامانیان, Sāmāniyān), Orta Asya ve doğu İran'da kurulmuş, adını kurucusu Sâmân Hüdâ'dan alan bir Fars hanedanlıktır. İslâm ordularının İran'ı ele geçirmesinin ve Seferî egemenliğinin yıkılmasının ardından İran'da iktidarı ele geçiren ilk yerli yönetimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri